Era informatica a intrat in viata noastra pe cele mai neasteptate cai. Barierele comunicarii nu prea mai exista. Poti vorbi cu cetateni din cele mai exotice tari sau cu vecinul de deasupra pe messenger fara cel mai mic efort. Iti pui castile si microfonul si barfesti in voie pe oricine. Una dintre intrebuintarile internetului, folosita foarte des in ultimul timp, o reprezinta forumurile.

Fiecare site de acest gen are specificul lui, discutandu-se cele mai variate teme. Pe unele dintre forumuri se insereaza poze cu produsele oferite spre vanzare de catre utlizatori si apoi se negociaza la sange pretul acestora.

Forumul de cumparaturi al Craiovei se gaseste la adresa www.craiovaforum.ro. Aici iti poti achizitiona o sumedenie de produse: de la ciorapi si hartie veche pana la automobile, calculatoare si telefoane mobile.

Vrei sa cumperi un kilogram de prune? Postezi un thread (un fel de anunt electronic) la sectiunea “cumparari“ cu produsul dorit, pretul oferit si datele de contact, apoi incepe negocierea. Cei care au de vanzare produsul dorit te vor contacta negresit, incercand sa-si laude marfa si sa obtina cel mai bun pret. Acelasi lucru trebuie facut si daca ai ceva de vanzare. Introduci thread-ul si astepti clientii.

Totul este foarte sistematic pe forum. Anunturile se impart in categorii: produse I.T., telefoane mobile, electronice si diverse. In ultima categorie, gasim cele mai neasteptate produse: bastoane telescopice, undite pentru pescuit, carucioare pentru handicapati, pesti si pixuri cu pasta invizibila, dar si terenuri, ceasuri Rolex si bijuterii vechi.

Aici, fiecare are un nick (o porecla aleasa de el pentru identificare). Achizitonarea propriu-zisa a produsului se face tot dupa vechea metoda. Comerciantii se intalnesc, verifica marfa si fac vanzarea. “Marele neajuns la acest tip de comert este imposibilitatea de a face o verificare mai aprofundata a produsului.

Nu-i poti cere vanzatorului sa te lase sa ii testezi produsul mai multe zile ca sa fii sigur de calitatea sa. Eu am facut o gramada de achizitii pe craiovaforum si sunt multumit de majoritatea produselor.

Mi-am mai luat si teapa cu un telefon, dar l-am vandut si eu la randul meu tot pe forum si la un pret mai mare decat cel de cumpare, deci, pana la urma, am iesit bine“, ne-a spus un impatimit negustor al paginii virtuale.

Navigand printre anunturi, se observa ardoarea negocierii. Uneori vanzatorul este convins sa scada pretul pana la jumatate. Multi dintre utilizatori verifica in fiecare zi piata. Unul dintre anunturi socheaza prin schimbul propus: “Vand doua Nokia N93... Accept schimb si cu autoturism“. Sunt si persoane care isi castiga existenta pe aceasta pagina.

Ei pot sa cumpere de pe un asemenea site de peste hotare, mai greu accesibil pentru restul craiovenilor, primesc comenzile doritorilor de produse de pe acea pagina, le achizitioneaza si isi opresc un comision frumusel din pretul produsului. Imaginatia olteanului este nelimitata, noi si noi metode de a ne usura traiul zilnic se gasesc, important este doar sa iti vina ideea nastrusnica.