Copiii aflati in plasament consuma, alaturi de persoanele din caminele de batrini, mai bine de jumatate din bugetul Consiliului Judetean. Pentru fiecare copil se acorda o alocatie lunara de plasament, in cuantum de 670 lei, care se indexeaza prin hotarire a Guvernului.

In realitate, costul pe anul 2007, valabil in judetul Sibiu, pentru intretinerea copilului aflat in situatii speciale, este in cuantum de peste 17.000 de lei, adica circa 1.400 de lei pe luna. Cei mai putini bani merg spre bebelusi, circa 2.300 de lei pe an.

Normative nationale

Mai bine de jumatate din bugetul Consiliului Judetean se duce pe activitati de protectie a copilului si a persoanelor virstnice. "In stabilirea calculului costului anual pentru intretinerea copilului aflat in dificultate, precum si a celui cu handicap, s-au respectat normativele reglementate de legile in vigoare, precum si nivelul cheltuielilor efectuate in anul 2006 in unitatile de ingrijire.

Alocatiile de hrana sint cuprinse intre 5 si 7 lei noi pe zi, de la bebelusi la tinerii de pina la 26 de ani. Asistatii bolnavi de HIV se bucura de o alocatie de hrana cuprinsa intre 16 si 18,5 lei pe zi, in functie de virsta. Pe linga alocatiile de hrana, fiecare asistat mai primeste bani pentru echipament, cazarmament, bunuri si servicii si bani de buzunar. Circa 21 lei pe luna, pentru cei cuprinsi intre 18 si 26 de ani", arata Beatrice Draghici, purtatorul de cuvint la DGASOC Sibiu.

Cheltuieli mari

Din analiza cheltuielilor efectuate in anul 2006 pentru copiii care beneficiaza de protectie de tip rezidential, cu virste cuprinse intre 0 si 26 de ani, precum si numarul mediu de asistati din centrele de plasament, rezulta un cost anual pe copil de peste 17.000 de lei, din care cheltuieli directe de aproape 15.000 lei, iar indirecte - de aproape 3.000 lei.

Intr-o luna, pentru fiecare copil asistat cu virsta intre 14-18 ani, de exemplu, se cheltuie, in mod direct, circa 1.200 de lei (966,13 lei - cheltuieli de personal, 278,55 lei - pentru hrana, medicamente, echipament, cazarmament, ajutor social in numerar si in natura) si aproximativ 240 lei - cheltuieli indirecte (bunuri si servicii, reparatii, alte obiecte de inventar, deplasari, carti si publicatii, pregatire profesionala, protectia muncii).

Surse financiare

Din fericire, nu toate sumele alocate pentru copiii aflati in plasament provin de la bugetul de stat. „Pe linga bugetele locale, bugetul judetean si bugetul de stat, se mai primesc donatii. In 2006, donatiile, de la persoane fizice si juridice romanesti sau din strainatate, au fost de 15.000 lei noi, 2.000 euro, 1.374 dolari SUA si bunuri in valoare de aproape 300.000 lei noi", explica Draghici.