Georgeta Gavris: Cum comentati evolutiile din parlament cu ocazia suspendarii presedintelui?

Mihai Bar: As vrea sa discutam despre parlament ca si despre cea mai importanta institutie din Romania, institutia numarul unu a democratiei romanesti. Daca acest lucru va fi inteles de toata lumea va fi foarte bine.

Daniel Meze: De ce credeti ca aceasta institutie fundamentala are o credibilitate atat de mica?

Mihai Bar: Pentru ca se crede despre parlamentari ca sunt cei care dorm, ca au salarii foarte mari fara sa faca nimic, ca sunt cei mai corupti, este un mare neadevar. Sa-i pui intr-o oala pe toti parlamentarii este o greseala imensa.

Vreau sa va spun ca am cunoscut in parlament oameni de o inalta tinuta morala, extrem de bine pregatiti, oameni care la viata lor au exersat serios functii de conducere cu rezultate foarte bune. Ori sa ii punem pe toti in aceeasi oala este o foarte mare greseala.

Daniel Meze: Curtea Constitutionala este si ea o institutie fundamentala a democratiei?

Mihai Bar: Cine dumnezeu mai stie ce institutie fundamentala a democratiei mai este in conditiile in care am citit si am ras pe alocuri atunci cand se vorbea de modul in care sunt interpretate acuzatiile aduse presedintelui Traian Basescu.

Renate Weber care a fost o apropiata a presedintelui sau Sergiu Andon, care este un reputat avocat, au desfiintat punct cu punct explicatiile Curtii Consitutionale.

Nu trebuie sa interpretam ca s-a incalcat vointa populara, cum sustinea Traian Boc, pentru ca suntem intr-o situatie similara anului 1994 cand PD era de cealalta parta a baricadei si demersul pentru suspendarea presedintelui Ion Iliescu a ajuns in parlament, dar nu a trecut ca si acum.

Georgeta Gavris: Credeti ca s-au facut presiuni asupra Curtii Constitutionale?

Mihai Bar: Sunt absolut convins, 105%. Se spune ca unii dintre judecatori ar fi fost in situatia in care erau unii din generalii MI cand se vorbea despre modul in care si-au achizitionat unele case cu 20.000 de dolari, cand ele costau 200.000 de dolari.

Daniel Meze: Totusi majoritatea dintre acesti judecatori au fost pusi de catre PSD. Ati pus niste oameni santajabili, manevrabili, iar acum cand nu mai asculta de comenzile dumneavoastra sunt de blamat. Dar de ce i-ati promovat acolo?

Mihai Bar: Nu mai conteaza... Pentru ca in politica mai mult decat in viata chestiuni de acest gen se intampla. Sunt cateva nume in care personal am avut mare incredere. Axinte Gaspar a fost unul dintre colegii pentru care am avut foarte mult respect si cand am vazut ca este unul dintre semnatarii acestei decizii chiar m-am cutremurat, am fost extrem de surprins.

Daniel Meze: Deci acest tip de politica de santaj, pe baza de dosare, a fost practicat si de PSD?

Mihai Bar: Probabil si nu am voie sa neg chestiuni de acest gen. Probabil ca asa o fi fost, personal am fost departe de aceste miscari de culise si fac parte din categoria celor care nu le accepta.

Daniel Meze: In fruntea SRI este un om care provine din PSD, ati plantat acolo un om care sa va puna la dispozitie la nevoie biletele?

Mihai Bar: Cred ca intrebarea are un raspuns care ar trebui sa semene extrem de mult cu cel de dinainte. Nu stiu daca numirea pe care PSD a facut-o la SRI este dintre cele mai nimerite, dintre cele mai bune.

Georgeta Gavris: Daca Traian Basescu va demisiona sau daca vom avea parte doar de o suspendare a presedintelui, un reprezentant al PSD va fi presedinte interimar al Romaniei. Cum vor evolua lucrurile?

Mihai Bar: Daca ma intrebati pe mine va trebui obligatoriu sa am acelasi punct de vedere pe care l-am afisat si anume ca Traian Basescu nu ar mai trebui sa fie niciodata presedintele Romaniei. A facut extrem de mult rau din aceasta pozitie. Faptul ca este intr-un permanent razboi cu toata lumea si ca el este detinatorul absolut al dreptatii.

Nu se poate sa clamezi hotia atata timp cat tu esti proprietarul unei case din Mihaileanu care valoreaza peste un milion de euro si tu ai cumparat-o cu 20.000 de dolari. Ca sa nu vorbesc de dosarul flota.

Imixtiunea sa in treburile guvernului a fost evidenta nu se poate ca un presedinte de stat sa apara pe posturile tv sau radio si sa spuna ca ar fi bine ca primul ministru sa isi dea demisia, “pentru ca asa gandesc eu ca ar fi bine pentru Romania”.

Tara este mai izolata ca oricand pe plan extern... Daca ma intrebati pe mine firesc ar fi ca Bogdan Olteanu sa asigure interimatul si probabil ca pentru PSD ar fi o decizie extrem de rationala.

Daniel Meze: Va este frica sa nu fiti privit ca un partid care ajunge la putere? Se speculeaza ca sunteti la putere din umbra.

Mihai Bar: S-ar putea ca in aceasta perioada sa iasa foarte multe chestiuni care sa demonstreze adevarata fata a presedintelui Traian Basescu si a PD. Lumea ar putea interpreta ca o lupta a PSD si PNL impotriva PD si a presedintelui Traian Basescu.

Nu mi-as dori ca in centrul acestei dispute sa fie PSD... E punctul meu de vedere, ar fi mult mai bine ca presedintele interimar al Romaniei sa fie Bogdan Olteanu.

Georgeta Gavris: Este in curs de elaborare o lege care sa interzica candidatura lui Traian Basescu la posibilele alegeri anticipate? Se vehiculeaza ca PSD ar dori sa interzica lui Basescu sa mai candideze.

Mihai Bar: Un om convins ca si mine ca Traian Basescu nu ar mai trebui sa mai fie niciodata presedintele Romaniei nu va poate raspunde decat intr-un singur fel. Trebuie facut orice ca Traian Basescu sa nu mai fie niciodata presedintele Romaniei.

Daniel Meze: Orice, chiar incalcand legea?

Mihai Bar: Nu, nu incalcand legea. A schimba legea nu inseamna incalcarea legii. Exista o majoritate astazi impotriva presedintelui Traian Basescu si pentru izolarea PD.

Daniel Meze: Dar de ce nu il bateti pe Traian Basescu in alegeri, de ce doriti sa-i interziceti candidatura?

Mihai Bar: Nivelul de perceptie al romanilor este cel care este. Ma astept ca fumigenele lui Traian Basescu si baile lui de multime sa convinga... Eu sunt convins ca da, Basescu va trebui batut in alegeri, dar nu ma voi opune ca legea electorala sa fie modificata.

As fi mult mai satisfacut sa fie batut in alegeri insa... Nu pot sa va spun ce candidat, exista vreo trei candidati, firesc ar fi ca domnia sa, Mircea Geoana, presedintele PSD, sa-si asume decizia de a candida si de a castiga aceste alegeri... E greu de crezut ca PSD va accepta un alt candidat decat presedintele sau.

Georgeta Gavris: Sunt posibile anumite aliante? S-a vorbit de un candidat unic al opozitiei.

Mihai Bar: Greu de crezut ca in lupta orgoliilor politice se poate intampla asa ceva. Am trait o astfel de experienta, candva m-am batut sa existe un candidat al stangii la Primarie si nu am reusit, in anul 2000.

Daniel Meze: Culmea, acel candidat al stangii a devenit un mare lider al dreptei astazi...

Mihai Bar: Nu mai conteaza, in politica orice este posibil, pe mine nu ma veti putea vedea in alta barca, dar in politica e posibil orice.

Daniel Meze: Apropo de aliante cine conduce in acest moment Romania si sa nu spuneti PNL-UDMR care detin doar 20% din voturile din parlament.

Mihai Bar: E grea intrebarea, dar va rog sa fiti convinsi ca guvernul se ocupa de problemele importante ale tarii. Atata timp cat nu intra pe contrasens cu cel mai mare partid din Romania, PNL si UDMR conduce tara... nu stiu daca cu PSD in umbra, cu prezenta foarte activa si numeroasa a PSD in parlamentul Romaniei.

Daniel Meze: Dumneavoastra incepeti sa aveti o iubire spontanta, pe langa PNL, si fata de UDMR Bihor si Alexandru Kiss. Cand s-a pus problema suspendarii presedintelui Kiss in urma scandalului Cadea ati mandatat consilierii judeteni ai PSD sa il sustina pe Kiss.

Mihai Bar: Da. Nu as vrea sa pun PSD Bihor intr-o postura delicata, ne dorim presedentia CJ Bihor,... nu e vorba sa inchidem ochii la unele chestii. PSD isi doreste Primaria Oradea si presedentia CJ Bihor, iar cea mai usoara constructie este alaturi de UDMR. Nu am nicio retinere fata de UDMR.

Daniel Meze: Tot la aliante ati avut o tentativa de a va intalni cu liderul PNL Bihor, Cornel Popa.

Mihai Bar: A esuat. Am dat-o in bara. Fac parte din categoria oamenilor normali care pot sa greseasca si sa aiba taria sa recunoasca.

Georgeta Gavris: Caracterizati intr-un cuvant urmatorii oameni politici

Mihai Bar:

Cornel Popa, vicepresedinte PNL - politician muncitor,

Alexandru Kiss, presedinte CJ Bihor - stie foarte bine ce vrea,

Petru Filip, vicepresedinte PD - nu comentez,

Mihai Groza, viceprimarul PD al Oradiei- un om serios,

Stefan Seremi, vicepresedinte PD al CJ Bihor - un materialist convins, Gavrila Ghilea, vicepresedinte PD al CJ Bihor - politica si afaceri,

Gheorghe Sarb, deputat PD - nu comentez,

Soki Bela, deputat UDMR - nu-l cunosc foarte bine,

Biro Rozalia, viceprimar UMDR al Oradiei - un om de incredere,

Claudiu Pop, deputat PSD - un politician de mare perspectiva,

Dan Matei, presedinte PSD Oradea - un foarte bun coleg si poate chiar mai mult,

Mircea Matei, presedinte PD Oradea - un om energic,

Vasile Blaga, secretar general al PD- un om de care am ramas apropiat, Eduard Hellvig, deputat PC - un om foarte serios.

Daniel Meze: Care este ultima carte citita de dumneavoastra?

Mihai Bar: Nu stiu, e o chestiune foarte grea cred ca nu prea am citit in ultimul timp decat ziare.

Daniel Meze: Cati regi a avut Romania si care au fost acestia?

Mihai Bar: Trei parca a avut nu? Din familia Hohenzollern, Carol, Mihai, doi atunci.

Daniel Meze: Patru, au mai fost Ferdinand si Carol al II-lea.

Mihai Bar: Asa este, dar astea tin de istorie si eu am terminat calculatoarele.