De departe, Teodora Vid, Thea, cum ii zic prietenii, este cea mai curajoasa tanara din Lugoj, din Romania si, probabil, din lume, pentru ca, la doar 25 de ani, a reusit sa urce pe cel mai inalt munte din America de Sud, Varful Aconcagua (6.970 m), iar acum se pregateste de o noua aventura, ascensiunea celui mai inalt munte de pe continentul nord-american, Varful McKinley (6.192 m).

* Cine este Teodora Vid

Absolventa a Colegiului National "Coriolan Brediceanu" si a Facultatii de Geografie-Turism din Timisoara, membra a Clubului de Turism ?Concordia" din Lugoj, in prezent ghid la firma de turism Karpaten din Bucuresti si instructor de ski in statiunea Saas-Fee din Elvetia, Teodora Vid s-a nascut in 28 noiembrie 1982, la Lugoj.

De la varsta de doi ani, Teodora si-a insotit parintii, mari iubitori de drumetii montane, pe cele mai abrupte carari de munte. A practicat skiul de performanta pana la 15 ani, apoi a escaladat diverse varfuri din Alpii Elvetieni, printre care Dom (4545 m), Monte Rosa (4.643 m), Nadelhorn (4.527 m).

In expeditia Alpi 2006, a escaladat varfurile Mont Blanc (4.807 m) si Matterhorn (4.478 m), iar in ianuarie 2007 a urcat pe cel mai inalt munte din America de Sud, Aconcagua (6.970 m).

* Ambitiile Teodorei

Ambitiile si curajul Teodorei nu se opresc insa aici. "Sunt o tanara alpinista care isi doreste sa cucereasca cele mai inalte culmi ale lumii si care spera sa d-vina prima femeie din Romania pe un varf de peste 8000 de metri din Himalaya", ne spune Teodora Vid.

"Daca in luna ianuarie a acestui an am fost prima femeie din Ro-mania care a urcat pe cel mai inalt varf al Americii, Aconcagua (6.962 m), in mai si iunie, impreuna cu 2 colegi, Cristian Boboc si stefan Matache, voi pleca in alta expeditie, in Alaska, pentru a cuceri cel mai inalt varf al continentului nord-american", a adaugat Thea. O astfel de expeditie costa, bineinteles, extrem de mult.

Un calcul estimativ ajunge la peste 10.000 de euro. Daca pana acum Teodora a reusit sa se descurce cu resurse proprii, de aceasta data este nevoita sa apeleze la bunavointa unor sponsori, care ar putea sa o sprijine in dorinta ei de a inregistra performante sportive de importanta nationala si internationala.

* Obiectivele expeditiei

Expeditia din Alaska se va desfasura in perioada 18 mai - 27 iunie 2007 si isi propune ascensiunea celui mai inalt varf de pe continentul nord-american, Vf.

McKinley (6192 m), vizitarea Parcului Rezervatie Nationala Denali (infiintat in 1989 si recunoscut la nivel mondial drept o rezervatie unica prin varietatea speciilor de plante si animale existente), prezentarea - la intoarcere - a specificului geografic al unei regiuni extrem de indepartate din America de Nord, prin expozitii de fotografie si publicari de articole in reviste si site-uri de specialitate.

* Muntele McKinley

Muntele McKinley (Denali - 6194 m) domina Alaska, fiind cel mai inalt munte din America de Nord. Este o reala provocare pentru alpinistii din intreaga lume, deoarece escaladarea acestui gigant care te poate ingheta intr-o clipa (Denali, in limba nativa Athabascan, inseamna Cel Inalt) va dezvalui frumusetea de neegalat a regiunii Alaska si implicit a Parcului Rezervatie Nationala Denali.

Este un munte deosebit de dificil, datorita aclimatizarii. Presiunea este diferita fata de Himalaya, datorita apropierii de Polul Nord, unde barometrul va indica intotdeauna o presiune mult mai scazuta. (Troposfera este mai subtire in apropierea Polului Nord).

Exista numeroase rute (West Buttress, West Rib, Cas-sin Ridge, Muldrow), unele dintre acestea extrem de tehnice, dar cea mai folosita de alpinisti este West Bu-ttress (80% din majoritatea incercarilor), folosita de aproximativ 20.000 de alpinisti, din care aproximativ 50% au ajuns pe varf.

Sezonul ideal pentru cucerirea varfului este cuprins in perioada mai-iunie, acesta fiind caracterizat de temperaturile cele mai ridicate. Totusi, aerul rarefiat, vanturile deosebit de puternice, temperaturile scazute pot reduce capacitatile mentale ale alpinistilor cu pana la 2/3.

* Alte proiecte pentru 2007

La intoarcerea din Alaska, Thea are de gand sa puna la cale inca o ascensiune am-bitioasa, a unui munte "mai inalt". Ii mai raman 2 luni sa se gandeasca si sa se pregateasca pentru cea de-a 5-a expeditie in decursul unui an ex-peditionar, inceput in august 2006, odata cu escaladarea varfului Matterhorn. Oare ce va urma? Cel mai inalt varf de pe continentul Asiatic?