Primaria Turda a concesionat societatii Gim Impex, in 2005, o suprafata de teren pe care s-a construit Baza de Agrement Pelicanul. Anul acesta, a mai fost concesionata o suprafata de 5000 mp catre SC LANDA din Targu-Mures, la pretul de 3 €/mp., chiar daca, in zona respectiva, pretul unui mp. de teren variaza intre 60-100€.

Si, culmea! Jumatate din cei 5000 mp concesionati catre Landa incalca proprietatea Gim Impex. Landa a inceput constructia a 5 blocuri de locuinte cu 6 etaje fiecare.

Si totul merge inainte chiar daca se incalca flagrant legea: concesiune de 2 ori pe aceeasi suprafata de teren, lipsa drumului de acces, deoarece cel care exista traverseaza proprietati private, racordarea la reteaua de apa si canal platita de banii SC Gim Impex, racordarea la reteaua de energie electrica de la Kaufland, amplasarea blocurilor la mai putin de 150 m. de Baza de Agrement, lipsa locurilor de parcare pentru locatari.

Investitie privata in agrement

Conform proiectului 7/2005 inaintat de catre SC Gim Impex SRL Primariei Turda a fost aprobat planul de urbanism UTR: VA 2 cu denumirea Zona de Agrement, sport si alimentatie publica cu pensiune. Gim Impex a concesionat o mare suprafata de teren si a inceput constructia bazei: strand, pensiune, teren de fotbal. Totul din fonduri private.

Contractul cu Primaria Turda stipula obligativitatea Primariei de a asigura racordarea la utilitati, dar n-a fost asa. Gim Impex a platit din bani proprii racordarea la apa si canalizare. Nici cu drumul de acces pana la Complexul Pelicanul lucrurile nu stau altfel. Nici pana acum nu s-a asigurat o cale de acces pana la Baza de agrement.

Iar asta in conditiile in care Pelicanul este singurul strand din intreaga zona. Si, pe deasupra, si singurul construit conform cerintelor si singurul autorizat. Vara trecuta circa 1000 de persoane, zilnic, au fost clientii strandului, iar vara aceasta se preconizeaza ca vor fi 2000-3000 de vizitatori, zilnic, intrucat Gim Impex construieste un bazin olimpic.

Conditiile oferite populatiei de strandul Pelicanul sunt dintre cele mai bune: 3 bazine exista deja, al patrulea, olimpic, va fi dat in folosinta in curand, exista statii de tratare a apei si dusuri cu apa calda.

Nimeni n-a mai investit in agrement de pe vremea lui Ceausescu. Nu s-a construit nici un bazin in ultimii 17-18 ani. Strandul din Bai, proprietatea Primariei Turda este complet degradat. Nu se investeste nimic, nu se schimba nimic. Nici in Campia Turzii lucrurile nu stau mai bine: strandul Broscuta a ramas fara autorizatie de functionare.

Ioan Gasca, patronul Gim Impex spune: "Nimeni n-a mai facut o asemenea investitie din fonduri proprii, pentru cetateni. Primaria Turda nu trebuia decat sa respecte contractul, adica sa ne lege la retelele de utilitati si sa faca ceva cu drumul de acces. Dar n-a facut nimic. Am facut totul singur. Drumul catre strand este si acum neasfaltat si plin de gropi. Cand ploua, greu se poate trece, baltile sunt uriase.”

Si, totusi, Primaria Turda a facut ceva: a incalcat contractul de concesiune cu Gim Impex.

Blocurile altora pe concesiunea Gim Impex

Langa bazinele cu apa, la mai putin de 150 m, s-a deschis un santier, cu o tabla mare la intrare: SC Dafora SA. Acesta este constructorul. Despre investitor nu scrie nimic, dar Gasca ne spune ca este vorba de firma Landa din Targu Mures. Landa construieste blocuri de locuinte. 5 blocuri cu cate 6 etaje fiecare.

Si constructia se face exact pe terenul concesionat deja de catre Primaria Turda catre Gim Impex. Din cei 5000 mp. concesionati de Landa, jumatate incalca proprietatea Gim Impex. Dar nimeni nu-si face nici o problema, se pare. Constructia merge inainte, chiar daca se incalca flagrant prevederile legii:

1. Nu este permisa construirea de blocuri de locuinte la mai putin de 150 m de o baza de agrement;

2. Nu exista posibilitatea de a se crea locuri de parcare pentru locatari: ar trebui, la cele aproximativ 160 de apartamente, sa existe 160+80 locuri de parcare, dar nu au cum sa se construiasca, deoarece spatiul nu permite;

3. Strandul nu va mai avea locuri de parcare, deoarece s-a intrat abuziv pe terenul detinut de Gim Impex;

4. Pretul platit de Landa pentru terenul concesionat este de 3 €/mp, cand valoarea reala este cuprinsa intre 60-100 €/mp; Kaufland a concesionat terenul cu 100 €/mp;

5. Cum se pot asigura orele de liniste ale viitorilor locatari ai blocurilor, cu o baza de agrement la nici 100 de m? Ce trebuie sa faca Gim Impex? Sa opreasca muzica din strand intre orele 14-17 pentru ca locatarii sa se poata odihni? Ce vor face vizitatorii strandului? Vor oferi, zilnic, un spectacol de trupuri goale si bronzate locatarilor celor 5 blocuri?!

6. Care va fi drumul de acces la blocuri? Va trece peste proprietatile celor care locuiesc in zona? Isi vor da acestia acordul? Sau nu intereseaza pe nimeni?!

"Bataie de joc pe buzunarele mele!”

Ioan Gasca, investitorul Bazei de agrement Pelicanul este revoltat. El ne spune: „Cum este posibil asa ceva? Sa mi se incalce concesiunea, pentru care eu platesc, sa se neglijeze faptul ca sunt singurul investitor privat care face ceva pentru populatie, ceva ce administratia n-a fost in stare sa faca?! Nu s-a respectat contractul pe care il am cu Primaria Turda.

Trebuia ca ei sa ne racordeze la utilitati si n-au facut asta, am facut-o eu, din banii mei, trebuia sa se faca drumul de acces si nu s-a facut nici pana in ziua de astazi. Acuma imi fura si terenul concesionat, sa-l dea altora la un pret de nimic.

Astia sunt numai investitori strategici, cine stie cine se ascunde in spatele lor?! Nu sunt sigur, dar mi se pare ca Alexandru Faur, consilierul, le-a facilitat celor de la Landa, concesiunea. Si toate sunt de mai demult pornite, de cand s-a construit Kaufland-ul, ca a ramas un drum incoace si acela urma sa fie drumul catre blocuri.

Dar trece peste proprietatea oamenilor si numai cu acordul lor poate fi dat in folosinta. Si inca ceva: credeti ca eu nu puteam sa construiesc blocuri sau balastiere pe terenul concesionat? Numai asa, ca sa-mi umplu buzunarele, ca astea sunt investitii care aduc bani. Dar eu am ales varianta care-mi goleste buzunarele, cu gandul sa fac ceva pentru populatia din Turda.”

Vara a la Turda

Si vara a venit. Oamenii au nevoie de strand, de un loc unde sa se relaxeze. Pelicanul ar fi locul potrivit, mai ales ca se anunta o vara torida.

Dar vor alege oare turdenii un loc in care sunt actorii unui serial privit live de sute de ochi, zilnic? Le va conveni, oare, vecinatatea unor locatari voyeuri?! Dar locatarilor le va place muzica la maxim si galagia din strand? Ca strand fara galagie...nu se poate!

Sau vor cumpara niste case de vacanta, in loc de apartamente si vor trai cu gandul ca sunt intr-un concediu permanent?! Ramane de vazut. Si mai ramane de vazut si cum rezolva ilegalitatile cei din Primaria Turda. Cei care le-au facut.