Cazurile in care doi frati vor sa isi uneasca destinele cu doua surori nu sunt straine preotilor sibieni. Canoanele bisericesti nu admit, insa, casatoria intre fratele unuia dintre soti si sora celuilalt. Preotii recunosc ca situatiile sunt foarte grele pentru ca cei implicati sunt pusi in situatia de a lupta cu propriile sentimente.

Doar cununia religioasa este interzisa, caci in fata ofiterului Serviciului de Stare Civila, fratii unor tineri deja casatoriti nu sunt impiedicati sa devina o familie.

"Parintii au hotarat printr-un canon, la primele Sinoade Ecumenice, ca doi frati nu se pot cununa religios cu doua surori, chiar daca nu este vorba de rude de sange. Canoanele se discuta si astazi. Au fost situatii cand au venit perechi de gemeni care doreau sa obtina dispensa de la episcop pentru a se putea casatori. Mitropolitul nu a acordat niciodata o astfel de dispensa.

Nimeni nu vrea sa riste in fata lui Dumnezeu”, spune preotul Catalin Dumitrean, consilier Mass-media al Mitropoliei Ardealului. Chiar daca sunt indragostiti si vor sa faca pasul spre casatorie, unele cupluri formate din fratii unei familii deja intemeiate hotarasc sa se desparta. “Au venit tineri in aceasta situatie care au vrut sa se casatoreasca.

Prin rugaciuni am incercat sa ii ajutam, sa ii lumineze Dumnezeu. In cele din urma s-au despartit. Un alt caz: doua familii deja formate din doi frati si doua surori. Nu se intelegeau deloc, se certau tot timpul. Unul dintre cupluri a avut un copil nascut cu buza taiata”, povesteste parintele Dumitrean.

Preotul e de parere ca voia lui Dumnezeu nu trebuie calcata. “Nu e placut lui Dumnezeu. Chiar daca se casatoresc, viata linistita nu au. Sunt situatii foarte grele, sunt sentimente ranite, e sufletul in joc. Dar, nu toate sunt de la Dumnezeu”, mai spune consilierul Mass-media al Mitropoliei Ardealului.

Dispense de la episcop

Singurul care are puterea de a permite cununia religioasa intre doua perechi de frati este Mitropolitul Ardealului. Cu toate astea, nu a facut-o niciodata. “Episcopul are puterea de a acorda dispense. Episcopul poate da dispensa pentru a dezlega posturile, ca sa se tina nunti in post Tot episcopul poate dezlega casatoriile. Tribunalul desface o casnicie doar in acte.

Fara dispensa de la episcop ramai cununat in continuare. Conform canoanelor, nimeni nu se poate recasatori”, aminteste parintele Dumitrean. Totusi, preotul spune ca in ziua de astazi Biserica intelege pulsul vremii, iar a doua si a treia casatorie mai pot fi oficiate religios. “Cununia e o Sfanta Taina.

In cazul celei de-a doua si a treia casatorii, insa, e vorba doar de o slujba religioasa, doar de binecuvantare pentru neputintele firii, daca ambii soti au mai fost casatoriti. Daca doar unul dintre soti a mai fost cununat religios, atunci si aceasta cununie va fi o Sfanta Taina”, explica preotul.

In cazul preotilor care vor sa se recasatoreasca, ramane la latitudinea episcopului daca va acorda dispensa in acest sens. “Este strictete mai mare la preoti.Preotii sunt un exemplu pentru comunitate. Daca prima casatorie a esuat, preotul poate fi un exemplu negativ pentru comunitate in cazulin care nu ii reuseste nici a doua casatorie”, adauga consilierul.

Interdictii religioase si medicale

Biserica interzice casatoriile intre rude de sange pana la gradul sapte, adica pana la veri de gradul al doilea doilea. Implicatiile negative sunt si de ordin medical. “Zona Marginimii Sibiului, Rasinariul sunt pline de copii nascuti cu handicap.

Asta din cauza ca s-au casatorit intre ei chiar si veri primari, numai ca sa nu isi risipeasca turmele si averile”, este de parere preotul Catalin Dumitrean.