Georgeta Gavris: La nivel national sondajele arata un PRM in cadere libera de la 11% prin februarie s-a ajuns ca UDMR si PRM sa fie date la limita pragului de 5% care asigura accesul in Parlament.

Felix Cozma: Dupa parerea unora suntem in cadere libera. Eu neg acest lucru. La scoala de vara de la Neptun a organizatiei de tineret, la care a participat si presedintele partidului: Corneliu Vadim Tudor, ni s-a prezentat un sondaj de opinie. Acesta vine sa contracareze ceea ce zicem noi ca este o dezinformare grosolana la nivel national.

Eu sunt convins ca aceste sondaje nu sunt reale, nu aveam cum sa scadem intr-un timp atat de scurt de la 11% la 5%. In sondajele noastre care sunt reale, stam undeva in jurul a 17% si UDMR impreuna cu PC nu ar mai intra in Parlament. Este vorba comandat de catre PRM si este secret.

Georgeta Gavris: De ce credeti ca PRM nu ar mai beneficia de increderea electoratului?

Felix Cozma: Nu cred ca putem vorbi de faptul ca PRM nu mai are sustinerea electoratului. Daca luam scena politica romaneasca PRM este singurul partid care nu s-a divizat, nu s-a rupt, nimic de genul tensiunilor din PSD sau din cadrul Aliantei, ori CDR-ului. Noi am mentinut acelasi ritm si sunt de parere ca avem un nucleu dur de electorat in proportie de 10%.

Basescu in 2004 a ajuns presedinte si prin electoratul PRM, a adoptat si el un discurs nationalist foarte puternic. Deci nu vad de ce am putea discuta de o pierdere a credibilitatii, eu nu cred in aceste sondaje. Nu pot sa uit ca in 2000 cand Corneliu Vadim Tudor a intrat in turul doi al alegerilor prezidentiale cu Ion Iliescu, eram cotati in sondaje cu 4% si in alegeri am obtinut peste 21%.

Eu stiu ca tot PRM-ul a acuzat ca se fura, dar iata ca acum si Basescu spune ca se fura si este mafie, Corneliu Vadim Tudor a spus tot timpul ca se fura, vorbesc de alegeri si de coruptie in general.

Georgeta Gavris: In anul 2004 l-ati sustinut pe Traian Basescu, dar acum recent cu ocazia referendumului pentru demiterea presedintelui PRM a fost alaturi de PSD pentru demiterea lui Traian Basescu.

Felix Cozma: In 2004 pe ultima suta de metri PRM a fost pus sa aleaga intre doua rele si se pare ca in acel moment cel mai oportun a fost sa mergem cu Basescu. Fata de acel moment din 2004, felul in care a decis Traian Basescu sa conduca prin modul „jucator” ne-a facut sa ne schimbam pozitia fata de presedinte.

Traian Basescu este genul de om caruia ii place sa faca tot timpul zanzanie, toata aceasta tevatura din politica de la nivel national eu cred ca i se datoreaza lui. Este genul de om politic care vrea sa darame tot si sa se certe cu toata lumea.

Daniel Meze: Cum se pregateste PRM de alegerile europarlamentare? Cine sunt candidatii?

Felix Cozma: Noi am desemnat doi candidati ai filialei: presedintele, deputatul Paul Magheru si senatorul Verginia Vedinas. Noi speram ca cel putin unul dintre cei doi colegi ai nostri sa se gaseasca in primele cinci - sase pozitii de pe lista partidului de la nivel national.

In moment de fata PRM are cinci euro-deputati, iar in urma alegerilor speram sa avem o crestere la un numar de sase. Alegerile europarlamentare vor fi o piatra de incercare si fiecare partid va vedea cu sta in urma acestor alegeri. PRM a intrat in parlament tot timpul din anul 1990 in urma fiecarui tur de alegeri.

Daniel Meze: Ati declarat ca dumneavoastra care suntem consilier judetean sunteti intr-o opozitie activa in cest for. Ce inseamna asta?

Felix Cozma: Din cauza ca noi, cei de la PRM, suntem doar doi consilieri nu am avut cum sa ne constituit ca si un grup aparte de consilieri. Astfel ca noi nu suntem invitati sa luam parte la unele discutii cu conducerea consiliului judetean care se poarta in spatele usilor inchise.

Ceilalti colegi consilieri din cadrul CJ Bihor vin la sedinte cu lectia invatata, ridica mana la vot si totul merge ca pe banda. Noi cei de la PRM care nu intram in jocul aceste ne spune parerea contrara de multe ori si nu suntem de acord cu unele puncte.

La un moment dat am observat ca tot mai multe proiecte de hotarari vizau schimburi de terenuri sau preluari de imobile ori trecerea acestor bunuri imobile din patrimoniul public al judetului in patrimoniul privat ca sa se poata vinde. Se fac tot feluri de afaceri pe seama consiliului judetean.

De exemplul in cadrul proiectului de construire de apartamente eu consider ca s-a deraiat de la proiectul initial. Este din punctul meu de vedere o nerealizare, desi vor arata foarte frumos, desi vor fi superbe, vor fi total inaccesibile pentru bihoreanul sau oradeanul de rand. Din punctul de vedere al unei opozitii in cadrul CJ am constatat ca toata lumea asa cum se dicta.

Erau proiecte foarte importante care dupa parerea meu trebuiam sa fie discutate. Am strigat in gura mare timp de doi an fata de problema echipei de fotbal FC Bihor si vedeti unde s-a ajuns acuma. S-au spalat bani, s-au facut manarii si invarteli fara seama. Ni s-a spus ca suntem rau voitori si ca nu stim numai sa criticam.

Daniel Meze: In ultimul timp presedintele CJ Bihor a fost tot mai atacat pe diferite probleme, cum vedeti prestatia presedintelui forului legislativ judetean?

Felix Cozma: Din punctul meu de vedere presa ar trebui sa fie cel mai bine informata. Faptul ca CJ Bihor nu organizeaza conferinte de presa nu este un lucru bun. Este de datoria institutiei judetene ca informatia sa ajunga la public, iar daca nu exista transparenta se lasa locul la speculatii.

Exista nu departament de presa sub conducerea domnului Costin, dar relatia cu presa nu este una foarte buna. Eu am ramas mirat ca colegii dumneavoastra din presa nu primesc materialele de la consiliu, sunt informatii publice nu este nimic de ascuns...

Eu cred ca de fapt Consiliul Judetean Bihor este condus din cadrul comisiei juridice de catre consilierul judetean al UDMR, Szabo Odon, aceasta este parerea mea. Daca nu ar fi Szabo Odon cu greu ar putea Alexandru Kiss sa faca fata situatiei.

Daniel Meze: Cum comentati accesarea imprumutului mamut de catre consiliul judetean si cum se vor cheltui acesti bani?

Felix Cozma: Eu nu am fost de acord chiar de prima data in aceasta privind din doua motive: inglobam in datorii judetul pe o perioada de 20 de ani si poate ca nu ar fi fost o problema daca trasam niste directii sau obiective foarte clare de investitii.

Eu sunt convins ca dupa aceasta legislatura Alexandru Kiss nu va mai fi presedinte al CJ Bihor, iar cine va veni dupa el va fi foarte „bucuros” de acest credit. Ni s-a spus ca exista trei directii mari si late: turism, drumuri si renovarea cladirilor vechi. Acest lucru nu mi s-a parut in regula.

Este vorba de sume foarte mari de bani, iar prezentarile cu privire la cum se vor cheltui acesti bani s-au facut foarte succint si superficial... A mai fost cazul Cadea unde s-a investit intr-o cladire care era revendicata si presa a jucat un rol foarte important in acest caz. Acolo sunt multe probleme flagrante si multe semne de intrebare pot fi ridicate.

Din pacate si justitia bihoreana stagneaza si nu da un raspuns. Nu mica mi-ar fi mirarea daca consiliul judetean va investi bani in renovarea unor cladiri si peste putin timp aceste cladiri se vor retroceda.

Multe proiecte ale consiliului judetean au avut darul de a avea impact asupra publicului, de a crea o imagine foarte buna, foarte placuta, iar dupa aceea sa se dezumfle incet ca si o gogoasa si sa nu mai aiba efectul scontat.

Daniel Meze: Ce parere aveti de faptul ca Aeroportul Oradea nu figureaza pe lista de prioritati ale consiliului judetean?

Felix Cozma: Intr-o ordine a investitiilor prioritare ale judetului cred ca aeroportul ar fi trebuit sa ocupe pozitia a doua. Noi am reusit impreuna cu colegii de la PNL ca o parte din banii pe care il castiga aeroportul sa fie redirectionati catre reparatii de care are nevoie acest obiectiv.

Eu sunt de parere ca o parte din banii imprumutati de catre CJ ar fi trebuit sa mearga catre aeroport, dar nu este interes. Cum putem spune ca nu este o prioritate Aeroportul din Oradea? Probabil ca este prioritar sa se dezvolte Aeroportul din Debrecen! Probabil ca este interesul ca noi sa nu ne dezvoltam si sa dezvolte un aeroport din Ungaria.

Georgeta Gavris: Care este ultima carte citita de dumneavoastra?

Felix Cozma: Cartea de Drept Constitutional de Ovidiu Tinca, foarte sincer... am avut de curand examenul de licenta la Facultatea de Stiinte Politice. Inainte de aceasta am citit o carte SF a unui coleg de-al nostru de la PRM care din pacate a decedat, se numea „Oameni si lege”.