„Provizorat absolut“

Desi arata bine pe dinafara, Teatrul National din Cluj-Napoca are nevoie de investitii importante

Daca in anii trecuti, in aceasta perioada, Teatrul National „Lucian Blaga“ (TNC) din Cluj-Napoca isi anunta deja proiectele din stagiune, de aceasta data, lucrurile sint incerte. „Programul nostru depinde de intrarea in renovare a cladirii.

Cum Ministerul Culturii si Cultelor intirzie sa hotarasca ceva in acest sens, totul este intr-un provizorat absolut“, a declarat Eugenia Sarvari, reprezentanta teatrului. Situatia este agravata si de debransarea de la caldura a institutiei.

Pina la clarificarea situatiei, este programata o microstagiune la Alba-Iulia, iar, in eventualitatea inceperii lucrarilor, se poarta discutii pentru desfasurarea spectacolelor in spatii precum Sala Radio sau Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Spectacole de opera in afara Clujului

In aceeasi situatie se gasesc si angajatii Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca. Se afla, astfel, in stadiu de proiect pentru data de 7 octombrie spectacolul „Candide“, de L. Bernstein, in 10 octombrie „My Fair Lady“, de F. Loewe, in data de 14 va fi jucat spectacolul de balet „Carmen“, de G. Bizet, in 19 „Trubadurul“, de G.

Verdi, in 24 octombrie sint programate Galele „Medicina, Arta, Cultura“, in 28 „Carmina Burana“, iar in data de 31 octombrie „Barbierul din Sevilia“, de G. Rossini.

„Nu stim, insa, unde vor avea loc daca vor incepe lucrarile, nu stiu in ce masura Casa de Cultura a Studentilor ar putea gazdui asemenea spectacole“, a spus, pentru monitorul, Dan Badila, reprezentantul institutiei.

Stagiunea care incepe are, insa, ca noutati mai multe spectacole in afara Clujului, precum sint cele programate la Alba-Iulia si Baia Mare.

Cu spectacolele in turneu

Doua productii ale Teatrului National din Cluj vor fi prezentate, pentru prima data, in strainatate. „L’oubli/Uitarea“ si „Purificare“ vor fi jucate in aceasta luna in Cehia, in doua orase diferite.

Astfel, productia lui George Banu, un eseu coregrafic si vizual in care interfereaza un discurs despre memorie, iubire si introspectie, se va juca, in 9 septembrie, la a 12-a editie a Festivalului International de Teatru Non-Verbal de la Kolin, iar primul spectacol realizat de Andrei Serban, „Purificarea“, va fi prezentat in 11 septembrie la Plzen, in deschiderea Festivalului International de Teatru.