Parlamentarul crestin democrat german Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene in Bundestag, a acordat Deutsche Welle un interviu in exclusivitate pe marginea alegerilor prezidentiale din Romania.

DW: Traian Basescu a castigat la limita alegerile. Cum se vede acest rezultat dinspre dumneavoastra?

Gunther Krichbaum: Este, intr-adevar, o victorie stransa dar, pana la urma, este o victorie. Asa ca il felicit personal. A meritat-o. Este un presedinte uneori incomod dar un presedinte cu pareri clar exprimate si sper ca Romania se va linisti rapid si va avea la fel de repede si o guvernare.

DW: Ce-ar trebui sa schimbe presedintele Basescu, pentru a avea mai mult succes in cel de-al doilea mandat decat pana acum?

Gunther Krichbaum: Cred ca a actionat cu succes. Insa diversele jocuri purtate in Parlament inainte de alegerile prezidentiale au daunat tarii. Ceea ce conteaza, acum, este sa poata aduce o guvernare stabila, pentru ca sprijinul financiar de la Fondul Monetar International sa continua sa vina.

DW: Trebuie Basescu sa intinda mana coalitiei conjuncturale care se formase impotriva sa?

Gunther Krichbaum: Cred ca e nevoie de o cultura a convietuirii politice. Aceasta depinde si de reprezentantii institutiilor de presa. Ceea ce s-a petrecut inainte de alegeri a fost inacceptabil. Au lipsit relatarile obiective si mie nu imi este cunoscut ca asa ceva sa se mai fi intamplat intr-o alta tara membra a Uniunii Europene. Nu este genul de cultura politica specifica democratiei ci mai degraba o lipsa totala de fair-play.

Interviul integral