"Planul de achizitii de la Ministerul Turismului are baza legala, in ceea ce priveste cheltuielile cu publicitatea si promovarea". Anuntul a fost facut de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care a iesit joi cu o declaratie de presa pentru a clarifica situatia corespondentei dintre Ministerul Finantelor si comisia parlamentara de ancheta ce verifica sumele cheltuite de Ministerul Turismului.

"Ministerul Finantelor precizeaza ca bugetul Ministerului Turismului, prin cuprinderea cheltuielilor aferente celor doua progame, are baza legala", a precizat Pogea.

Pogea: Orban a cerut informatii de la o doamna din Ministerul Finantelor careia ii cunostea numele

"Contrar uzantelor impuse de corespondenta dintre institutiile statului, prin adresa inaintata in data de 13 august 2009, presedintele comisiei Udrea, Ludovic Orban, s-a adresat nu Ministerului Finantelor, ci unui director din cadrul ministerului. (...) Adresa a fost conceputa in atentia doamnei Doina Ilie; ea nu reprezinta Ministerul Finantelor Publice din Romania, ci doar conducatorul ei", a continuat ministrul. Pogea a criticat dur adresa conceputa de Ludovic Orban, precizand ca "mi se pare normal sa te adresezi conducatorului unei instiutii, nu unei doamne careia ii cunosti si numele".

Cele mai importante declaratii ale ministrului de Finante, Gheorghe Pogea:

  • adresa inaintata in data de 13 august de Ludovic Orban nu a fost catre minister, ci catre un director din minister;
  • adresa a fost conceputa in atentia doamnei Doina Ilie; ea nu reprezinta Ministerul Finantelor Publice din Romania;
  • documentul de miercuri a fost interpretat in mod eronat de mass-media;
  • in aceasta adresa a presedintelui comisiei Udrea, sunt solicitate doamnei Doina Ilie raspunsul la trei intrebari: bugetul anual al Ministerului, executia bugetara si precizarea categoriilor de bunuri si servicii;
  • se face adresa catre o directie de specialitate, dar sunt doua intrebari care nu apartin acestei directii;
  • cuprinderea in bugetul turismului a cheltuilor aferente programului anual de promovare are baze legale. Vreau sa aduc aceasta clarificare pentru toti ordonatorii de credite;
  • nu am sa stau cu capul in nisip ca strutul si sa nu raspund.

Declaratia lui Gheorghe Pogea vine la o zi dupa ce Ministerul de Finante a transmis o "completare" Comisiei de ancheta in cazul Udrea, in care precizeaza ca modul in care Ministerul Turismului a constituit planul de achizitii are baza legala. Informatiile privesc cheltuielile cu publicitatea si promovarea. Completarea a survenit, insa, dupa ce initial Ministerul a precizat printr-o adresa ca nu exista temei legal. Ministerul de Finante a anuntat Comisia ca precizarea survine ca urmare a unei "interpretari eronate a raspunsului nostru in mass-media".

Tot joi, ministrul Turismului, Elena Udrea, a parasit lucrarile Comisiei de ancheta, fara a sta la audieri, dupa ce a cerut schimbarea componentei forului parlamentar. In cursul diminetii, ministrul a depus la Parchetul General plangeri penale impotriva a cinci membri ai Comisiei, care apar in inregistrarea difuzata de presa. "Daca cei cinci vor fi inlocuiti de partidele lor sau vor demisiona din Comisie, ma voi prezenta la audieri", a declarat Udrea.

Scandalul de la Comisie a fost declansat dupa aparitia in presa a unei inregistrari care surprinde discutiile dintre membrii comisiei de ancheta. Dupa aparitia inregistrarii, Elena Udrea a anuntat ca nici ea, nici un alt angajat al ministerului nu se va prezenta in fata comisiei de ancheta.