După cinci ore de discuții, liderii Coaliției nu au luat joi nicio decizie în ceea ce privește candidatura la Primăria Capitalei. Potrivit surselor HotNews.ro, liderii PSD și PNL au căzut de acord pe candidaturi comune la trei sectoare din București - 1, 2 și 5. Discuțiile se vor relua la începutul săptămânii viitoare. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a spus că se merge în continuare pe varianta unui candidat comun la Primăria Capitalei și că „ar fi foarte bun un candidat independent, care se află undeva între PSD și PNL”. El a afirmat că nu ar fi înțelept nici ca Gabriela Firea (PSD), nici ca Sebastian Burduja (PNL) să candideze la Primăria Capitalei, pentru că nu ar primi voturi de la electoratul celuilalt partid.

Marcel Ciolacu și Nicolae CiucăFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Surse din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro că s-a decis ca PSD și PNL să meargă pe candidaturi comune la sectoarele 1, 2 și 5. Sebastian Burduja este susținut de PNL să candideze la Primăria Sectorului 1, iar Rareș Hopincă este susținut pentru a candida la Primăria Sectorului 2, potrivit discuțiilor din Coaliție.

Pentru Sectorul 5, condus în prezent de Cristian Popescu Piedone, nu s-a luat o decizie, dar social-democrații și liberalii ar intenționa să nominalizeze o persoană care nu are legături cu actualul edil al sectorului.

În ceea ce privește numele vehiculate în ședința Coaliției pentru funcția de primar al Capitalei, sursele HotNews.ro susțin că numele lui Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București a revenit în discuție pentru a candida la primăria Bucureștiului. Cîrstoiu nu ar fi dat un răspuns clar, dar, potrivit surselor citate, s-ar gândi la propunere.

Numele managerului Spitalului Universitar de Urgență din București, Cătălin Cîrstoiu, a apărut în discuțiile din Coaliție în 22 februarie. Surse politice au declarat atunci că liderii Colaiției intenționau să-l sondeze pentru candidatura la Primăria Capitalei.

PSD a prezentat o analiză potrivit căreia primarul sectorului 4, Daniel Băluță, ar putea aduna voturi atât de la Cristian Popescu Piedone, dar și de la electoratul PNL și ar putea să câștige în fața lui Nicușor Dan Primăria Capitalei. Social-democrații nu au primit însă acceptul lui Daniel Băluță de a candida.

Discuțiile între liderii PSD și PNL se vor relua la începutul săptămânii viitoare.

Dîncu: ar fi bun un candidat independent care se află între PSD și PNL

Președintele Consiliului Național PSD, Vasile Dîncu, a declarat, joi seară, la Digi24 că nu mai este pe listă niciunul dintre candidații despre care s-a vorbit până acum, dar că au apărut alți potențiali candidați, fără a spune însă despre cine este vorba.

Se merge în continuare pe varianta unui candidat comun la Primăria Capitalei și la sectoarele 1 și 2, „acolo unde avem bătălie cu alte partide”, a spus Dîncu.

  • „Decizia de bază este aceasta. Cum se va potrivi cu realitatea electorală din București, aceasta este întrebarea.
  • Să vedem dacă un candidat comun - și care candidat comun - ar putea să facă o sumă de electorate care să ducă la victorie.
  • Deocamdată nu avem un nume, analizăm, facem proiecte, sondaje, mai avem focus grupuri. Încercăm, pentru că avem o dificultate: cele două electorate comunică foarte puțin, o treime din electorat ar putea să meargă de la un candidat la altul. Un candidat independent, care se află între PSD și PNL ar fi bun pentru asta”, a declarat Dîncu.

El a spus că nu ar fi înțelept nici ca Gabriela Firea (PSD), nici ca Sebastian Burduja (PNL) să candideze la Primăria Capitalei, pentru că nu ar primi voturi de la electoratul celuilalt partid.

  • „Există câteva nume, dar acestea pot fi lansate doar după ce avem acceptul lor și niște minime studii. Ar putea să se nască un alt model de gospodar pentru București. Nu ar trebui să aibă ambiții politice, ar trebui să fie un ambasador pentru România”, a mai afirmat Vasile Dîncu, susținând că nu sunt nume despre care să se fi vorbit public.

Întrebat dacă este vorba despre femei sau bărbați, președintele Consiliului Național PSD a răspuns: „În principiu sunt bărbați”.

Dîncu spune că omul de afaceri Dan Şucu a fost întrebat „de zeci de ori” dacă vrea să candideze din partea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei

Vasile Dîncu a mai spus, la Digi24, că omul de afaceri Dan Șucu, finanțatorul echipei Rapid, a fost întrebat „de zeci de ori” să candideze din partea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, însă a refuzat.

„Nu, în niciun caz. Domnul Şucu a spus şi public şi nu îşi doreşte asta. A fost întrebat de zeci de ori şi cu siguranţă nu este”, a spus Dîncu, întrebat dacă omul de afaceri Dan Şucu ar putea fi candidatul comun al PSD şi PNL pentru Primăria Capitalei.