Managerul Spitalului Universitar de Urgență din București Cătălin Cîrstoiu ar fi luat în calcul de către PSD și PNL pentru a fi candidatul comun la Primăria Capitalei, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Susținerea de către ambele partide a unui candidat independent pentru Primăria Capitalei este una dintre variantele aflate pe masa coaliției de guvernare.

Cătălin CîrstoiuFoto: AGERPRES

Una dintre variantele care ar urma să fie testată în sondaje de către PSD și PNL ar fi Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență din București, conform surselor citate.

Informația a fost publicată anterior și de G4 Media.

Ce spun Ciolacu și Ciucă despre varianta unui independent candidat comun la Primăria Capitalei

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, au susținut miercuri seară că nu au luat încă o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei şi nu au ajuns să discute în detaliu pe marginea acestui subiect.

„În acest moment nu am ajuns să discutăm în detaliu. Și dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare. Ne interesează care e profilul candidatului în percepția alegătorilor”, a declarat Ciucă.

De asemenea, Ciolacu a spus că „în următoarea perioadă” vor veni cu „deciziile politice cele mai bune”.

Ei au evitat răspunsul la întrebarea cine are cele mai multe șanse să fie desemnat candidat dintre Gabriela Firea (PSD) și liberalul Sebastian Burduja. „Amândoi. 50% fiecare”, a răspuns zâmbind Ciolacu.

Acesta a evitat și un răspun tranșant în privința situației primăriilor de sector din Capitală și a unei eventuale înțelegeri pentru împărțirea acestora.

Gabriela Firea, care s-a autointitulat „candidatul la candidatură” la Primăria Capitalei, a declarat, miercuri, că în coaliţie nu au fost discuţii punctuale despre candidaţii la Primăria Capitalei şi la cele şase sectoare:

  • „În Bucureşti se va lua o decizie zilele următoare. Important este ca ceea ce se întâmplă acum în Bucureşti să nu se mai repete, iar domnul primar actual să plece către o altă activitate, dar pentru asta trebuie să avem cel mai bun candidat din partea noastră. PSD Bucureşti face propuneri şi se iau decizii, dar pentru că Bucureştiul este capitala României a intrat în negocierea naţională, ceea ce nu este un lucru rău.
  • La nivel de sectoare concluzia a fost de a susţine colegii noştri de la sectoarele 3, 4, 5 şi 6, fiind aliatul nostru PNL, aici preşedintele de la Sectorul 6, Gabriel Mutu, urmând să anunţe săptămâna viitoare dacă doreşte să se implice în alegeri şi să candideze, că vom avea candidat comun pentru Sectorul 1, pentru Sectorul 2 şi vom discuta şi despre Capitală săptămâna viitoare”.

Cine este Cătălin Cîrstoiu

Cătălin Cîrstoiu, în vârstă de 50 de ani, este medic ortoped și este manager al Spitalului Universitar de Urgență București începând din martie 2020. A mai ocupat această funcție în perioada 2009 -2016. Este decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București începând cu anul 2016.

Cătălin Cîrstoiu este căsătorit cu medicul Monica Cîrstoiu, șefa clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București.

Medicul Cătălin Cârstoiu este, potrivit ȘtirileProTv, finul fostului președinte Traian Băsescu și fiul lui Ion Cîrstoiu, fost deputat de Argeș timp de două mandate, în perioada 1996 - 2004.

Revenirea lui Cîrstoiu la conducerea Spitalului Universitar București în timpul pandemiei de COVID-19 - după demiterea Adrianei Nica de către ministrul de atunci al Sănătății Victor Costache - a strârnit controverse în spațiul public.

„Avem de toate lovește din nou”, a comentat atunci Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață:

  • „Întotdeauna m-am gândit că un chirurg care vine din sala de operații nu va înțelege nimic din încrengăturile mafiei din Ministerul Sănătăţii. Iată că Victor Costache l-a numit astăzi pe Cătălin Cîrstoiu, managerul 'avem de toate' de la Colectiv, manager, din nou, la Spitalul Universitar de Urgență din București. Bravo și lui Ludovic Orban - Liderul Dreptei Românești!”.

La rândul său, fostul ministru USR al Sănătății Vlad Voiculescu a reamintit atunci de incendiul din 2015 din clubul Colectiv și de gestionarea „deplorabilă” a situației de către Spitalul Universitar, al cărui manager era atunci Cîrstoiu.

Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea - unul dintre tinerii morți în spital după incendiul din octombrie 2015 din clubul Colectiv - l-a acuzat pe Cătălin Cîrstoiu, la acea vreme managerul Spitalului Universitar, că a împiedicat transferul tânărului la o clinică din străinătate. Narcis Hogea a declarat public că, după ce a obținut acceptul ca fiul său să fie tratat la Clinica AKH din Viena, conducerea Spitalului Universitar a tărăgănat transferul fiului sau. Alex Hogea a fost în cele din urmă transferat, dar a murit de sepsis la vârsta de 19 ani, la clinica din Viena. Tatăl său a susținut că decesul a survenit după infecția contactată în țară. unde fusese internat la Spitalul Universitar.