Nominalizarea de catre Calin Popescu Tariceanu a Noricai Nicolai pentru functia de ministru al Justitiei a provocat un val de comentarii din partea cititorilor HotNews.ro. Scrisoarea lui Traian Basescu a intensificat discutiile in jurul lui Nicolai, iar joi este asteptata o intalnire la Cotroceni intre Basescu si Tariceanu. Si unul si celalalt isi pastreaza punctul de vedere: presedintele nu vrea sa semneze decretul de numire, premierul o sustine.

HotNews.ro va invita sa postati propriile dumneavoastra argumente legate de nominalizarea Noricai Nicolai. Cele mai pertinente argumente vor construi acest articol.

Unul dintre motivele pentru care am pornit acest demers este ceea ce a spus premierul Tariceanu in scrisoarea adresata presedintelui Basescu: "Fata de nominalizarea doamnei Norica Nicolai nu au existat obiectii sau proteste, nici din partea societatii civile si nici a asociatiilor profesionale".

Cititi referinte despre Norica Nicolai

- CV-ul oficial

- Fost director la Penitenciare: Mi s-a cerut sa facilitez angajarea nepoatei senatorului Norica Nicolai

- Tariceanu o sustine pe Norica Nicolai la Justitie si il ataca dur pe Basescu

- Traian Basescu a respins-o pe Norica Nicolai, candidata la functia de ministru al Justitiei

- Norica Nicolai, propusa de PNL in fruntea ministerului Justitiei

- Norica Nicolai respinge acuzatiile privind presupuse inchisori CIA in Romania

- Nepoata Noricai Nicolai a votat in locul unui senator

Dezbaterea lansata de Hotnews pe tema desemnarii Noricai Nicolai la justitie a provocat un val de reactii pro si contra din partea cititorilor. Iata mai jos un scurt rezumat al celor mai frecvente argumente pro sau contra invocate de cititori si o selectie a acestora.

Argumente pro

● Are dreptul la o sansa pentru a-si proba priceperea la justitie

● Este un parlamentar cu experienta

Cris: “Ar trebui sa-i dam o sansa Noricai Nicolae. Stim foarte bine ca - istoria cu nepoata - este falsa si este datorata unei erori pe care Senatul ar trebui sa o regleze deoarce sistemul lor nu este securizat. Romania are nevoie de un Ministrul al Justitiei. Premierul a propus. El isi asuma riscul si nimeni altcineva.”

Sagetatorul: “Toti cei care se opun numirii Noricai Nicolai, unul dintre cei mai bravi liberali, sunt evident orbiti de admiratia fata de Traian Basescu. De aceea, pentru ca sunt prea orbiti, nu vor sa vada ca Norica a fost unul din criticii legilor sigurantei, ca s-a opus ca marinarul sa le dea puteri securistilor cu care conduce Romania. Nicolai a facut multe in Parlament si s-a batut cu impostorii de la PD. A avut curajul sa-l infrunte pe Traian Basescu si acum plateste pentru curajul ei.”

andrei: “hai sa vedem cum ar trebui sa fie un ministru al justitie bun si apoi daca norica nicolai are sanse sau nu sa fie asa ceva. (...)oricum, postul de ministru (fie el al justitie sau al turismului) e un post politic deci decizia si responsabilitatea pentru numire revine premierului. iar noi aveam dreptul sa ne revoltam prin vot si sa ne exprimam parerile oricand dar nu cred ca ne ajutam prea tare daca nu avem si ceva argumente solide in spatele parerilor.”

HIPPIEVALI: "O comisie special creata in Senat a demonstrat ca votul [nepoatei] n-a existat"

Argumente contra

● Cei mai multi cititori pun in discutie moralitatea candidatului si episodul din Parlament, cand senatorul Norica Nicolai si-a lasat nepoata sa voteze in locul ei

● Este pusa in discutie competenta senatorului liberal in a conduce justitia.

● I se reproseaza activitatea sa parlamentara: votul impotriva legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate si impotriva ordonantei DNA si legii lustratiei

● Sunt invocate legaturile familiei Nicolai cu doi oameni de afaceri controversati Ovidiu Tender, cercetat penal si Dinu Patriciu.

Adrian: “Avem nevoie de oameni competenti si in primul rand de persoane necontroversate si cu o imagine, conduita morala nestirbita.”

Razvan_M: “Tariceanu sa faca bine sa-si ia rolul in serios si sa nu-si mai bata joc de cetatenii Romaniei: sa mearga sa discute si sa negocieze cu Basescu, sa puna un Ministru al Justitiei cu imagine buna si cu capacitate profesionala dovedita si sa termine cu bosumflarile de printesa ranita-n orgoliu.”

george_valentin: “urmatoarele fapte demonstrate sunt impotriva numirii ei ca ministru al justitiei in Romania: a incalcat Regulamentul Camerelor permitand nepoatei sa stea pe fotoliul de senator, nepoata a fost filmata votand legi!!! desi vacaroiu a admis ca a facut aceste lucruri si a sanctionat-o (prea bland!!!) ea in continuare a NEGAT!!”

Camil: “dna Nicolai se situeaza in mod constant, de cativa ani, impotriva reformelor promovate de Monica Macovei si apreciate de Uniunea Europeana. A votat aproape de fiecare data alaturi de cei care vor sa impuna o restauratie in justitie, fie ca a fost vorba de declaratii de avere, de modificarea aiuritoare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, sau de impiedicarea anchetelor DNA.”

Arhivarul: “Iata un argument serios impotriva numirii Noricai Nicolai. Un articol interesant, publicat anul trecut: Sotul senatorului clujean Norica Nicolai, Fulger Nicolai, a fost la un pas sa intre In afaceri imobiliare cu Ovidiu Tender, pus sub acuzare In dosarul RAFO. ZIUA de Cluj a aflat ca In societatea Sparo sotul senatoarei de Cluj s-a asociat cu Florin Gaiseanu, om de afaceri roman stabilit la Barcelona. Gaiseanu este administratorul afacerilor imobiliare din Spania ale lui Ovidiu Tender”

Sym: "Marius Oprea a declarat că votul Noricăi Nicolai în Comisia juridică din Senat a fost decisiv şi a dus la acceptarea propunerii ca liderii PCR să fie scoşi de sub incidenţa ordonanţei.”

Anonim: “Premierul nu se duce astazi la intilnirea propusa de presedinte,pentru ca nu a primit "aprobarea"lui Patriciu.Tariceanu nu este nici el prea convins de viabilitatea solutiei NN,dar nu are incotro. Existau solutii mai bune,neangajate politic- gen Ciolos- chiar la PNL,dar interesele obscure preseaza pentru NN

Axum: “Norica Nicolai a votat alaturi de PSD, PRM si PC in comisia juridica in favoarea unei modificari a legii lustratiei care face ca activistii P.C.R sa fie exonerati de vina de a fi facut politie politica.”

Andrei: “Doamna Norica Nicolai la Justitie? O alta gaselnita (NE)reusita a "ilustrului" detector de ministri C.P. Tariceanu. Asemeni desemnarii domnului Cioroianu pentru portofoliul afacerilor externe, a domnului Chiuariu pentru justitie sau a domnului Adomnitei pentru educatie, desemnarea doamnei Nicolai pentru justitie completeaza seria unor greseli nepermise din partea primului ministru.”

Cristian: “Indiferent de simpatia sau antipatia fata de PNL Norica Nicolai trebuie judecata

prin prisma activitatii ei in parlament. Aici trebuie remarcat:

1. Opozitia acerba fata de legea ANI care daca ar fi capatat o forma cat de cat

rezonabila ar fi limitat intr-o oarecare masura traficul de influenta si hotia de la nivelul superior al clasei politice. Cu contributia pretioasa a domnei Norica aceasta lege a devenit o superba inutilitate.

2. Votul ei a fost decisiv in comisia care a decis exceptarea conducatorilor de rang inalt din PCR de la legea lustratiei. A fost tot timpul pe aceeasi lungime de unda cu cele mai retrograde si periculoase forte politice din Romania, cele grupate in jurul lui Ion Iliescu si C. V. Tudor.”

Lucia: "D-na Norica nu ar trebui aleasa deoarece are o imagine publica negativa. Imaginea dumneaei este patata de incidentul cu nepoata ca sa nu mai mentionam altele. Toate actiunile, probabil cu putine exceptii vor fi comentate din aceasta prisma."

Stefan Barna:"Argumente pentru ca doamna Norica Nicolai sa nu fie numita Ministru al Justitiei:

[...] Cele 2 abateri profesionale avute in calitate de procuror."

Trimiteti propuneri de subiecte pentru Forum de aici.