În cea de-a 64-a zi de răsboi, Israelul le-a ordonat rezidenților din centrul orașului Khan Younis (în sudul Fâșiei) să plece „urgent”. Israelul a emis avertismente similare înainte de a lua cu asalt alte părți ale orașului, semn că urmează să avanseze în centru. Mass-media palestiniană afiliată Hamas vorbește despre lovituri israeliene peste noapte în Jabaliya, în nordul Gazei, și Khan Younis ce Forțele de Apărare Israelului își intensifică operațiunile terestre.

Oamenii fac foc pentru a se încălzi în mijlocul ruinelor locuințelor din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, 29 noiembrie 2023Foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia

Sinteza zilei:

  • Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat duminică că va fi aproape imposibil să se îmbunătățească situația „catastrofală” a sănătății din Gaza, chiar dacă consiliul de administrație a adoptat o moțiune de urgență a OMS prin consens pentru a asigura mai mult acces medical. Oficialii palestinieni au descris, de asemenea, o situație dezastruoasă a sănătății în Gaza, unde atacul Israelului a lăsat cea mai mare parte a populației fără adăpost, fără electricitate, hrană sau apă curată, iar sistemul medical este în colaps.
  • Tancurile israeliene au ajuns duminică în centrul orașului Khan Younis
  • Aproximativ 18.000 de palestinieni au fost uciși și 49.500 au fost răniți în atacurile israeliene din 7 octombrie
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut duminică luptătorilor Hamas să depună armele

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 64-a, pe HotNews.ro:

21:56Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut duminică luptătorilor Hamas să depună armele fără întârziere, susținând că a înregistrat numeroase capitulări în ultimele zile care anunță „începutul sfârșitului” mișcării islamiste palestiniene, relatează AFP.

"Le spun teroriştilor Hamas: acesta este sfârşitul. Nu muriţi pentru [liderul mişcării din Gaza, Yahya] Sinouar. Predaţi-vă - acum!", a spus el.

21:10Mii de persoane au manifestat duminică la Bruxelles împotriva antisemitismului, pe fondul creşterii îngrijorării în rândul comunităţii evreieşti din Belgia în legătură cu sporirea incidentelor antisemite în Europa după atacul terorist lansat în 7 octombrie de mişcarea palestiniană Hamas în sudul Israelului, transmit AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Poliţia belgiană a estimat la aproximativ 4.000 numărul participanţilor.

Mulţi dintre aceştia aveau drapele belgiene şi bannere cu mesajul 'Nu trebuie să fii evreu pentru a mărşălui contra antisemitismului'.

Şi la Berlin mii de persoane au demonstrat duminică împotriva antisemitismului şi rasismului.

De asemenea, în capitala germană a avut loc şi o manifestaţie pro-palestiniană la care au fost prezente circa 2.500 de persoane.

19:56 Ministrul Apărării Yoav Gallant aprinde lumânări de Hanukkah împreună cu familiile ostaticilor din Gaza, la sediul Ministerului Apărării din Tel Aviv.

„Le-am spus familiilor că sper că luminile de Hanukkah ne vor ajut să ne vedem rudele venind acasă”, a spus Gallant într-o declarație.

„Suntem alături de voi în această perioadă dificilă și extrem de tensionată, dându-vă putere și lucrând cât mai hotărât posibil pentru a încerca să-i aducem acasă în curând și în viață – pe toată lumea”, a adăugat el.

19:35Premierul Benjamin Netanyahu spune că zeci de teroriști Hamas s-au predat forțelor israeliene în ultimele zile, ceea ce arată eșecul Hamas și lupta acestuia împotriva Israelului.

„În ultimele zile, zeci de teroriști Hamas s-au predat în fața forțelor noastre. Și-au pus armele jos și se predau curajoșilor noștri luptători”, spune Netanyahu într-o declarație video.

„Va dura mai mult timp, războiul este încă în plină vigoare, dar acesta este începutul sfârșitului Hamas”, adaugă el. „Le spun teroriştilor din Hamas: s-a terminat. Nu muri pentru [Yahya] Sinwar. Predați-vă – acum.”

Reamintim că Al Jazeera a analizat documentele video susținând că au fost trucate

19:22 Consiliul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății a adoptat o rezoluție, solicitând accesul umanitar imediat și nestingherit în Gaza.

După ce Consiliul de Securitate al ONU a eșuat în privința încetării focului, cele 34 de țări din consiliul executiv al OMS au adoptat prin consens o rezoluție care cere „trecerea imediată a ajutorului umanitar” în Gaza.

Acesta urmărește furnizarea și completarea cu medicamente și echipamente medicale populației civile și ca toate persoanele private de libertate să aibă acces la tratament medical.

Rezoluția – propusă de Afganistan, Maroc, Qatar și Yemen – a cerut acordarea de permise de ieșire pentru pacienți. Reprezentantul Statelor Unite a spus că Washingtonul nu se opune a fost de acord să nu se opună rezoluției, dar a avut „rezerve semnificative”

18:18 Ayman Safadi, ministrul Afacerilor Externe al Iordaniei, a spus că „Israelul a generat această cantitate de ură care va bântui această regiune care va defini generațiile viitoare și, prin urmare, își rănește propriul popor la fel de mult precum îi rănește pe toți ceilalți din regiune. .”

Vorbind la Forumul de la Doha, Safadi a spus: „Acesta este un război care nu poate fi câștigat. Israelul a suferit deja o înfrângere strategică.”

17:57 Într-un mesaj preînregistrat, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Al-Qassam ale Hamas spune că ostaticii israelieni nu vor fi eliberați prin forță militară.

„Le spunem israelienilor, lui Netanyahu, Gallant și alții din cabinetul de război nu-și pot aduce înapoi captivii fără negocieri. Cea mai recentă ucidere a unui ostatic pe care au încercat să-l ia înapoi cu forța demonstrează asta.”

Purtătorul de cuvânt al aripii armate a grupului se referea la un bărbat israelian ținut captiv, pe care forțele speciale israeliene din Fâșia Gaza au încercat să-l salveze. Hamas a respins tentativa, provocând mai multe victime, printre care și a ostaticului, acesta murind și el în atac.

17:49 În interviul său pentru CNN de duminică, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a mai spus că „nu vom avea o securitate durabilă pentru Israel decât dacă aspirațiile politice palestiniene nu vor fi îndeplinite”.

Blinken a adăugat:

„Când se încheie operațiunea militară majoră... trebuie să ne asigurăm că suntem pe calea către o pace durabilă și durabilă. Din perspectiva noastră, cred că din perspectiva multora din întreaga lume, asta trebuie să conducă la un stat palestinian...

Ce se întâmplă a doua zi în Gaza, odată ce operațiunile militare s-au încheiat, este, de asemenea, extrem de important și urgent pentru a ne asigura că guvernarea, securitatea, reconstrucția, toate acestea sunt la locul lor

17:22 Patru lideri europeni i-au trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care îi cer ca la summitul european de săptămâna viitoare să existe o dezbatere pentru a stabili o poziţie clară asupra situaţiei din Gaza şi la soluţia a două state, israelian şi palestinian, în vederea rezolvării conflictului din Orientul Mijlociu

16:38 CNN relatează că IDF a transmis că Israelul crede că Hamas avea aproximativ 30.000 de luptători în Gaza înainte de începerea războiului pe 7 octombrie.

IDF credea că luptătorii erau împărțiți în cinci brigăzi, 24 de batalioane și aproximativ 140 de companii. Sâmbătă, consilierul pentru securitate națională Tzachi Hanegbi a declarat că Israelul a ucis cel puțin 7.000 de combatanți.

16:16Israelul a fost acuzat că a montat un videoclip care pretinde să arate capitularea luptătorilor Hamas, potrivit Al Jazeera.

Înregistrările arată zeci de bărbați, numiți luptători Hamas de presa israeliană, dezbrăcați în lenjerie după arestarea lor în tabăra de refugiați Jabalia. Un bărbat este văzut mergând spre un soldat și predând o pușcă și o armă de mână. Bărbatul ține o pușcă cu mâna stângă.

Cu toate acestea, unitatea de verificare a lui Al Jazeera, Sanad, a identificat o a doua filmare a aceluiași videoclip cu bărbatul care ține acum pușca cu mâna dreaptă.

În momentul în care palestinianul ajunge la locul unde a fost aruncată arma, primul filmuleț, de pe Canalul 12, îl arată pe palestinian punând arma la pământ fără să se uite în stânga sau în dreapta și se întoarce la locul de detenție.

În al doilea videoclip, publicat de Yedioth Ahronoth, palestinianul ajunge în același loc unde au fost predate armele și se uită unde sunt soldații și vorbește cu ei

16:11 Suedezul Johan Floderus, diplomat al Uniunii Europene aflat în detenţie în Iran, a fost acuzat la debutul procesului său de cooperare cu Israelul contra Republicii islamice, au indicat duminică media oficiale iraniene, potrivit AFP.

Johan Floderus, în vârstă de 33 de ani şi arestat în 17 aprilie 2022 pe aeroportul din Teheran, este judecat pentru ''corupţie'' şi participare la ''acte contra securităţii Iranului, printr-o amplă cooperare cu regimul sionist în materie de informaţii'', potrivit agenţiei autorităţii judiciare iraniene, Mizan Online.

15:33Ministrul de externe al Iordaniei a acuzat Israelul că încearcă să „golească Gaza de palestinieni” într-o campanie care echivalează cu un „genocid”.

„Ceea ce vedem în Gaza nu este doar uciderea unor oameni nevinovați și distrugerea mijloacelor de trai, ci un efort sistematic de a goli Gaza de oamenii săi”, a declarat ministrul de externe Ayman Safadi la Forumul de la Doha.

Iordania se învecinează cu Cisiordania și a absorbit cea mai mare parte a palestinienilor după crearea Israelului în 1948.

14:53Potrivit Al Jazeera, în conversația telefonică cu președintele Putin, premierul israelian Netanyahu a vorbit despre „nemulțumirea” sa față de poziția Moscovei împotriva Israelului exprimate la ONU și la alte forumuri.

„Prim-ministrul a subliniat că orice țară care ar suferi un atac terorist criminal precum Israelul va reacționa cu mai multă forță decât cea cu care a fost atacat”, se arată într-un comunicat din biroul premierului.

Declarația a adăugat că Netanyahu „a criticat ferm cooperarea periculoasă dintre Rusia și Iran”

14:44 Presa israeliană relatează că după reuniunea cabinetului de la Ierusalim de duminică, Benjamin Netanyahu a petrecut 50 de minute la telefon cu președintele rus Vladimir Putin .

14:20 Înainte de războiul Israel-Gaza, peste 150.000 de palestinieni din Cisiordania lucrau în Israel. Multora li s-au revocat permisele de muncă, privând familiile lor dar și economia palestiniană de veniturile atât de necesare.

Unii lucrători spun acum că, chiar dacă interdicțiile vor fi revocate tot nu se vor mai întoarce.

14:09 Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat duminică că nu va renunţa la apelul pentru o încetare a focului în Gaza, din motive umanitare, el adăugând că războiul a subminat credibilitatea şi autoritatea Consiliului de Securitate, transmite Reuters.

Guterres a vorbit la conferinţa Forumului de la Doha, în vreme ce Washingtonul a respins vineri, prin veto, o cerere a Consiliului de Securitate al ONU pentru o încetare a focului imediată, umanitară, în războiul dintre Israel şi grupul militant palestinian Hamas.

”Am cerut Consiliului de Securitate să facă presiuni pentru a preveni o catastrofă umanitară şi mi-am reiterat apelul pentru declararea unui încetări a focului din motive umanitare”. Din păcate, Consiliul de Securitate nu a reuşit să o facă, dar asta nu o face mai puţin necesară, a spus Guterres.

”Nu voi renunţa”, a adăugat Guterres.

13:39 Israelul a interceptat ținte aeriene suspecte care au traversat partea de nord a țării din Liban, dar că unii soldați au fost „răniți ușor”. Într-o declarație, IDF susține: „În urma sirenelor care au sunat în zona de vest a Galileii, în nordul Israelului, au fost identificate ținte aeriene suspecte care au traversat din Liban în teritoriul israelian. Două dintre ele au fost interceptate cu succes de echipamentul de apărare aeriană IDF. Doi soldați IDF au fost răniți destul de serios, iar un număr mic de soldați au fost răniți ușor din cauza inhalării de schije și fum”.

Declarația mai adaugă că Israelul atacă acum ținte Hezbollah în Liban.

12:39 Benjamin Netanyahu a spus că liderii occidentali care solicită o încetare a focului în Gaza sunt inconsecvenți cu sprijinul lor pentru scopul declarat al Israelului de a distruge Hamas.

Reuters relatează că, informând membrii cabinetului său, prim-ministrul israelian a spus că le-a transmis liderilor Franței, Germaniei și altor țări: „Nu puteți susține, pe de o parte, eliminarea Hamas , iar pe de altă parte să faceți presiuni pentru a pune capăt războiului, ceea ce ar împiedică eliminarea Hamas”.

Israelul și-a lansat campania militară după atacul Hamas din 7 octombrie în Israel, care a ucis cel puțin 1.200 de persoane și în timpul căruia aproximativ 240 de persoane au fost capturate și răpite înapoi în Gaza ca ostatici.

Autoritățile din Fâșia Gaza spun că peste 17.000 de palestinieni au fost uciși ca urmare a atacurilor Israelului din 7 octombrie.

12:05Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a cerut țărilor să sancționeze Israelul pentru bombardarea Gazei.

Vorbind la Forumul de la Doha din Qatar ​​Shtayyeh a spus: „Israelului nu ar trebui să i se permită să continue să încalce dreptul internațional umanitar”.

„Principala noastră preocupare nu este ce va fi a doua zi după”, a spus el, în comentarii citate de Al-Jazeera. „Preocuparea noastră este ziua de azi. Vrem oprirea atrocităților și genocidului care (au) loc astăzi.”

Shtayyeh a cerut, de asemenea, ONU „să spună că această ocupație care a început acum 75 de ani trebuie să se încheie”.

11:15Eforturile de mediere continuă pentru a asigura o nouă încetare a focului în Gaza și pentru a elibera mai mulți ostatici ținuți de Hamas, dat bombardamentele israeliene „îngustează fereastra” pentru un rezultat de succes, a declarat duminică prim-ministrul Qatarului.

„Eforturile noastre ca stat Qatar împreună cu partenerii noștri continuă. Nu vom renunța”, a declarat șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani la Forumul de la Doha.

„Vom continua, ne angajăm să eliberăm ostaticii, dar ne angajăm și să oprim războiul”, a spus prim-ministrul Qatarului.

Dar, relatează AFP, „nu vedem aceeași disponibilitate din partea ambelor părți”.

10:48 Armata israeliană a anunțat „o suspendare tactică locală și temporară a activităților militare în scopuri umanitare” în districtul administrativ Rafah de la ora locală 10:00 (8:00 GMT) până la 2:00 (12.00 GMT). Programul Alimentar Mondial a declarat ieri că nouă din 10 familii palestiniene din unele zone din Gaza petrec „o zi și o noapte întreagă fără mâncare”.

09:22Autoritățile iraniene le-au interzis membrilor familiei regretatei Mahsa Amini să călătorească pentru a primi cel mai mare premiu al Uniunii Europene pentru drepturile omului în numele ei, transmite un monitor pentru drepturile civile. Moartea lui Amini în timp ce se afla în custodia poliției în 2022 a stârnit proteste la nivel național care au zguduit Republica Islamică.

08:38 Sunt situații disperate pentru persoanele strămutate care s-au mutat în orașul Rafah, unde Israelul atacă aerian orașul.

La ora 2 dimineața (00:00 GMT), aproximativ 30 de lovituri aeriene au distrus cele două drumuri principale care leagă orașul Rafah de Khan Younis și restul Fâșiei Gaza. Acest lucru face aproape imposibilă deplasarea celor care încearcă să sosească aici de la Khan Younis.

Există o îngrijorare tot mai mare că operațiunea militară a Israelului se extinde în orașul Rafah. Oamenii se tem că acest lucru va contribui la strămutarea lor permanentă, deoarece nu au unde să meargă, cu excepția graniței cu Egiptul, scrie Al Jazeera

07:28 Ministrul Securității Naționale de extremă-dreapta, Itamar Ben Gvir, critică perspectiva de a permite din nou palestinienilor din Cisiordania să intre în Israel la muncă. „Lăsarea lucrătorilor de la Autoritatea Palestiniană să vină să muncească aici ar însemna că nu am înțeles nimic din 7 octombrie”, spune el

07:00Premierul Benjamin Netanyahu i-a spus președintelui american Joe Biden într-o discuție telefonică în weekend că actuala operațiune a IDF în Khan Younis din sudul Gazei va continua încă 3-4 săptămâni, relatează televiziunile israeliene.

22:24Civilii reprezintă 61% din decesele din Gaza în urma atacurilor aeriene, potrivit studiu israelian / Cum comentează un sociolog datele

Campania bombardamentelor condusă de Israelul în Gaza este cea mai nediscriminatorie din punctul de vedere al victimelor civile din ultimii ani, arată un studiu publicat de un ziar israelian. Astfel, proporția deceselor în rândul civililor este este mai mare decât cea din toate conflictele mondiale din secolul al XX-lea, relatează ziarul Haaretz, potrivit The Guardian.

22:00Cel puţin 17.700 de palestinieni au fost ucişi şi 48.780 au fost răniţi în atacurile israeliene din Gaza începând cu 7 octombrie, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Gaza, relatează Reuters.

Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al ministerului condus de Hamas, a declarat că în ultimele ore doi paramedici au fost răniți când forțele israeliene au vizat o ambulanță în timp ce aceasta lucra la evacuarea pacienților răniți de la Spitalul European din Gaza.

21:07Mişcarea houthi din Yemen a anunţat, sâmbătă, că va ţinti toate navele care se îndreaptă spre Israel, indiferent de naţionalitatea lor, şi a avertizat toate companiile de transport maritim internaţional să nu facă afaceri cu porturile israeliene, relatează Reuters