Premierul israelian Benjamin Netanyahu a părăsit mai devreme ședința cabinetuluide război și a discutat timp de 50 de minute cu președintele rus Vladimir Putin, a declarat un purtător de cuvânt al lui Netanyahu pentru The Times of Israel.

Benjamin NetanyahuFoto: JINI / Xinhua News / Profimedia

Convorbirea are loc pe fondul tensiunilor cu Rusia din cauza poziției sale ferme anti-Israel în războiul împotriva Hamas și după ce ambasadorul Moscovei a făcut vineri la ONU remarci „dureroase la adresa statului evreu”, potrivit publicației citate.

Netanyahu și-a exprimat „nemulțumirea" față de pozițiile Moscovei împotriva Israelului exprimate la ONU și în alte foruri, notează Al Jazeera.

Netanyahu a subliniat că orice altă țară care ar fi suferit un atac terorist echivalent cu atacul Hamas din 7 octombrie ar fi reacționat la acesta cu cel puțin aceeași forță cu care a reacționat Israelul.

Netanyahu și-a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru eforturile rusești care au determinat Hamas să elibereze un bărbat israeliano-rus ținut ostatic în Gaza, se arată într-un comunicat transmis de biroul premierului.

Două femei israeliano-ruse au fost, de asemenea, eliberate ca urmare a presiunilor semnalate din partea Moscovei, dar acestea nu au fost menționate de Netanyahu, deoarece au fost incluse ulterior în schimbul de ostatici din ziua următoare, iar Israelul a eliberat prizonieri palestinieni din domeniul securității pentru ele, notează The Times of Israel.

Netanyahu i-a cerut, de asemenea, lui Putin să facă presiuni asupra Crucii Roșii pentru a asigura vizite la ostaticii rămași și pentru a le livra medicamente.

Comunicatul a adăugat că Netanyahu a criticat, de asemenea, „cu fermitate cooperarea periculoasă dintre Rusia și Iran".

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a declarat că este inacceptabil ca Israelul să folosească atacul sângeros din Hamas din 7 octombrie ca justificare pentru pedepsirea colectivă a poporului palestinian din Gaza.

Lavrov a cerut, de asemenea, monitorizarea internațională pe teren în enclava asediată.

Președintele rus Putin a acuzat în repetate rânduri că războiul dintre Israel și Hamas este un eșec al anilor de diplomație americană în Orientul Mijlociu.