Campania bombardamentelor condusă de Israelul în Gaza este cea mai nediscriminatorie din punctul de vedere al victimelor civile din ultimii ani, arată un studiu publicat de un ziar israelian. Astfel, proporția deceselor în rândul civililor este este mai mare decât cea din toate conflictele mondiale din secolul al XX-lea, relatează ziarul Haaretz, potrivit The Guardian.

Clădiri distruse în GazaFoto: Fadi Alwhidi / AFP / Profimedia

Analiza Haaretz a venit în timp ce forțele israeliene luptau să-și consolideze controlul asupra nordului Gazei sâmbătă, bombardând districtul Shejaiya din orașul Gaza, în timp ce efectuează și atacuri aeriene asupra Rafah, un oraș de la granița de sud cu Egiptul, unde armata israeliană le-a spus oamenilor în Gaza să se adăpostească.

Numărul total al morților din ultimele 24 de ore a fost neclar, dar principalul spital din centrul Gazei, la Deir al-Balah, a raportat că a primit 71 de cadavre, iar 62 de cadavre au fost transportate la spitalul Nasser din principalul oraș sudic Khan Younis, potrivit datelor Ministerul Sănătăţii condus de Hamas.

Haaretz a publicat o analiză a lui Yagil Levy, profesor de sociologie la Universitatea Deschisă din Israel, care a constatat că în trei campanii anterioare din Gaza, în perioada 2012-2022, aproape 40% din totalul morților provocate de atacurile aeriene au fost în rândul civililor.

Acest raport a scăzut la 33% într-o campanie de bombardament la începutul acestui an, numită Operațiunea Scut și Săgeată.

În primele trei săptămâni ale operațiunii actuale, „Săbiile de Fier”, proporția civililor din totalul deceselor a crescut la 61%, în ceea ce Levy a descris drept „ucidere fără precedent”.

Raportul este semnificativ mai mare decât bilanțul civililor în toate conflictele din întreaga lume din secolul al XX-lea, în care civilii au reprezentat aproximativ jumătate din morți.

„Concluzia generală este că uciderea pe scară largă a civililor nu numai că nu contribuie cu nimic la securitatea Israelului, dar cuprinde și bazele pentru subminarea ei în continuare”, a concluzionat Levy.

„Gazanii care vor ieși din ruinele caselor lor și din pierderea familiilor lor vor căuta răzbunare căreia niciun aranjament de securitate nu-i va putea rezista”.

Cel puţin 17.700 de palestinieni au fost ucişi şi 48.780 au fost răniţi în atacurile israeliene din Gaza începând cu 7 octombrie, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii din Gaza, relatează Reuters.

Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al ministerului condus de Hamas, a declarat că în ultimele ore doi paramedici au fost răniți când forțele israeliene au vizat o ambulanță în timp ce aceasta lucra la evacuarea pacienților răniți de la Spitalul European din Gaza.

Totodată, consilierul pentru securitate națională al Israelului a declarat sâmbătă că peste 7.000 de militanți palestinieni au fost uciși în timpul războiului împotriva Hamas în Fâșia Gaza.