În cea de-a 61-a zi de război, armata israeliană își intensifică operațiunile în sudul Gazei, bombardând spitale și școli. Administrația americană a transmis „îngrijorări profunde” legate de modul în care se vor desfășura ostilitățile în următoarele câteva săptămâni. SUA au avertizat Israelul în conversații „dure și directe” că armata israeliană nu poate folosi aceleași tactici distrugătoare și că trebuie să facă mai mult pentru a limita victimele civile. Avertismentele SUA nu par să fi avut însă vreun efect asupra Israelului.

Fotografie făcută în sudul Israelului arată o explozie care luminează cerul în timpul unei lovituri israeliene asupra Fâșiei Gaza în 19 noiembrie 2023Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Fumul s-a ridicat deasupra Fâșiei Gaza, pe fondul conflictului în curs de desfășurare între Israel și Hamas.
  • SUA au discutat cu Israelul despre calendarul operațiunilor militare din Gaza, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan
  • Turcia ar trebui să evite tonul agresiv dacă nu vrea să rămână izolată diplomatic (raportor european)
  • Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman afirmă că coordonarea cu Rusia ajută la „eliminarea tensiunilor din Orientul Mijlociu”
  • Yad Vashem: Răspunsurile universităților americane la antisemitism arată o „ignoranță de bază” priind istoria
  • Peste 10.000 de tone de echipament militar au fost livrate Israelului de către SUA de la începutul războiului din Fâşia Gaza, conform datelor oficiale oferite de autorităţile israeliene, scrie dpa.
  • ​Treizeci de persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuate din Fâșia Gaza, au ajuns în România miercuri, la bordul unei aeronave militare, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
  • Premierul Benjamin Netanyahu spune că, chiar dacă liderul de vârf al Hamas Yahya Sinwar nu se află în locuința lui, încercuită încă de marți de forțele israeliane, „este doar o chestiune de timp” ca acesta să fie prins

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 61-a, pe HotNews.ro:

01:14 Fumul s-a ridicat deasupra Fâșiei Gaza, pe fondul conflictului în curs de desfășurare între Israel și Hamas.

Forțele israeliene au luptat cu militanții Hamas în Gaza după ce și-au extins ofensiva terestră în cel de-al doilea oraș ca mărime, Khan Younis.

Asaltul asupra sudului amenință cu noi deplasări în masă în enclava de coastă asediată, unde, potrivit ONU, aproximativ 1,87 milioane de persoane - mai mult de 80% din populație - și-au părăsit deja locuințele.

00:46 Egipt: în ajunul alegerilor prezidențiale, războiul din Gaza eclipsează bilanțul lui Al-Sissi

Departe de a aduce vreo surpriză la alegerile prezidențiale egiptene, unda de șoc provocată de războiul dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza a reușit să interfereze în campania electorală, până la a o eclipsa complet.

În timp ce toate televiziunile din țară sunt centrate pe imaginile devastării din enclava palestiniană, votul, programat în perioada 10-12 decembrie, rămâne undeva în fundal, și pentru mulți egipteni pare un non-eveniment.

Președintele Abdel Fattah Al-Sissi este, totuși, în campanie. Chipul lui este omniprezent în capitală, pe panouri publicitare uriașe pe marginea șoselelor și a podurilor. potrivit Le Monde.

SUA și Israelul poartă discuții privind calendarul operațiunilor din Gaza

00:24 Forțele israeliene se luptă cu Hamas în sudul Gaza, în timp ce civilii spun că niciun loc nu este sigur

Trupele israeliene au purtat miercuri lupte aprige cu Hamas într-o ofensivă care s-a extins în sudul Fâșiei Gaza, forțând zeci de mii de civili palestinieni strămutați să se înghesuie într-un oraș din apropierea graniței egiptene pentru a evita bombardamentele israeliene, potrvit Reuters.

Cu toate acestea, mulți s-au temut că nu vor fi în siguranță nici în Rafah, opțiunile lor de refugiu fiind din ce în ce mai puține, iar cel puțin nouă persoane au fost ucise miercuri în bombardamentul israelian asupra unei case din oraș, au declarat surse medicale palestiniene.

Sute de mii de palestinieni au fugit deja din nordul Gaza spre sud în timpul războiului de două luni dintre Israel și mișcarea militantă islamistă conducătoare a enclavei palestiniene, pe care Israelul încearcă să o elimine.

23:53SUA și Israelul poartă discuții privind calendarul operațiunilor din Gaza

SUA au discutat cu Israelul despre calendarul operațiunilor militare din Gaza, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, potrivit Reuters.

Oficialul american a declarat că a avut loc o discuție cu Israelul „despre calendare” și despre „cum se încadrează aceasta într-o strategie pe termen mai lung pentru a aborda această problemă, care depășește doar mijloacele militare”.

23:26 Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman afirmă că coordonarea cu Rusia ajută la „eliminarea tensiunilor din Orientul Mijlociu”

Vladimir Putin a sosit în Arabia Saudită pentru discuții cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman despre petrol, Gaza și Ucraina. Acum, prințul Mohammed a lăudat coordonarea comună dintre cele două țări „care a ajutat la eliminarea tensiunilor din Orientul Mijlociu”, relatează agenția saudită de știri de stat SPA.

„Împărtășim multe interese și multe dosare la care lucrăm împreună în beneficiul Rusiei, al Regatului Arabiei Saudite, al Orientului Mijlociu și al lumii de asemenea”, a declarat prințul moștenitor, citat de agenție.

ONU confirmă jafurile de la centrul de distribuție din Khan Younis

22:55 Probleme pentru guvernul Netanyahu: Membrii partidului lui Gantz îl îndeamnă să părăsească guvernul

Unii membri ai facțiunii centriste „Albastru și Alb” a ministrului cabinetului de război Benny Gantz din cadrul Partidului Unității Naționale l-au îndemnat astăzi pe Gantz să părăsească guvernul de urgență la care partidul a aderat după începerea războiului împotriva Hamas, relatează Times of Israel.

22:34 Yad Vashem: Răspunsurile universităților americane la antisemitism arată o „ignoranță de bază” priind istoria

Muzeul Holocaustului Yad Vashem se declară alarmat de mărturiile din Congresul american ale președinților de la Harvard, Universitatea din Pennsylvania și Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Memorialul susține că universitățile au avut un răspuns inadecvat la antisemitismul din campusuri, care a luat amploare în timpul războiului dintre Israel și Hamas.

„Pozițiile adoptate de cei trei președinți de universități în mărturiile lor evidențiază o ignoranță de bază a istoriei, inclusiv faptul că Holocaustul nu a început cu ghetouri sau camere de gazare, ci cu retorica antisemită plină de ură, cu decrete și acțiuni ale unor academicieni de rang înalt, printre alți lideri ai societății”, se arată în declarația citată de Times of Israel.

22:18Turcia ar trebui să evite tonul agresiv dacă nu vrea să rămână izolată diplomatic (raportor european)

Turcia este „complet izolată” pe scena internațională și ar trebui să renunțe la retorica agresivă dacă dorește să își dezvolte relațiile cu Uniunea Europeană, a declarat miercuri, la Istanbul, raportorul Parlamentului European pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor, potrivit AFP.

Parisul face apel la un nou armistițiu umanitar „imediat și durabil” în Gaza

21:44 Parisul face apel la un nou armistițiu umanitar „imediat și durabil” în Gaza

Miercuri, șeful diplomației franceze, alături de reprezentanții a aproximativ cincizeci de țări și organizații internaționale, a făcut din nou apel la respectarea dreptului internațional în Gaza și a cerut un „nou armistițiu umanitar imediat și durabil”, potrivit Ministerului francez de Externe, potrivit AFP.

„În timp ce populația civilă din Gaza este expusă riscului de epidemii și foamete, lipsei de acces la îngrijiri medicale și consecințelor deplasărilor, gravitatea extremă a situației impune garantarea accesului la apă, combustibil, medicamente, alimente și bunuri de bază”, a subliniat Catherine Colonna.

Liderii G7 solicită noi pauze umanitare

21:11 „Oamenii sunt speriați și disperați”: ONU confirmă jafurile de la centrul de distribuție din Khan Younis

Agenția Națiunilor Unite de ajutorare și lucrări pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a confirmat rapoartele potrivit cărora mai multe persoane au intrat într-unul dintre centrele sale de distribuție din Khan Younis.

Aceasta a declarat că acesta este un „semn îngrijorător că civilizația se destramă” și că „presiunea asupra comunităților este enormă”. „Oamenii sunt speriați și disperați”, a declarat UNRWA.

„Tensiunile sunt agravate de deplasarea în masă a oamenilor din zonele de mijloc și de sud ale Fâșiei Gaza spre granița cu Egiptul. Nevoile sunt uriașe, iar cantitățile de ajutoare sunt total insuficiente”, spune organizația.

20:55 Liderii G7 solicită noi pauze umanitare

Liderii Grupului celor șapte națiuni (G7) au făcut apel la noi pauze umanitare în luptele dintre Israel și Hamas în Gaza.

„Este nevoie de acțiuni mai urgente pentru a aborda criza umanitară din Gaza, care se deteriorează, și pentru a minimiza numărul victimelor civile”, au declarat liderii G7 într-o declarație comună, potrivit Sky News. „Susținem și încurajăm noi pauze umanitare pentru a permite acest lucru”.

De asemenea, liderii au cerut Iranului să se abțină de la acordarea de sprijin pentru Hamas, precum și pentru Hezbollah și militanții Houthi din regiune.

20:13 Armata israeliană (IDF) susține că trupele sale au înconjurat orașul Khan Younis și încep să opereze acolo, lansând un atac combinat asupra „centrelor de greutate” din oraș ale organizației teroriste Hamas, scrie The Times of Israel.

SUA au livrat Israelului peste 10.000 de tone de echipament militar, de la începutul războiului

19:50Premierul Benjamin Netanyahu spune că, chiar dacă liderul de vârf al Hamas Yahya Sinwar nu se află în locuința lui, încercuită încă de marți de forțele israeliane, „este doar o chestiune de timp” ca acesta să fie prins, scrie The Guardian.

„Ieri am spus că forțele noastre ar putea ajunge oriunde în Fâșia Gaza. Astăzi, acestea înconjoară casa lui Sinwar. Casa lui poate să nu fie și ascunzătoarea lui și poate scăpa, dar este doar o chestiune de timp până să-l capturăm”, a declarat Netanyahu într-un mesaj video transmis vineri.

Sinwar este membru fondator al Hamas și a ajuns să devină poate cea mai puternică figură a organizației, oficialii israelieni spunând că acesta este unul dintre principalii artizani ai atacurilor din 7 octombrie. ACum, el se ascunde probabil în vasta rețea de tuneluri pe care Hamas le-a construit sub sudul Gazei.

19:42Pliante atribuite armatei israeliene sunt aruncate deasupra orașului Khan Younis din Gaza

Textul în arabă de pe aceste pliante provine dintr-un verset din Coran și sună astfel: „Potopul i-a luat. Cei care au comis nedreptăți”, potrivit Sky News.

Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, este al doilea oraș ca mărime din regiune, iar trupele israeliene își extind acum ofensiva terestră asupra orașului.

Aatacul a redus zona în care palestinienii pot căuta siguranță și a oprit distribuirea de ajutoare vitale în cea mai mare parte a teritoriului.

19:35Peste 10.000 de tone de echipament militar au fost livrate Israelului de către SUA de la începutul războiului din Fâşia Gaza, conform datelor oficiale oferite de autorităţile israeliene, scrie dpa.

19:04 ​Treizeci de persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, evacuate din Fâșia Gaza, au ajuns în România miercuri, la bordul unei aeronave militare, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Armata israeliană anunţă că a descoperit unul dintre cele mai mari depozite de arme din Gaza

18:27 Franța a condamnat atacul lansat marți de Israel în sudul Libanului, în urma căruia a fost ucis un soldat libanez, iar alți trei au fost răniți, scrie The Guardian.

Bombardamentul a avut loc în apropierea unui sat din sudul Libanului, lângă granița cu Israelul, fiind pentru prima dată când un soldat al Forțelor Armate Libaneze (LAF) a fost ucis de când a început războiul Israel-Hama, în octombrie, conform misiunii ONU de menținere a păcii în sudul Libanului.

„Franța este profund îngrijorată de ciocnirile în curs de la granița dintre Liban și Israel. Franța condamnă atacul israelian care a costat viața unui membru al forțelor armate libaneze și transmite sincere condoleanțe rudelor victimei”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului francez de Externe.

Într-o declarație rară, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au transmis „regrete pentru incident”, susținând că trupele sale au „lucrat pentru a neutraliza o amenințare identificată” la un post de lansare și observare Hezbollah de-a lungul graniței.

17:23Armata israeliană (IDF) a anunțat miercuri că a descoperit în apropierea unei clinici și a unei școli „unul dintre cele mai mari depozite de arme din Fâşia Gaza”, în care se aflau rachete, lansatoare de rachete şi drone, conform AFP.

„Unul dintre cele mai mari depozite de arme din Fâşia Gaza a fost descoperit în apropierea unei clinici şi a unei şcoli din nordul teritoriului palestinian. Acesta conţinea sute de lansatoare de rachete antitanc RPG şi muniţiile acestora, zeci de rachete antitanc, zeci de dispozitive explozive, rachete cu rază lungă de acţiune destinate să lovească centrul Israelului, zeci de grenade şi drone”, a transmis IDF printr-un comunicat.

Conform armatei israeliene, depozitul a fost descoperit „în centrul populaţiei civile”, iar o parte din arme au fost confiscate, în timp ce altele au fost distruse la faţa locului.

„Aceasta este o dovadă în plus a utilizării cinice de către Hamas a locuitorilor Fâşiei Gaza ca scuturi umane”, mai susține IDF.

15:15Armata Israelului a cerut miercuri ca reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să poată avea acces la ostaticii israelieni şi străini deţinuţi din 7 octombrie de către Hamas şi de aliaţii acesteia în Fâşia Gaza, teritoriu vizat de intense bombardamente israeliene, scrie AFP.

„Fiecare minut în captivitate pune în pericol viaţa ostaticilor. Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze. Crucea Roşie trebuie să aibă acces la ostatici. Organizaţiile internaţionale ştiu care este mandatul lor şi cunosc, de asemenea, faptele: Hamas le împiedică să-şi facă munca”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

El a subliniat că 138 de ostatici, copii, femei şi persoane în vârstă, se află în mâinile Hamas de peste 60 de zile, fiind ținuți în condiţii inumane. Unii suferă de boli cronice, unii au fost răniţi în 7 octombrie, „unii au fost răniţi între timp”. „Fiecare zi, absolut fiecare minut este critic”, a spus oficialul israelian.

Vizat de critici în Israel, Comitetului Internaţional al Crucii Roşii a declarat pentru AFP la sfârşitul lui noiembrie că nu ştie unde se află ostaticii şi că nu poate avea acces la ei în lipsa unui acord din partea celor care îi ţin ostatici.

Erdogan: Mai devreme sau mai târziu, Netanyahu va plăti prețul crimelor de război

14:44Președintele Turciei, un critic vocal al acțiunilor Israelului în Gaza, a declarat presei turce că ar exista consecințe grave dacă Israelul ar continua cu amenințarea de a ataca lideri Hamas pe teritoriul turc și a spus că țara sa a depus o petiție la Curtea Penală Internațională. pentru ca Benjamin Netanyahu și alți oficiali israelieni să fie urmăriți penal pentru presupuse crime de război din Gaza.

El a reacționat astfel după ce șeful agenției de securitate internă a Israelului, Shin Bet, a declarat că Isralul este pregătit să distrugă Hamas „în orice loc”, inclusiv în interiorul Turciei.

„Am adus crimele de război comise în Gaza pe agenda instanței și vom urmări acest lucru. Netanyahu nu va putea evita plata pedepsei pentru acțiunile sale. Mai devreme sau mai târziu, va fi judecat și va plăti prețul crimelor de război pe care le-a comis”, a spus Erdogan.

13:03Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, descrie drept „apocaliptică” situația din Fâșia Gaza, scrie Reuters.

„Trebuie luate de urgență măsuri, atât de către părțile în cauză, cât și de către toate statele, în special cele cu influență, pentru a preveni cimele și atrocitățile”, a declarat reprezentantul ONU, miercuri, la Geneva.

12:50Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri la Abu Dhabi, prima etapă a unei vizite diplomatice în Emiratele Arabe Unite şi în Arabia Saudită, în timpul căreia vor fi discuţii despre conflictul israeliano-palestinian şi despre petrol, potrivit presei ruse de stat, citate de AFP.

Avionul lui Putin a aterizat la Abu Dhabi, a anunţat agenţia de presă RIA Novosti pe Telegram.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin „va aborda în timpul acestei vizite relaţiile bilaterale, agenda internaţională, conflictul israeliano-palestinian, precum şi reducerea producţiei de petrol în cadrul OPEC din care Rusia face parte”.

Vladimir Putin, vizat din luna martie de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională, pentru deportare de copii ucraineni, şi-a limitat până acum deplasările în străinătate. El a fost absent, de exemplu, de la cele mai recente summituri ale G20 şi BRICS.

12:30Agenția de operațiuni de comerț maritim din Marea Britanie a anunțat un incident care a implicat o dronă în Marea Roșie, în largul coastei Yemenului.

Zeci de persoane ucise într-un atac israelian asupra orașului Deir al-Balah - AP

10:49 Războiul a intrat în cea mai importantă și complexă etapă, pe măsură ce tancurile israeliene se apropie de cele mai importante trei bastionuri Hamas (Khan Younis, Jabalia și Shuja'iya), scrie BBC. Mulți cred că Hamas dispune de mai multă forță militară acolo și căvor fi mai capabili să înfrunte trupele israeliene. Sute de mii de civili încă locuiesc în acele zone, iar posibilitatea ca mai multe victime civile este foarte mare.

Situația umanitară este o catastrofă. Majoritatea bunurilor de bază nu sunt disponibile și cea mai mare parte a apei consumate nu este potabilă. Neven Hassan, o mamă a cinci copii, a spus pentru BBC: „Mâncăm o masă pe zi - o bucată mică de pâine și conserve de fasole.

„Nu găsesc lapte pentru copilul meu de șase luni, toate fiicele mele și fiul meu sunt bolnavi, beau apă necurată și nu găsim pături pentru a face față vremii reci”.

Ea a spus că scăderea bruscă a temperaturilor îngreunează situația, deoarece majoritatea populației trăiește în corturi primitive și nu are îmbrăcăminte adecvată sau adăpost adecvat.

10:10Al-Arabiya: Armata israeliană a încercuit casa liderului Hamas, Yahya Sinwar, în sudul Gazei. Canalul Saudi Al-Arabiya a raportat că armata israeliană a înconjurat de marți casa lui Khan Yunis a liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar.

09:47 Zeci de persoane ucise într-un atac israelian asupra orașului Deir al-Balah din centrul Gazei. Zeci de palestinieni au fost uciși într-un atac israelian asupra caselor care adăpostesc persoane strămutate din orașul central Gaza Deir al-Balah, potrivit șefului spitalului local și a unui reporter AP. Reporterul AP a numărat cadavrele a cel puțin 34 de persoane, dintre care cel puțin șase copii.

Fost premier israelian: „Dacă am fi vrut să rănim civilii, am fi câștigat războiul într-o zi”

08:57Oficialii Hamas spun că cel puțin 16.248 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul conflictului, aproximativ trei sferturi dintre ele fiind femei și copii.

Apărând strategia de război a Israelului, fostul premier Naftali Bennett a declarat pentru BBC că Israelul a dat dovadă de reținere în Gaza. „Dacă am fi vrut să facem rău civililor, am fi câștigat întregul război într-o singură zi, pe 8 octombrie. Am fi putut bombarda fără discernământ Gaza. Ar fi putut fi cel mai ușor lucru din lume... [dar] nu facem asta”, a spus el.

07:28Președintele american Joe Biden a denunțat violul și violența sexuală comise împotriva fetelor și femeilor israeliene de militanții Hamas în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului , făcând un apel lumii să condamne „fără echivoc” și „fără excepție” astfel de comportamente.

Vorbind la o campanie de strângere de fonduri din Boston, Biden a remarcat că în ultimele săptămâni, femeile supraviețuitoare și martorii atacurilor au împărtășit „povestiri groaznice despre o cruzime de neimaginat”. „Rapoarte despre femei violate – violate în mod repetat – ale căror trupuri au fost mutilate în timp ce erau încă în viață – despre cadavre profanate, teroriștii Hamas provocând cât mai multă durere și suferință femeilor și fetelor și apoi ucigându-le”, a spus Biden, potrivit AP. . „Este îngrozitor.”

Israelul a declarat că investighează mai multe cazuri de agresiune sexuală și viol din atacul Hamas asupra Israelului. Martorii și experții medicali au spus că militanții Hamas au comis o serie de violuri înainte de a ucide victimele în atacul din 7 octombrie, dar amploarea violenței sexuale rămâne necunoscută.

06:01 Foști ostatici israelieni ai Hamas au povestit în timpul unei întâlniri tensionate cu cabinetul de război al Israelului cât de mult se temeau că vor fi uciși nu de Hamas ci de armata israeliană. Ei i-au spus premierului Netanyahu că „fiecare zi în captivitate a fost extrem de provocatoare. Eram în tuneluri, îngroziți că nu Hamas, ci Israelul ne va ucide.”

Un alt fost captiv și-a exprimat îngrijorarea cu privire la planul Israelului de a inunda tunelurile cu apă de mare.

​h2: Armata israeliană își cere scuze după ce a ucis într-un atac un soldat libanez și a rănit alți trei

05:43 ​Armata israeliană (IDF) și-a prezentat scuze după ce o lovitură a IDF a ucis un soldat libanez și a rănit alți trei, spunând că au fost vizați militanți Hezbollah aflați la granița cu Libanul.

Într-o postare pe X, armata a postat: „Azi, luptătorii IDF au acționat pentru a neutraliza o amenințare detectată de pe teritoriul libanez. „Amenințarea venea dintr-un complex al organizației teroriste Hezbollah, lângă Al Awadi, la granița cu Liban. Am fost informați că un număr de soldați din armata libaneză au fost răniți în timpul atacului. Forțele armatei libaneze nu au fost ținta atacului. IDF regretă incidentul, care este acum investigat.”

05:00Generalul Yaron Finkelman, șeful comandamentului sudic al IDF, a declarat marți: „Ne aflăm în cea mai intensă zi [de luptă] de la începutul operațiunii la sol în ceea ce privește teroriștii Hamas uciși, numărul de întâlniri cu inamicul și volumul de muniție folosită de forțele noastre, atât din sol, cât și din aer. Intenționăm să continuăm să atacăm.”

01:15 Reînceperea luptelor în Gaza va „intensifica criza catastrofală a foametei” - ONU.

Reînceperea luptelor din Gaza nu va face decât „să intensifice criza catastrofală a foamei care amenință deja să copleșească populația civilă”, a declarat în această seară ONU într-un comunicat.

ONU a precizat că recenta pauză a luptelor a permis Programului său alimentar mondial să își extindă operațiunile de ajutorare. În acest timp, a reușit să dubleze numărul de puncte de distribuție în afara adăposturilor și să livreze alimente în locuri unde era imposibil de ajuns.

00:55Netanyahu afirmă că ajutorul umanitar nu slăbește pârghiile pentru eliberarea ostaticilor.

Premierul Benjamin Netanyahu a fost întrebat despre faptul că Israelul a permis intrarea în Gaza a unor ajutoare umanitare suplimentare și a combustibilului și dacă acest lucru reduce influența Israelului asupra Hamas în ceea ce privește eliberarea ostaticilor, potrivit Times of Israel.

El spune că „principala carte” pe care o are Israelul pentru a returna ostaticii este efortul de război și operațiunea terestră și că ajutorul umanitar sprijină acest lucru.

„Nu există nicio contradicție” între efortul de război și ajutorul umanitar care îl însoțește, deoarece toate acestea se combină pentru a ajuta în ceea ce privește ostaticii, spune premierul.

00:25 Israelul revocă viza coordonatorului umanitar al ONU.

Ministrul israelian de externe a declarat că a revocat viza oficialului ONU, Lynn Hastings, pentru ceea ce a spus și că nu a condamnat Hamas.

Într-o postare pe X, fostul Twitter, Eli Cohen a numit ONU „părtinitoare” și a spus că cei care nu condamnă grupul militant nu pot intra în Israel.

Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, a cerut în repetate rânduri încetarea focului în regiune.