Turcia este „complet izolată” pe scena internațională și ar trebui să renunțe la retorica agresivă dacă dorește să își dezvolte relațiile cu Uniunea Europeană, a declarat miercuri, la Istanbul, raportorul Parlamentului European pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor, potrivit AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Evitarea unui ton agresiv și amenințător este ușoară, imediată și gratuită. (...) Sunteți complet izolați. Singurul vostru prieten adevărat este Azerbaidjanul”, a declarat Sanchez Amor într-o conferință de presă la Istanbul.

„Ne așteptăm la un nou ton și la semne de reangajare din partea Turciei”, a adăugat el.

Negocierile dintre Uniunea Europeană și Turcia, țară candidată la aderarea la UE din 1999, au fost înghețate din 2018.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și comisarul european responsabil pentru țările vecine ale UE, Oliver Varhelyi, au propus săptămâna trecută să se ia de la capăt și să se îmbunătățească dialogul și cooperarea cu Ankara.

De asemenea, UE dorește să discute cu Turcia cea mai bună modalitate de a împiedica Rusia să eludeze sancțiunile decise de Occident, au declarat cei doi oficiali europeni.

În ultimul său raport privind stadiul negocierilor cu țările candidate, publicat în noiembrie, Comisia Europeană a remarcat că „politica externă unilaterală a Turciei rămâne în contradicție cu prioritățile UE”.

Politică externă pentru apreciere internă

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va vizita Grecia în această săptămână în încercarea de a reînnoi legăturile dintre cele două țări vecine, ale căror relații au fost marcate de numeroase tensiuni în ultimii ani.

Șeful statului turc a atacat în mod repetat Occidentul în timpul campaniei sale electorale din luna mai și a profitat de o vizită în Germania luna trecută pentru a condamna sprijinul Berlinului pentru Israel în războiul său împotriva Hamas.

Un susținător fervent al cauzei palestiniene, președintele turc și-a reiterat miercuri criticile la adresa Occidentului.

„Fără sprijinul tuturor țărilor occidentale, în special al Statelor Unite, pentru Israel, nu ne-am confrunta cu o astfel de situație în regiunea noastră”, a declarat el.

„Știu că multe decizii de politică externă turcească sunt luate cu gândul la modul în care vor fi percepute de opinia publică internă”, a declarat Sanchez Amor.

„În ciuda situației actuale, UE este pregătită să se angajeze în alte domenii pentru a face să avanseze relațiile”, a adăugat el.

De asemenea, Sanchez Amor a lăudat Ankara pentru că i-a permis să-l viziteze pe patronul artelor Osman Kavala, a cărui detenție din 2017 a rupt legăturile dintre Turcia și Occident.

„Decizia guvernului turc de a permite această vizită (la Kavala) este un pas important”, a afirmat Sanchez Amor într-o declarație la plecarea din Turcia.

„Sper că această deschidere este un semn că începe o nouă perioadă în relațiile dintre UE și Turcia”, a adăugat el.

Oficialii Consiliului Europei au cerut în repetate rânduri Turciei să îl elibereze imediat pe patronul turc al artelor, în urma unei decizii potrivit căreia Ankara a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Aflat în închisoare de șase ani, omul de afaceri în vârstă de 66 de ani, născut la Paris, personalitate a societății civile și patron al artelor și culturii, este acuzat că a încercat să răstoarne guvernul prin finanțarea demonstrațiilor antiguvernamentale din 2013.

Sentința sa de „închisoare pe viață în formă agravată” pentru presupusul său rol în protestele din 2013 de la Gezi din Istanbul a fost confirmată în septembrie de către instanțele turcești.

Aceasta înseamnă că nu poate fi eliberat înainte de termen și că va rămâne în izolare.