După un an de blocaj și la șase luni de la ultima lor încercare, miniștrii europeni ai Muncii s-au pus de acord, pe 12 iunie 2023, asupra poziției Consiliului privind directiva drepturilor celor 28 de milioane de muncitori de pe platforme. Asta înseamnă că acum încep negocierile cu Parlamentul European. Rămâne în picioare controversata prevedere din proiectul Comisiei Europene de a-i reclasifica pe acești muncitori drept angajați dacă îndeplinesc trei din șapte condiții.

Curieri Glovo si BoltFoto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

După anii de pandemie, timp în care felii consistente din economie și din piața muncii au migrat în online, instituțiile europene lucrează la un nou cadru pentru economia platformelor digitale.

De departe, cea mai controversată e o propunere de directivă care ar impune o prezumție de angajare pentru oamenii care lucrează pe platforme. Cu alte cuvinte, dacă bifează anumite criterii stabilite de Comisia Europeană, livratorii, șoferii sau alți freelanceri de pe platforme digitale vor fi reclasificați automat drept angajați. Angajații cui, nu e tocmai clar în acest moment. Ulterior, prezumția de angajare se poate contesta și, după caz, reclasificarea se poate menține sau respinge, în instanță.

Scopul măsurii e să ofere condiții mai bune de muncă și drepturi sociale persoanelor care lucrează pe astfel de platforme, să le protejeze de abuzuri și să le ajute să înțeleagă mai bine cum funcționează algoritmii în baza cărora li se dă de lucru. Astfel, spune Comisia, vor avea venituri mai stabile.

Citește continuarea pe Panorama.ro.