Experti in domeniul financiar audiati la Bruxelles la inceputul acestei saptamani de deputatii europeni franeaza proiectul reglementarii agentiilor de notatie. Ei sint de parere ca actiunea ar avea "consecinte nedorite".

Susana Launi, consilier executiv al agentiei Fitch a explicat comisiei afacerilor economice a Parlamentului European ca reglementarea agentiilor de rating, asa cum o vrea Comisia Europeana, va scadea concurenta pe piata.

La sfarsitul anului trecut, comisarul pietelor interne Michel Barnier a facut o propunere, cu mult indulcita fata de planurile sale initiale, care prevede un cadru mai riguros pentru agentiile de notatie.

El doreste ca acest sector de piata sa fie mai transparent si lipsit de orice conflicte de interese.

Dar problema este cu mai mult decat controversata in acest moment in care trei mari agentii, toate americane, dicteaza moralul pietelor si al economiei mondiale.

Socialistul Leonardo Domenici, raportor al Parlamentului European in aceasta problema crede ca UE trebuie sa se doteze cu propria-i agentie de notatie, pentru a le concura si a le umbri pe cele americane.

Ideea, sugerata timid de Comisia Europeana anul trecut, a fost respinsa de statele membre inainte ca ea sa fie asternuta pe hartie.

Liberalul Wolf Klinz a remarcat in cadrul dezbaterii din aceasta saptamana ca momentul ales de unele agentii pentru a-si anunta verdictul pare adesea sa fie motivat politic. Este ceea ce s-a spus la inceputul anului cand Standard&Poor’s retragea Frantei nota de triplu A, cea mai ravnita.

Citeste tot articolul si comenteaza pe RFI.ro