Cel putin 90 de persoane au fost ucise, iar alte peste 100 ranite, intr-o explozie declansata in urma unui accident rutier produs, joi seara, in sud-estul Iranului, la intrarea in orasul Zahedan, au declarat, ieri, oficialitati locale.

Conform reprezentantilor Comitetului International al Crucii Rosii (CICR), citati de televiziunea publica iraniana, bilantul mortilor ar putea ajunge insa la 200 de persoane. Tragedia, petrecuta pe soseaua ce leaga orasele Bam si Zahedan, la 1.100 de kilometri de capitala Teheran, s-a produs in momentul in care un camion-cisterna, incarcat cu aproximativ 20.

000 de litri de benzina, a intrat intr-un autobuz stationat in fata unui post de politie. Incendiul, izbucnit dupa explozia declansata de coliziune, a cuprins imediat alte sase autobuze si cinci camioane. Doua dintre aceste camioane erau incarcate cu gudron, ceea ce a intensificat si a extins raza de actiune a flacarilor.

Potrivit autoritatilor iraniene, in autobuze se aflau femei si copii care asteptau sa prezinte documentele la acest punct de control al politiei. In Iran, autovehiculele sunt deseori oprite in dreptul posturilor de politie, pentru a fi verificate daca transporta droguri sau alte marfuri de contrabanda.

Soseaua dintre Bam si Zahedan este cunoscuta drept una dintre rutele preferate ale traficantilor de droguri din Afganistan, care tranziteaza Iranul pentru a-si vinde marfa in Occident. Televiziunea iraniana a prezentat imagini de cosmar, cu corpuri complet carbonizate ale victimelor si cu raniti care se tarau pe jos, cu fetele in lacrimi.

La primele ore ale diminetii de ieri, guvernatorul general al provinciei in care s-a produs tragedia anunta ca este imposibil de stabilit un bilant exact al carnagiului sau o lista cu numele victimelor, deoarece "multe persoane sunt inca prinse intre fiarele carbonizate, iar cele mai multe dintre cadavre sunt atat de arse incat nu pot fi identificate".

Alte oficialitati locale declarau ca numerosi copii au ars de vii in autobuzele oprite la control. Aceleasi surse au afirmat ca proportiile dezastrului au fost amplificate de lipsa echipamentelor necesare pentru stingerea incendiului. Agentia iraniana de stiri este de parere ca accidentul s-a produs din cauza unei defectiuni la sistemul de directie al cisternei pline cu benzina.

Televiziunea nationala iraniana considera ca este posibil ca soferul sa nu fi reusit sa franeze, din cauza pantei abrupte dinaintea postului de politie unde fusesera oprite mai multe masini. Autoritatile din Zahedan au recunoscut ca postul de control unde s-a produs accidentul este plasat extrem de periculos, pe un tronson de sosea ce nu permite oprirea autove-hiculelor.

De altfel, soselele din Iran sunt considerate printre cele mai periculoase din lume, iar aceasta tara are una dintre cele mai ridicate rate de accidente rutiere, provocate de uzura masinilor, dispretul general fata de regulile de circulatie si serviciile inadecvate pentru situatii de urgenta.