Romania va cheltui in urmatorii cinci ani peste 600 de milioane de euro pentru impadurirea a 185.000 hectare de teren. Astfel, padurile vor ajunge sa ocupe 28% din plaiurile mioritice.

Guvernul a aprobat, in ultima sedinta, Programul National de Impaduriri, prin care se urmareste cresterea treptata a ponderii padurilor in teritoriul tarii pana la nivelul de 35%-40%. Astfel ca, in urmatorii cinci ani, autoritatile autohtone vor investi 600 de milioane de euro in refacerea aurului verde.

SUPRAFETE. Impaduririle se vor face, in principal, pe terenurile agricole degradate – 2,213 milioane de hectare, din care 133.000 ha pana in 2010 – si terenurile pe care se vor crea perdele forestiere de protectie – 270.000 hectare, din care 50.000 ha pana in 2010, a declarat Adam Craciunescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Puieti vor fi plantati si pe cele 17.

000 de hectare de terenuri agricole cumparate de Romsilva. In plus, in perioada 2011-2020 se va asigura impadurirea a 715.000 de hectare, la care se vor adauga, dupa 2020, alte 1,6 milioane de hectare, a mai spus Craciunescu.

Actiunea va debuta cu punerea in practica a unei initiative a primului-ministru Adrian Nastase, prin care se propune plantarea cate unui pom pentru fiecare cetatean al Romaniei.

PUIETI. Drept urmare, in toamna acestui an vor fi plantati 12,2 milioane puieti, iar in primavara anului viitor alte 10,5 milioane. Costurile medii de plantare a unui hectar de padure pe un teren degradat se ridica la 2.750 de euro, iar pe un hectar de teren agricol la 2.135 de euro.

Sursele de finantare vor fi asigurate din Fondul de ameliorare a fondului funciar, bugetul de stat, surse externe, Romsilva sau venituri proprii ale propritarilor, a precizat Craciunescu.

Programul aprobat de Guvern intampina insa o serie de probleme legate, in principal, de retinerea proprietarilor, in special persoanele fizice, de a schimba folosinta terenurilor actuale, chiar daca acestea nu sunt eficiente.

STATISTICI

Romania ocupa locul 13 in Europa privind gradul de impadurire, cu o suprafata de 6,221 milioane de hectare de paduri. Suprafata impadurita a Romaniei s-a injumatatit in ultimul secol si jumatate.

Din punct de vedere al repartizarii pe zonele de relief, procentul cel mai mic se inregistreaza in zonele de campie, cele mai despadurite fiind Campia de Vest (3,2%), Baraganul (3,5%) si Campia Moldovei (4,1%).

Procesul de despadurire conduce la inundatii frecvente, secete prelungite, accentuarea proceselor de desertificare si torentializare a retelei hidrografice, dar si la afectarea grava a cailor de comunicatii, terenurilor agricole si silvice etc. O cauza importanta a reducerii suprafetelor impadurite o constituie taierile abuzive.