Adrian Nastase, Corneliu Vadim Tudor si Traian Basescu si-au depus ieri candidaturile la Biroul Electoral Central. Pentru a prinde macar pe buletinul de vot locuri fruntase, cei trei s-au trezit de dimineata si s-au asezat cuminti la coada.

Primii candidati ai tarii la functia de presedinte s-au inghesuit din zorii zilei la sediul Biroului Electoral Central ca sa-si depuna candidaturile. Graba acestora a fost generata de o prevedere din legile electorale care spune ca ordinea depunerii candidaturilor este cea care va fi inscrisa pe buletinul de vot.

Ca atare, Adrian Nastase, Traian Basescu si Corneliu Vadim Tudor au vrut sa fie primii macar pe buletinul de vot. Prin urmare s-au organizat adevarate echipe care au pazit de saptamana trecuta sediul BEC. Batalia dintre principalii contracandidati pentru fotoliul de presedinte a inceput inca de la numarul de semnaturi.

Daca Nastase a anuntat doua milioane, atunci si Basescu a aruncat in lupta o cifra asemanatoare. Daca pedistii si-au asezat dubitele cu listele cu semnaturi de joi in fata BEC, atunci si PSD-ul a trimis echipaje. Si tot asa, iar campania va incepe de-abia peste o saptamana si jumatate.

"Sabotaj"

In noaptea de sambata spre duminica s-a pus la cale chiar un mic "sabotaj", au avertizat liderii Aliantei, prin care jandarmii chemati la ordine au eliberat zona de masinile aliatilor. Eliberata astfel zona, ieri de dimineata primul care a sosit la BEC a fost Adrian Nastase, undeva pe la ora 8.30.

Acesta nu a venit insa singur, ci, pe langa o gramada de lideri, printre care si Dan Voiculescu, a adus cu el si multi simpatizanti. Simpatizantii aveau ca misiune sa urle, sa tipe, sa se inghesuie si mai ales sa fluture afise cu Nastase. Trebuie remarcat ca afisul cu care premierul va intra in campanie are culoarea portocalie, adica cea cu care Basescu a castigat alegerile la Primaria Capitalei.

La o jumatate de ora de la sosirea lui Nastase, a venit si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Copresedintele Aliantei PNL-PD, Traian Basescu, a intrat in sediul BEC abia pe la 10.00, insotit fiind de sotie si de Calin Popescu Tariceanu.

"Frauda"

Dupa ora 11.00, o data cu terminarea procedurii de intrunire a Biroului Electoral Central, a inceput si depunerea candidaturilor. Adrian Nastase a fost primul, urmat de Traian Basescu si apoi de Vadim Tudor. Liderul PRM a declarat la iesire ca va contesta candidatura democratului pentru ca a fost depusa de Tariceanu, prin incalcarea legii.

"Am considerat ca propunerea formulata in conformitate cu art. 9 din Legea nr.

370/2004 privind alegerea presedintelui Romaniei este semnata de o persoana fara calitate, functia de copresedinte al Aliantei a domnului Calin Popescu Tariceanu nefiind inregistrata la Tribunalul Bucuresti, astfel dupa cum solicita in mod expres Legea Partidelor Politice", se precizeaza in contestatia depusa de PRM la BEC. La iesirea din sediul BEC, ingramadeala a fost colosala.

Agitatorii pesedisti si-au indeplinit misiunea cu mare arta, bruind in-continuu declaratiile lui Basescu si ale lui Vadim. Liderul PRM a tinut sa spuna ca nu exista decat trei candidati importanti: "Corneliu, Vadim si Tudor!".

14 candidati pe loc

Experienta ultimilor 15 ani nu i-a invatat nimic pe romani. Din contra. Si anul acesta, ca si la alegerile celelalte, tot mai multi aspira la functia suprema in stat. Pana in acest moment, s-au inscris sau si-au declinat optiunea de a candida la Cotroceni nu mai putini de 14 candidati. Inghesuiala este mare, iar din toti acestia doar trei sunt cotati cu sanse reale.

Astfel, pe langa Adrian Nastase (UN PSD+PUR), Corneliu Vadim Tudor (PRM) si Traian Basescu (Alianta PNL-PD), s-au mai decis sa se arunce in lupta si Petre Roman de la FDR, Gheorghe Ciuhandu din partea PNTCD, Petre Marian Milut, din partea Aliantei Populare, Viorel Bumbu (etnia rroma), Gigi Becali de la PNG, Markó Béla de la UDMR, Adrian Costea (protagonistul scandalului afiselor din 1996), Adrian

Tatu, Gheorghe Dinu, Aurel Radulescu (vicar general al Bisericii Romane Ecumenice din SUA) si Gratiela Barla.