Guvernul a alocat recent, prin hotarire, 290 de miliarde de lei din fondul de rezerva bugetara unor localitati si consilii din 18 judete, majoritatea cu primari PSD.

In comunele si orasele cu primari de la partidul de guvernamint au ajuns in total 165 de miliarde de lei, iar daca luam in calcul si formatiunile aliate (PUR si UDMR), suma repartizata localitatilor cu primari din cele trei partide depaseste 202 miliarde de lei. Comunele care au primari din Alianta D.A.

au primit, in total, aproximativ 26 de miliarde de lei - adica de aproape opt ori mai putin decit cele cu primari PSD, PUR si UDMR. In judetele Constanta si Neamt nu au beneficiat de bani decit localitatile cu primari PSD. Surse din Ministerul Finantelor afirma ca urmeaza sa fie aprobate si alte hotariri prin care in jur de 1.000 de miliarde de lei sa fie trimise direct unor localitati.

Alocarea in acest fel a rezervei bugetare alimenteaza suspiciunea ca guvernul isi face campanie electorala pe bani publici.

Guvernul a alocat, printr-o hotarire de guvern aprobata la sfirsitul lunii septembrie, 290 de miliarde de lei din fondul de rezerva bugetara “pentru asigurarea unor cheltuieli curente ale autoritatilor administratiei publice locale”.

In nota de fundamentare a hotaririi se arata ca banii vor fi folositi “pentru plata facturilor catre furnizorii de utilitati” si reparatiile cladirilor in care-si desfasoara activitatea, pentru buna functionare a consiliilor locale si judetene. Unii oficiali ai executivului, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale sustin ca banii se dau si pentru ajutoare sociale.

Bani pentru ajutoare

Mai multi consilieri cu care am stat de vorba ieri sustin ca, din banii veniti de la guvern prin respectiva hotarire, o mare parte se duc pe ajutoarele sociale acordate celor care beneficiaza de venitul minim garantat.

Acest lucru ne-a fost confirmat de un oficial de la Ministerul Finantelor, care ne-a spus ca sumele vor fi folosite pentru garantarea venitului minim, pentru ajutoarele de incalzire (lemne) pe care le dau primariile, dar si pentru incalzirea scolilor ori pentru salariile angajatilor din institutiile subordonate autoritatilor locale etc.

“S-a dat hotarire de guvern fiindca, daca se acordau banii prin Consiliile Judetene, ar mai fi intirziat vreo luna; am vrut sa mearga mai repede”, sustin sursele noastre din Ministerul Finantelor.

Acestea adauga faptul ca la ultima sedinta au mai fost alocate sute de miliarde de lei direct localitatilor (in jur de 200 de miliarde de lei pentru plata profesorilor si 400 de miliarde de lei pentru Protectia Copilului). “Asa cum am dat 290 de miliarde de lei pentru unele localitati, vom continua si cu altele, in total vom mai da in jur de 1.

000 de miliarde de lei”, afirma un oficial al Ministerului Finantelor.

Cine-mparte parte-si face

Din cele 290 de miliarde de lei, peste 165 de miliarde de lei au fost repartizate localitatilor cu primari PSD, iar daca le adaugam si pe cele cu primari PUR si UDMR, rezulta un total ce depaseste 202 miliarde de lei. Localitatile cu primari din Alianta D.A.

au primit de opt ori mai putin, adica in jur de 26 de miliarde de lei; doar in comparatie cu localitatile care au primari PSD, sumele alocate sint cam de sase ori mai mici.

Dintre cele 18 judete care au primit fonduri (Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Buzau, Caras-Severin, Constanta, Dimbovita, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Mures, Neamt, Olt, Satu-Mare, Teleorman, Tulcea si Vrancea), doua - Constanta si Neamt - au primit bani numai localitatile cu primari care fac parte din partidul de guvernamint.

Doar 16 comune si orase din Constanta s-au ales cu fonduri de la guvern, toate cu primari PSD, in timp ce nici macar una dintre cele 22 de localitati cu primari din alte partide n-a primit vreun leu. In Neamt, numai 18 primari PSD au beneficiat de fonduri, in timp ce 22 de primari din alte formatiuni nu au primit nimic.

Cele mai mari sume - PSD, cele mai mici - PNL si PD

O trecere in revista a sutelor de localitati carora guvernul le repartizeaza bani arata ca primele in top sint acelea cu primari PSD.

Cea mai mare suma alocata a fost la Turnu-Magurele - 5,8 miliarde de lei - care are primar PSD. La coada se afla localitatea Ighiu (Alba), cu primar PD, care a primit 30 de milioane de lei.

Alte comune din judetele Giurgiu si Buzau, majoritatea cu primari PNL si PD, au beneficiat de cite 50 sau 75 de milioane de lei. In top se afla si citeva comune din Olt, cum ar fi Spineni - cu 2,7 miliarde de lei.

Guvernul a alocat orasului Scornicesti, de exemplu, un miliard de lei.

SAR: “Nu e in regula procedura”

Directorul executiv al Societatii Academice Romane (SAR), Sorin Ionita, spune ca ar fi normal ca proportia banilor alocati sa respecte numarul primarilor care fac parte din opozitie. “Daca se respecta proportia, este corect. Daca apar discrepante, aveam doua probleme: favoritismul politic si faptul ca nu exista un mecanism clar, banii se dau ca la piata.

Nu e in regula procedura ca se acorda banii netransparent. Trebuia facuta o grila matematica, stabilite niste criterii clare (care sa poata fi verificate), asa incit fiecare primar sa stie ca poate primi bani daca indeplineste niste conditii. Solutia ar fi crearea unor mecanisme institutionale si reguli”, afirma Sorin Ionita.

Daca datele prezentate dupa alegerile locale aratau diferente de doar citeva procente intre PSD si PNL-PD, recenta alocare a banilor arata alte proportii. Localitatile cu primari PSD au obtinut circa 57a din suma data de guvern, in timp ce comunele cu primari din Alianta D.A. - doar aproximativ 9a.

“Nu ma intereseaza o astfel de abordare”

Ministrul delegat pentru administratia publica, Gheorghe Emacu, unul dintre initiatorii actului normativ prin care se dau fondurile, sustine ca e pura intimplare faptul ca banii au ajuns in special la localitatile cu primari PSD: “Aceste alocari de fonduri au fost facute la solicitarea fiecarui judet in parte, in functie de nevoile reale identificate acolo”.

Intrebat cum s-a intimplat ca nevoile sa apara mai ales in comunele cu primari din PSD, Emacu a ocolit o explicatie clara: “S-a plecat de la nevoile care sint pentru fiecare in parte. Ca sint de o culoare sau alta, pentru mine nu a contat si nu cred lucrul asta. Rationamentul a fost: sa fie ajutate consiliile locale care au nevoie de suplimentari de fonduri”.

Cum explica ministrul faptul ca localitatile cu primari din opozitie au primit mai putine fonduri? “Nu dati alt inteles decit cel pe care vi l-am spus. Eu nu am facut o analiza din acest punct de vedere si nu ma intereseaza o astfel de abordare”.

“Bani publici folositi in campanie electorala”

Purtatorul de cuvint al Aliantei D.A., Ionut Popescu, ne-a spus ca impartirea banilor in acest mod “nu poate fi o coincidenta” si ca aceasta hotarire a guvernului arata disperarea PSD inainte de alegeri: “Modul in care au fost repartizati acesti bani demonstreaza inca o data ca PSD foloseste banii publici drept buget pentru propria campanie electorala.

Este scandalos ce s-a intimplat, ca banii sa fie impartiti in special localitatilor conduse de PSD, in timp ce in alte localitati primarii au greutati in asigurarea cheltuielilor curente, cum ar fi incalzirea scolilor in pragul iernii. E o discriminare absolut scandaloasa!”.

“Impartire pe criterii politice”

Primarul Clujului, Emil Boc, s-a aratat nemultumit, acum citeva zile, de faptul ca judetul Cluj si municipiul Cluj-Napoca nu au primit nici un leu din cele 290 miliarde. Boc arata ca avea nevoie de doua miliarde pentru plata caldurii din aceasta iarna.

Primarul afirma ca sumele s-au acordat pe criterii politice si a aratat ca au primit bani consiliile judetene conduse de PSD: CJ Bistrita-Nasaud (2,280 miliarde de lei); CJ Constanta (7,6 miliarde de lei), CJ Botosani (2,925 miliarde lei), CJ (doua miliarde de lei).

Boc mai afirma ca “ignorarea permanenta de catre administratia centrala a cetatenilor judetului Cluj constituie o jignire”.