“Frauda electorala poate depasi 3%”, a avertizat ieri presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, precizind ca legea privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului are, in opinia sa, deficiente grave.

Reprezentantii Asociatiei au criticat “comportamentul imoral si inechitabil” al guvernului Adrian Nastase, care isi face publicitate pentru diverse programe guvernamentale, de pilda Linia Verde - “Primul-ministru e singurul care te asculta”, in campania electorala.

“In alegerile din Statele Unite teama de frauda e foarte mare. Ar fi absurd sa ne gindim ca in Romania nu va exista aceasta tentativa”, a declarat ieri presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu. El a mentionat ca, in conditiile politice actuale, in care, conform sondajelor de opinie, cei doi mari actori politici - Uniunea PSD+PUR si Alianta D.A.

PNL-PD - merg aproape umar linga umar din punct de vedere procentual, frauda electorala poate fi decisiva. “O frauda sistematica ar putea duce la intoarcerea votului. Daca exista o intentie solida, frauda poate depasi 3%”, a avertizat Pirvulescu. El a luat in calcul, din cele 18.000 de sectii de votare din tara, 10.000 din mediul rural, unde votul poate fi mai usor fraudat.

“Daca la fiecare din cele 10.000 de sectii se adauga 20 de voturi prin urna mobila, ies deja 200.000 de voturi in plus. Acest numar inseamna, la o prezenta de peste 60%, aproximativ 2% voturi fraudate”, a explicat Pirvulescu.

Acesta a precizat ca o alta metoda de fraudare a alegerilor, permisa de lege, ar fi “excursionismul electoral” - un alegator poate vota de mai multe ori cu cartea de identitate, avind in vedere ca timbrele care atesta votul pot fi dezlipite. In plus, legea lasa loc fraudei atita vreme cit un cetatean poate vota la orice sectie, nu numai la aceea unde este arondat.

Seful Pro Democratia a subliniat ca prin “excursionismul electoral” votul mai poate fi fraudat cu cel putin 1%. “E nevoie de foarte multa vigilenta pentru ca alegerile sa fie corecte si guvernul nou ales sa fie legitim”, a spus presedintele Pro Democratia, anuntind ca organizatia pe care o conduce va trimite observatori in 2.500 de sectii din mediul rural si voluntari in mediul urban.

“Guvern cu un comportament imoral si inechitabil”

Pe de alta parte, reprezentantii Pro Democratia au criticat “comportamentul imoral si inechitabil” al guvernului PSD, care isi face publicitate in campania electorala prin promovarea la radio si televiziuni a programelor guvernamentale, platite din bani publici.

“E vorba de programul guvernamental pentru recalcularea pensiilor, cel care promite calculatoare pentru scoli, cel cu burse pentru studenti si telefonul verde de la Cancelaria primului-ministru - “Primul-ministru e singurul care te asculta”, a precizat Pirvulescu. El a subliniat ca acest fapt creeaza o inechitate fata de partidele din opozitie.

“Pe viitor vom incerca sa fortam legea sa nu mai permita astfel de practici”, a promis seful Pro Democratia.