Aproape un milion de familii au depus, pana la 1 noiembrie, cereri pentru ajutoarele de incalzire acordate de stat, alte 600.000 fiind asteptate sa depuna in continuare. Daca luam in considerare indicele statistic folosit de autoritati pentru definirea familiei medii din Romania, respectiv 2,8 persoane, rezulta ca aproape 4,5 milioane de romani se afla, practic, sub pragul subzistentei.

Romanii au asaltat in ultimele saptamani directiile teritoriale ale Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) cu cereri pentru obtinerea ajutoarelor de incalzire. Aceste ajutoare banesti sunt acordate de stat familiilor cu venituri de sub 2,8 milioane de lei pe membru de familie, in scopul acoperirii facturilor la incalzire in intervalul celor cinci luni de sezon rece.

Astfel, beneficiarii urmeaza sa primeasca sume cuprinse intre 270.000 si 1,855 milioane de lei. Aici trebuie tinut cont de faptul ca foarte putine dintre aceste familii se situeaza la plafonul maxim de ajutorare.

In conditiile unei familii formate din doi adulti si 2-3 copii, in care parintii castiga putin peste salariul minim pe economie, venitul care revine fiecarui membru face ca ajutorul de incalzire sa fie astfel de doar cateva sute de mii de lei.

Balul ramane deschis

Pana la 1 noiembrie - cand incepe oficial sezonul rece, potrivit ordonantei Guvernului privind acordarea ajutoarelor pentru consumul de cladura - au fost inregistrate, la nivelul intregii tari, 978.699 de cereri pentru acordarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei. Dintre acestea, 531.498 sunt solicitari ale celor care se incalzesc in sistem centralizat, iar 447.

201 vin de la cei care se incalzesc cu gaze naturale.

Ministerul Muncii a anuntat ca, pana la ora actuala, au fost prelucrate 785.053 de cereri, respectiv 80% din totalul solicitarilor primite. Pe baza acestei operatiuni, au fost emise deciziile de acordare a dreptului la ajutorul pentru incalzirea locuintei si au fost personalizate bonurile valorice cu numele titularilor de ajutoare.

Oficialii MMSSF afirma ca se depun toate eforturile necesare pentru finalizarea pana la sfarsitul saptamani a ultimei etape a programului, respectiv primirea de catre titulari a deciziilor si a bonurilor valorice cu care urmeaza sa achite cheltuielile cu incalzirea locuintei. Trebuie spus ca nu exista un termen-limita de depunere a cererilor.

In situatia in care familii si persoane singure indeplinesc conditiile de acordare a ajutorului pe parcursul sezonului rece, acestea vor beneficia de ajutor pentru incalzirea locuintei incepand cu luna depunerii solicitarii.

Potrivit estimarilor guvernamentale, aproximativ 1.600.000 de familii si persoane singure vor primi, in final, ajutoare financiare care sa acopere facturile pentru toate sistemele de incalzire, efortul bugetar ridicandu-se la aproximativ 4.350 de miliarde de lei.

Cum aceste ajutoare sunt acordate familiilor cu venituri reduse, iar ultimul calcul al cosului minim lunar de consum este de aproximativ 2,2 milioane de lei, rezulta ca aproximativ 4,5 milioane de romani traiesc intr-o saracie crunta.