O veste buna: 7 luni de suspendare si 30.000 de euro amenda. Federatia Engleza i-a dat cea mai mica pedeapsa posibila. 205 zile este durata exacta a suspendarii lui Adrian Mutu. Sanctiunea se va incheia la 4 zile dupa ultima etapa din Premier League si cu trei zile inainte de finala Cupei Angliei.

Ce l-a ajutat pe roman

Cind a dictat aceasta sanctiune, Comisia de Disciplina a federatiei engleze a tinut cont de mai multe circumstante atenuante.

- In primul rind, Mutu si-a recunoscut greseala, a inceput deja programul de reabilitare si nu va face apel la decizia FA

- Ca un precedent, australianul Mark Bosnich, concediat in 2002 de Chelsea tot pentru cocaina, a fost suspendat 9 luni de FA, dar el a contestat dosarul realizat impotriva sa si nu a dovedit ca i-ar parea rau

- In al doilea rind: Rio Ferdinand a fost suspendat pe 8 luni pentru absenta de la un control doping; daca Mutu ar fi primit mai mult, ar fi fost ca un mesaj trimis celor care se dopeaza ca e mai bine sa nu te prezinti la test

- In al treilea rind, folosirea cocainei in afara competitiei nu e pedepsita de WADA (Agentia Mondiala Antidoping); de aceea Comisia de Disciplina a FA a rezistat presiunii impuse de Guvernul britanic, care cerea o suspendare de 2 ani, cum prevede WADA la prima depistare pozitiva

COMUNICATUL FEDERATIEI ENGLEZE

Decizia in cazul Mutu

Ca urmare a sedintei Comisiei de Disciplina, tinuta astazi la sediul din Soho Square, Adrian Mutu a fost suspendat pentru 7 luni, perioada in care jucatorul trebuie sa treaca printr-un program de educare si reabilitare.

El a fost, de asemenea, amendat cu suma de 20.000 de lire sterline si va fi testat in continuare pe durata suspendarii sale.

Verdictul vine ca urmare a testului doping picat de Mutu dupa ce a consumat o substanta interzisa. Totusi, comisia a luat in considerare argumentul jucatorului conform caruia starea sa s-a imbunatatit deja.

Suspendarea sa include perioada scursa de la inceputul anchetei declansate de Federatia engleza. Astfel, perioada de suspendare a inceput pe 25 octombrie 2004 si se va incheia pe 18 mai 2005.

Federatia engleza a inaintat o cerere la FIFA pentru a impune o suspendare internationala conform statutului forului mondial.

205 zile este durata exacta a suspendarii lui Adrian Mutu. Sanctiunea se va incheia la 4 zile dupa ultima etapa din Premier League si cu trei zile inainte de finala Cupei Angliei

Gordon Taylor: "Audiere corecta"

Dupa aflarea sentintei, Gordon Taylor, presedintele PFA, care l-a sustinut tot timpul pe internationalul nostru, a declarat: "Audierea a fost completa si corecta. Apreciem atitudinea federatiei, care a pus accent pe educatie si recuperare. Adrian si-a recunoscut vina, asumindu-si responsabilitatea de la inceput.

Ii pare rau pentru problemele pe care le-a cauzat si vrea sa-si reabiliteze numele". Potrivit unor surse din cadrul Federatiei engleze, in cazul in care Mutu nu urmeaza programul de reabilitare, perioada suspendarii poate fi marita. Mutu se va trata la clinica Sporting Chance din Hampshire, sudul Angliei, patronata de fostul fundas al lui Arsenal, Tony Adams.

Din respect pentru Comisie

Vestimentatia sobra a lui Adrian Mutu la sosirea la sediului Federatiei engleze nu este intimplatoare. Jucatorul roman a fost probabil sfatuit sa se imbrace elegant, la costum si la cravata, conform obiceiului din Marea Britanie. In trecut, Rio Ferdinand, Nicky Butt sau Lee Bowyer s-au prezentat la audierile Comisiei de Disciplina imbracati tot la patru ace.

"Este un semn de respect pentru membrii Comisiei, care si ei aleg o vestimentatie sobra", au explicat ziaristii englezi prezenti in Soho Square. Spre deosebire de Marea Britanie, in Romania, fotbalistii audiati la Comisia de Discplina vin imbracati de strada, cazul lui Mozacu si Baicu.

Chelsea vrea sa negocieze cu viitorul club al lui Mutu!

Chelsea nu renunta la caz nici acum! Clubul londonez, care i-a blocat cartea verde, a trimis o scrisoare federatiei engleze, la Premier League si chiar la FIFA. Scopul: sa nu i se permita lui Mutu sa semneze cu o alta echipa pina cind nu recupereaza o parte din investitia de 22 de milioane de euro facuta in 2003. Mai mult.

"Insistind ca ambiguozitatea statutelor FIFA ii permit sa nu-i elibereze cartea verde pina la lamurirea situatiei, Chelsea vrea sa negocieze cu gruparea care va dori sa-l achizitioneze pe Mutu, asteptind o compensatie care ar deveni, in fapt, o suma de transfer. Daca nu va reusi, il va da in judecata".

Insa Gordon Taylor, presedintele Asociatiei fotbalistilor profesionisti britanici, a protestat: "Daca dai afara un jucator, nu poti sa spui: Indiferent de suspendare, nu vei mai intra pe teren decit dupa ce ne luam banii inapoi. Chelsea a platit 22 de milioane Parmei, nu lui Mutu! Violeaza drepturile omului. E ca si cum l-ar utiliza pentru rascumparare".

"A luat cocaina in 12 rinduri"

Potrivit "Evening Standard", "Chelsea l-a suspectat pe Adrian Mutu ca lua droguri chiar inaintea transferului de la Parma, in august 2003". Dar, a sustinut acelasi cotidian londonez, "romanul ar fi recunoscut la audiere ca ar fi prizat cocaina cel mult in 12 ocazii". Totusi, Gordon Taylor, presedintele PFA, l-a aparat: "Cocaina nu a fost un drog folosit insistent de jucator.

A luat-o doar de citeva ori in acest an din cauza problemelor personale". y Theodor Jumatate

Prinde returul cu Olanda!

Meciurile echipei nationale in campania de calificare la Mondialele din Germania

Armenia - Romania

17 noiembrie 2004

Romania - Olanda

26 martie 2005

Macedonia - Romania

30 martie 2005

Olanda - Romania

4 iunie 2005