"Romania nu este nici pe departe pregatita" sa adere la UE, apreciaza prestigioasa revista americana Newsweek intr-un comentariu dedicat recentei vizite in SUA a presedintelui Traian Basescu. "Economia este un dezastru. Standardele in materie de justitie si drepturile omului se afla in cadere libera. Coruptia escaladeaza.

" "Depinde de Basescu sa schimbe toate acestea - sa inapoieze Romaniei revolutia si sa o orienteze in mod ferm pe calea catre Europa," noteaza Newsweek. "Saptamana trecuta, la Washington, Basescu s-a inteles de minune cu Bush. La fel ca si presedintele american, Basescu nu este nimic altceva decat indraznet. (...

) O data cu Basescu, Romania beneficiaza de primul guvern in intregime non-comunist de la al doilea Razboi Mondial incoace." "La suprafata, viitorul Romaniei arata bine", apreciaza Newsweek, avertizand ca "in profunzime, tara este un dezastru care asteapta sa se produca.

" Cu toate acestea, presedintele Basescu pare dispus sa isi implineasca promisiunile electorale si, "devotat caracterului sau, sa se arunce in vartejul" reformelor de care are nevoie Romania. "Nu ne putem abtine sa nu ne intrebam ce se va intampla daca (unii spun cand) Basescu nu va reusi sa se ridice la inaltimea asteptarilor din ultimele trei luni. (...

) Testul reusitei sau esecului il va da in curand, incepand cu iminenta decizie a UE referitoare la calendarul aderarii. Insa putem spune macar atat: Basescu va face tot ce ii sta in putinta," conchide Newsweek.

"Presedintele Bush l-a intampinat pe Basescu cu laude pentru trecerea Romaniei de la dictatura la o societate libera," transmite Voice of America (VOA). Presedintele american a fost deosebit de impresionat de campania omologului sau roman impotriva coruptiei de la nivelul guvernamental, apreciind devotamentul acestuia fata de transparenta si de statul de drept, noteaza VOA.

Romania este un "aliat loial" SUA in lupta pentru libertate, a apreciat Bush, citat de sursa amintita.

Romania, "poarta" catre zona Marii Negre

Cu ocazia vizitei de la Washington, presedintele Romaniei i-a atras atentia omologului sau american asupra conflictelor din zona Marii Negre si a dorit sa sublinieze dorinta partii romane de a deveni un element de stabilitate in regiune prin "crearea unei punti democratice spre Asia si Orientul Mijlociu," informeaza Washington Times prin intermediul articolului "Alerta in zona Marii Negre.

" "Persistenta unor gauri negre nelegiuite ameninta securitatea europeana prin resfrangerea crimei organizate, traficului de persoane si de arme si a terorismului transnational," a precizat presedintele roman, citat de publicatia americana, referindu-se la zonele problematice reprezentate de Osetia de Sud, Transnistria si enclava Nagorno-Karabah.

Romania doreste sa se evidentieze drept "o "poarta" spre zona Marii negre, unde noi democratii precum Georgia si Ucraina se lupta sa isi consolideze victoriile obtinute prin protestele in masa care au adus reformatorii la putere," apreciaza Washington Times in cadrul articolului intitulat "Aliatul roman." "Suntem in mod real o poarta catre Marea Neagra.

Noi insemnam acum pentru Georgia, Ucraina si zona Marii Negre ceea ce Vestul inseamna pentru noi," a declarat ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, citat de cotidianul american.