Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca organizeaza in luna aprilie 215 cursuri gratuite de calificare. Programele de formare sunt gratuite pentru toti somerii.

Meseriile si calificarile in care vor fi pregatite cele mai multe persoane sunt lucrator in comert (300), bucatar (256), dulgher/tamplar/parchetar - 213, operator introducere validare si prelucrare date (209), zidar/pietrar/tencuitor (194), operator calculator si retele (178), confectioner asamblor articole din textile (177), ospatar/vanzator in unitati de alimentatie (170), tamplar (119).

Oferta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cuprinde si cursuri in urmatoarele meserii: brutar, apicultor, frizer, coafor, manichiurist, pe-dichiurist, pomicultor, contabil, inspector resurse umane, lucrator hotelier, mozaicar-faiantar, mace-lar, patiser, sudor, me-canic agricol, tinichigiu-vopsitor auto.

Cele mai multe cursuri vor fi organizate in judetele Cluj, Brasov, Prahova, Arges, Galati, Iasi, Mures, Satu Mare. Pe langa someri, mai pot beneficia de aceste cursuri gratuite:

* persoanele incadrate in munca la revenirea din concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

* persoanele care si-au reluat activitatea dupa stagiul militar;

* persoanele care s-au pensionat pentru invaliditate si isi reiau activitatea;

* persoanele din mediul rural care sunt inregistrate la agentiile de ocupare;

* cetatenii straini sau apatrizii care au fost incadrati in munca sau au realizat venituri in Romania;

* persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate si care mai au de executat cel mult 9 luni pana la ultima zi de executare a pedepsei.