Papa Ioan Paul al II-lea indeplineste conditia esentiala pentru beatificare si sanctificare: a savarsit mai multe vindecari miraculoase, afirma presa italiana.

Secretarul particular al fostului Suveran Pontif, arhiepiscopul Stanislaw Dziwisz, citeaza, intr-un interviu pentru ziarul "La Stampa", vindecarea unui om de afaceri evreu, aflat in coma in urma unei tumori pe creier, prin acordarea sfintei impartasanii.

Un alt caz relatat de presa italiana este al unui cardinal operat la corzile vocale, care si-a recapatat vorbirea dupa ce Papa i-a atins gatul. Si in tara sa natala, Papei Ioan Paul al II-lea i se atribuie vindecarea unui copil de 16 ani bolnav de cancer al glandei limfatice.

Aceste miracole repetate sunt argumente pentru grabirea procesului de canonizare si sanctificare a Papei, sustine presa italiana, in timp ce "Corriere della Sera" scrie, citandu-l pe arhiepiscopul polonez Edward Nowak, ca procesul de canonizare ar putea incepe chiar in octombrie anul acesta.

"Doliu ca dupa Stalin"

In Polonia in schimb, un articol din ziarul satiric "Nie" a bruiat tonul mesajelor de respect pntru Suveranul disparut.

Fostul purtator de cuvant al guvernului comunist, Jerzy Urban, se dezlantuie in revista pe care o conduce intr-un pamflet, care atinge punctul culminant atunci cand ziaristul deplange "doliul total" dupa Papa Ioan Paul al II-lea, care a durat in Polonia pana la sfarsitul saptamanii trecute. Aceasta atmosfera ii seamana lui Urban cu doliul din 1953, dupa fostul dictator Stalin.