In ajunul votului din Parlamentul European asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, comisarul pentru extindere Olli Rehn a declarat ca Romania a inceput sa prinda din urma Bulgaria, mai ales in ceea ce priveste reforma justitiei, si ca spera ca nu va fi nevoie sa recomande amanarea aderarii cu un an.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate BBC, domnul Rehn a spus ca e dreptul Romaniei sa declare alegeri anticipate, dar ca guvernul nu trebuie sa piarda nici o zi pentru pregatirile in vederea aderarii.

Intrebat cat de sigur e ca Romania si Bulgaria vor putea adera la timp, Olli Rehn foloseste, nu intamplator, o metafora juridica.

"Juriul nu s-a pronuntat inca definitiv, dar trebuie sa acceptam pentru ambele tari prezumtia de nevinovatie", a declarat comisarul european.

"Ambele tari sunt pe drumul cel bun, si cu toate ca Bulgaria a facut reforme importante in ultimii ani, Romania recupereaza repede terenul pierdut, de exemplu in ceea ce priveste reforma justitiei."

Este, in opinia domnului Rehn, efectul monitorizarii mai stricte.

"Sper in mod sincer", mi-a spus el, "ca ambele tari vor putea indeplini criteriile cerute in cursul acestui an, mai ales privind reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei si criminalitatii."

Dat fiind ca in ultimele zile a vizitat Romania si Bulgaria directorul general pentru justitie si afaceri interne Jonathan Faull, l-am intrebat pe domnul Rehn daca se pregateste sa trimita celor doua tari scrisori de avertizare intr-un domeniu sau altul.

"S-ar putea sa trimitem unele scrisori de incurajare si explicatii, dar pentru moment intretinem contacte foarte stranse, si cred ca e mai bine sa comunicam zilnic de la om la om", mi-a spus domnul Rehn.

"Nu vad pentru moment nevoia unor avertismente pentru ca ambele tari si-au indeplinit primele termene. De exemplu, Romania a respectat termenul de la sfarsitul lunii trecute pentru mai multe masuri legislative si planuri de actiune."

In urmatoarele saptamani, domnul Rehn va trimite tarilor membre ale Uniunii tabele de monitorizare pentru fiecare angajament in parte, urmand ca in noiembrie sa prezinte un raport complet. Acela este testul crucial pentru ambele tari, subliniaza el.

Pentru a obtine un vot cat mai convingator miercuri, in special pentru Romania, domnul Rehn si presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le-au promis parlamentarilor europeni ca-i vor consulta la sfarsitul anului inainte de a face o eventuala recomandare privind amanarea aderarii.

Este un alt element constrangator fara precedent in procesul de extindere, care nu are o baza legala in tratatul de aderare.

Comisarul european subliniaza insa decalajul de 20 de luni, si el fara precedent, intre momentul semnarii tratatului si cel al aderarii.

Cuvantul final ii revine insa tot Comisiei Europene si tarilor membre.

"Intr-adevar, Comisia Europeana va evalua progresul celor doua tari si va putea recomanda amanarea cu un an.

Sper ca nu voi fi nevoit sa recurg la aceasta clauza", mi-a spus domnul Rehn, "dar decizia finala le revine celor 25 de guverne, pe care Romania si Bulgaria vor trebui sa le convinga ca sunt pe deplin pregatite pentru aderare."

Unii diplomati europeni spun ca amanarea n-ar avea nici un sens. Ce poate face Romania intr-un an daca nu si-a facut lectiile pana acum, se intreaba ei.

Pe de alta parte, tari precum Germania l-ar putea sustine pe domnul Rehn daca acesta considera ca amanarea e inevitabila.

O respingere a Constitutiei europene in Franta ar putea duce la o linie mai dura fata de candidatele mai sarace si mai slab pregatite

O respingere a Constitutiei europene in Franta luna viitoare ar putea duce la o criza majora in sanul Uniunii si la o linie mai dura fata de candidatele mai sarace si mai slab pregatite.

Ritmul pregatirilor ar putea fi incetinit si de alegerile generale din Bulgaria, planificate in iunie, si de posibile anticipate in Romania. Comisarul Rehn nu se pronunta decat indirect.

"Evident, este o problema ce tine de sistemul democratic si de procedurile constitutionale interne, in care nu ma pot pronunta, dar sunt convins ca toate fortele politice din Romania sunt constiente de nevoia de a continua reformele, stabilitatea politica si consensul tuturor partidelor pentru a deschide calea pentru aderare."

"Decizia se afla in mainile Romaniei", spune domnul Rehn, si sunt convins ca politicienii isi dau seama ca aceasta trebuie sa fie prioritatea numarul unu. Nu trebuie pierdut timpul pentru ca acum, fiecare zi, fiecare saptamana, fiecare luna conteaza pentru Romania."

Unii oficiali europeni se tem insa ca, fara pregatirile necesare, Romania risca sa urmeze exemplul Greciei, si nu al Irlandei, in folosirea corecta si eficienta a fondurilor europene in vederea aderarii.

Romania ar putea suferi de sindromul grecesc la puterea o suta, avertiza un oficial, riscand sute de plangeri la Curtea Europeana de justitie privind subventiile de stat sau interdictia unor produse pe piata unica daca nu respecta toate standardele de igiena.

Ori, aceasta ar insemna o aderare de categoria a doua, pe care trebuie s-o evitam, imi spunea acelasi oficial.

Olli Rehn, desi e specialist in stiinte politice comparate, evita sa faca asemenea analogii in public.

El spera totusi ca Romania si Bulgaria vor reusi sa schimbe perceptia de tari sarace si corupte, folosindu-si atuurile la maximum - o forta de munca bine pregatita si nivele inalte de crestere economica.

Multi uita ca Romania are unul din cele mai inalte nivele de crestere din Europa, alaturi de Turcia, spune el, incheind pe un ton optimist.

"Sper", spune comisarul Rehn, "ca atat Bulgaria si Romania vor alege cele mai bune exemple din Uniunea Europeana, devenind ele insele asemenea exemple pe viitor."

Urmatoarele luni vor arata daca optimismul bine temperat al domnului Rehn se dovedeste indreptatit. Altfel, el nu va ezita sa treaca de la incurajare la avertismente.