Omar Hayssam ar putea pierde controlul asupra administrarii celor patru piete din sectorul 1 al Capitalei.

Primarul Andrei Chiliman a cerut ieri in instanta constatarea nulitatii absolute a contractelor de asociere dintre primarie si controversatul om de afaceri Oamar Hayssam. „Problema pietelor a fost si este unul dintre cele mai delicate subiecte in sectorul 1.

Incalcind flagrant legea, fostul primar George Padure a incheiat contracte de asociere pentru patru piete: 1 Mai, Amzei, Floreasca si 16 Februarie.

Contractele, in opinia mea, sint lovite total de nulitate intrucit s-au facut cu incalcarea Legii nr. 213/1998 privind regimul proprietatii publice si regimul juridic al acesteia, care prevede obligativitatea concesionarii prin licitatie publica.

Or, aceasta procedura nu a avut loc, iar aceste contracte nu au fost niciodata validate de Consiliul Local al Sectorului 1", a declarat Andrei Chiliman.

El a adaugat ca a fost contactat in repetate rinduri de anumite „grupuri de interese" in privinta contractelor de administrare a pietelor. „Nu am ce discuta cu infractorii.

Acesta a fost raspunsul pe care l-au primit toate acele persoane si grupuri de interese, inclusiv Hayssam personal, cind au venit la primarie si au incercat sa mentina aceste contracte ilegale", a declarat primarul sectorului 1.

Probleme si la Buzau

Tot ieri, firmele detinute de Hayssam in Buzau au fost tinta controalelor Directiei Generale a Finantelor Publice. Directorul institutiei, Rodica Mocanu, a declarat ca inspectorii cerceteaza modul in care firmele in cauza au beneficiat de returnari de TVA in valoare de 100 de miliarde de lei in perioada 2001-2004, in conditiile in care toate societatile aveau datorii la bugetul de stat.

Ea a precizat ca, in aceasta situatie, legea obliga ca toti banii sa fie directionati catre acoperirea datoriilor, in cazul in care firma respectiva are de dat bani la bugetul statului.

Potrivit aceleiasi surse, Omar Hayssam ar mai detine o serie de alte firme capusa in Buzau, iar in timp controlul va ajunge la fiecare dintre ele.