Grupul de Investigatii Politice (GIP) isi face intrarea in arena publica printr-o ancheta cu o concluzie exploziva: 18 deputati si senatori incalca Legea Anticoruptie. Ei provin de la toate grupurile parlamentare, cu exceptia UDMR.

Anuntul a fost facut ieri de catre Mugur Ciuvica, presedintele noii structuri care-si propune sa realizeze anchete si analize referitoare la oamenii politici din Romania si sa monitorizeze activitatea institutiilor publice si modul in care acestea administreaza banul obstesc. "Lista lui Ciuvica" se deschide cu senatorul PSD de Mures, Radu Cristian Georgescu (administrator la COMSIG SA).

Il secundeaza colegii sai de partid, Aurel Gubandru, deputat PSD de Buzau, care a fost pana acum cateva zile administrator la Banca Comerciala Ion Tiriac SA Sucursala Buzau (deci s-a aflat in incompatibilitate timp de 3 luni, dupa ce se gasise in aceeasi situatie si in legislatura trecuta) si Cristian Sorin Dumitrescu, deputat PSD de Vrancea (care a fost pana la 10 aprilie a.c.

administrator si membru in CA la S.C Contransimex SA).

Vine la rand un grup masiv de liberali: Alexandru Ioan Mortun, senator de Mehedinti si administrator la SOLAR BONEH SA (lucru mentionat de acesta in declaratia de interese), Ion Mihai Dumitrescu, senator de Dambovita, administrator la HORTIMEX ANIRO SRL, Mircea Mereuta, senator de Bistrita-Nasaud, administrator la MASS TIME IMPEX SRL, Dan Radu Rusanu, deputat de Hunedoara, administrator la

SIMBOVICIOARA SRL (a fost incompatibil si in mandatul parlamentar precedent, noteaza Ciuvica), Marian Sorin Paveliu, deputat de Gorj si administrator la ASIMED SA (pana la 7 aprilie 2005), Dumitru Pardau, deputat de Suceava, administrator si membru in CA la SOMES SA.

Urmeaza grupul parlamentarilor PD: Marian-Jean Marinescu, deputat de Dolj, administrator la ALTUR SA si la MAGAL CRAIOVA SA, Cezar Florin Preda, deputat de Buzau, administrator la doua societati, Viorel Racoceanu, deputat de Caras-Severin, unic administrator la 3x3 SRL.

Pe lista sunt inclusi si trei parlamentari de la PUR: Constantin Faina, deputat de Brasov, administrator la AGROVIT SA, Gavrila Vasilescu, senator de Botosani, cenzor supleant la Denis Technology SA, si Corneliu Pascu, senator de Buzau, administrator la ABC ASIGURaRI-REASIGURaRI SA, lucru pe care acesta din urma il si recunoaste in declaratia de interese.

Liviu Almasan, deputat PPRM de Hunedoara (membru al unui partid ce se proclama justitiar), este si administrator la ACTIV SISCOM SRL. In fine, pe lista figureaza si doi deputati minoritari: Aurel Vainer (FCER), administrator si membru in CA la WTC Bucuresti, si Mircea Grosaru (Asociatia Italienilor din Romania), administrator judiciar la doua societati.

GIP a anuntat ca va cere ministrului Justitiei, Monica Macovei, in subordinea careia se afla Registrul Comertului, sa solicite Parlamentului declansarea procedurilor pentru constatarea nulitatii mandatelor parlamentarilor de pe "lista lui Ciuvica".