Firma Aquaproiect a respins ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nefondate acuzatiile aduse recent de Sulfina Barbu. Mai mult, reprezentantii firmei l-au acuzat pe ministrul mediului ca astfel incearca sa-si mascheze "incompetenta" in materie de prevenire a inundatiilor.

Ministrul mediului acuzase firma Aquaproiect - la care Leontina Ilie, sotia fostului ministru al mediului Aurel Constantin Ilie, este actionar majoritar - ca ar fi primit contracte de proiectare in valoare de 137 miliarde lei prin "incredintare directa" de la guvernul Adrian Nastase (2000-2004).

Liliana Dragan, managerul principalei firme de proiectare, acuzata ca detine monopolul in domeniu, a spus ca toate lucrarile au fost obtinute legal. "Asa numitele "incredintari directe" la care face referire ministrul mediului sint de fapt negocieri cu o singura sursa, in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001, privind achizitiile publice", a spus Dragan.

Ea a sustinut ca aceste contracte au fost obtinute sub toate guvernarile si nu numai atunci cind Aurel Constantin Ilie a fost ministrul mediului.

"Se doreste o razbunare politica si o scoatere a noastra de pe piata exact cind Banca Mondiala ofera bani pentru lucrari de specialitate pentru care firma noastra este pregatita profesional si indreptatita sa participe", a spus Dragan.

Sulfina Barbu, acuzata de incompetenta

Liliana Dragan a precizat ca Aquaproiect nu a avut lucrari de reparatii de diguri in zonele inundate din Banat, ca atare nu poate fi scoasa tap ispasitor pentru calamitatile produse in aceasta zona. Dragan a acuzat-o pe Sulfina Barbu de incompetenta in a gestiona o situatie de criza.

"Daca ministrul mediului ar fi fost acolo unde trebuia si dadea dispozitie de spargere controlata a unor brese, putea fi diminuat efectul pagubelor devastatoare", a spus Liliana Dragan, managerul firmei Aquaproiect.

O afacere PNL-PSD

Surse din Aquaproiect ne-au relatat ca, prin intermediul unei firme-capusa, familia fostului ministru al mediului, Aurel Constantin Ilie, a pus mina pe cel mai mare institut de proiectare din domeniul hidrografic, ajungind sa faca legea in domeniu.

Aceleasi surse sustin ca familia Ilie nu este interesata de proiectare, ci de terenurile si cladirile fostului institut, a caror valoare pe piata este foarte mare.

Pina in 1990, Aquaproiect se numea Institutul de Cercetare si Proiectare in Gospodarirea Apelor (ICPGA). Intre 1990 si 1992, directorul Aquaproiect a fost Aurel Constantin Ilie, care intre 1992 si 1996 a fost ministru al mediului. In timpul detinerii functiei, Ilie a ramas in Consiliul de Administratie al Aquaproiect si in Consiliul de Administratie al Apelor Romane.

In 1999, pachetul majoritar de actiuni (51%), scos la vinzare de FPS, a fost cistigat de firma VRADICOR, ai carei proprietari sint Ion Vrinceanu (actual presedinte al PNL Vaslui) si Corneliu Iacobov (fost vicepresedinte PSD Bacau).

In 2002 a luat nastere o societate numita Apa Proiect, care oferea consultanta Aquaproiect-ului, "de fapt, o firma-capusa", dupa cum ne-au declarat sursele amintite.

Actionarii Apa Proiect au fost doi la numar, si anume Liliana Dragan, actualul manager al Aquaproiect, si sotia lui Marian Sterian, directorul general al firmei Apasco SA, una dintre beneficiarele lucrarilor de executie hidrotehnica de pe teritoriul Romaniei.

In 2002, VRADICOR, care detinea pachetul majoritar la Aquaproiect, si-a vindut actiunile catre Apa Proiect, contra sumei de 300.000 de dolari.

Tot in 2002, Liliana Dragan a cedat 70a din actionariatul firmei Apa Proiect catre Leontina Ilie, sotia fostului ministru Aurel Constantin Ilie. Leontina Ilie a devenit, astfel, presedintele firmei Aquaproiect, detinind pachetul majoritar de actiuni.