Poticnelile autoritatilor constantene, care il au in frunte pe primarul Radu Mazare, deschid o nota de plata impovaratoare pentru Romania. Suspendarea proiectului "Pavilionul Expozitional", finantat din fonduri europene, obliga acum Guvernul de la Bucuresti sa restituie 1,2 milioane de euro.

Seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, a aratat ca beneficiarul finantarii, Consiliul Judetean, a fost impins si de la spate pentru finalizarea lucrarilor, insa nu s-a vrut acest lucru din partea romana. Nota de plata va fi suportata din buzunarele contribuabililor.

Guvernul a demarat deja o ancheta pentru a-i gasi pe vinovati, dar suma nu va mai putea fi oricum recuperata de la ei. Seful Delegatiei n-a inchis insa de tot usa in nas Romaniei.

Daca autoritatile locale reusesc sa finalizeze obiectivul pana in septembrie 2006, Comisia Europeana nu va cere rambursarea decat a unei parti din suma alocata.

Purtatorul de cuvant al Sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Filote, a declarat pentru "Averea" ca termenul contractului pentru finalizarea Pavilionului Expozitional de la Constanta putea fi prelungit, daca s-ar fi facut o cerere in acest sens din partea Consiliului Judetean Constanta.

Un argument pentru obtinerea prelungirii era chiar faptul ca obiectivul nu a fost realizat, dar ca exista dorinta de a continua, a spus Angela Filote. Ea a aratat ca exista multe alte proiecte in care se aproba o prelungire a termenului pentru ca, din punctul de vedere al oficialilor europeni, este importanta realizarea proiectelor, nu returnarea banilor.

Seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, a anuntat, marti, suspendarea unui proiect finantat din fonduri europene, la Constanta, fapt ce i-a determinat pe primarul Constantei Radu Mazare (PSD), si pe presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, sa plece trantind usa din sala unde a fost facut anuntul.

In cadrul intalnirii cu autoritatile locale, Scheele a anuntat ca Uniunea Europeana este nevoita sa ceara inapoi Guvernului roman suma de 1,2 milioane de euro pentru neindeplinirea obiectivului Pavilion Expozitional la Constanta din cauza ca beneficiarul proiectului, Consiliul Judetean Constanta, nu a respectat termenele contractuale, intarziind lucrarile

Procedura inapoierii banilor in cazul proiectelor europene demareaza cu o cerere de returnare a fon-durilor din partea Delegatiei Comisiei Europene de la Bucuresti catre Ministerul Finantelor Publice. Aici se afla Fondul National folosit de Comisia Europeana pentru a transfera sumele pentru Romania pe baza memorandumului de Finantare semnat de Guvern.

Din pacate, banii vor fi recuperati de la buget, de la contribuabil, arata Filote, Guvernul urmand ca mai departe sa realizeze propriile anchete si sa decida de unde trebuie sa recupereze suma. Filote precizeaza ca nu exista un termen precis al recuperarii sumei de 1,2 milioane de euro, pentru ca returnarea banilor are loc in momentul incheierii programului.

Purtatorul de cuvant al lui Jonathan Scheele precizeaza, insa, ca seful delegatiei a lasat o alternativa.

Daca autoritatile locale reusesc sa finalizeze obiectivul pana in septembrie 2006, Comisia Europeana poate analiza posibilitatea de a cere rambursarea doar a unei parti din suma acordata proiectului, si anume, scazand banii pentru lucrarile deja realizate pana in acest moment (22 la suta din total).

Aceasta posibilitate a fost avansata de Scheele dupa ce autoritatile locale din Constanta au anuntat ca intentioneaza sa continue proiectul. Acest fapt vine sa confirme ipoteza lansata de deputatul democrat Stelian Dutu, presedinte al Consiliului Judetean Constanta in perioada 1996 - iunie 2004.

Deputatul PD considera ca primarul Radu Mazare si presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, intentionau sa ajunga la suspendarea finantarii europene pentru ca apoi Consiliul Judetean sa aleaga o firma care sa investeasca in pavilion, probabil o firma apropiata de ei. In acest fel, ei ar fi putut sa privatizeze pavilionul.

In sustinerea acuzatiilor sale, Dutu vorbeste de un alt hotel aflat in constructie vizavi de viitorul pavilion si la care este implicata o firma apropiata de Radu Mazare.

Potrivit deputatului democrat, proiectul Pavilionului Expozitional din Constanta a fost promovat chiar de el in anul 2001. Proiectul facea parte dintr-un pachet mai larg de circa 50 de proiecte, dar pavilionul Expozitional a obtinut cel mai mare punctaj.

Investitia de 6,4 milioane de euro se repartiza astfel: 4,4 milioane de euro din partea UE, circa 400.000 de euro participarea Consiliului Judetean Constanta iar 1,6 milioane de euro veneau de la Guvern.

Stelian Dutu sustine ca Leonard Cazan, pe atunci ministrul Dezvoltarii si Prognozei, care coordona proiectul, a incercat sa-l blocheze pe motivul ca nu provenea din partea unui membru PSD. Dutu spune ca a deblocat proiectul printr-o vizita la adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene din Romania, care a avut o discutie cu Leonard Cazan, dupa care proiectul a fost aprobat.

Lucrarile au fost incredintate de minister, in urma unei licitatii, firmei turcesti Guris implicata si in alte lucrari de profil in Romania (cum este, de exemplu, parcul industrial din Satu Mare). Lucrarile au fost blocate insa prin mai multe masuri.

Una dintre ele a fost, potrivit deputatului, faptul ca primarul Constantei, Radu Mazare, nu a vrut sa elibereze autorizatia de circulatie pentru masinile de tonaj greu pe un "motiv pueril": sezonul estival. Dar Dutu arata ca era vorba de primavara anului 2004, asadar argumentul lui Mazare nu era justificat.

Memorandumul semnat intre Guvern si Delegatia Comisei Europeana prevede ca obiectivul va fi proprietatea Consiliului Judetean si va fi coordonat de o structura asimilata unei autoritati publice. Privatizarea Pavilionului era interzisa pe o perioada de 5 ani. In acelasi memorandum, finantarea europeana era prevazuta pe perioada 14 mai 2003 - 14 martie 2005.

La inceputul acestui an, dupa inceperea lucrarilor si realizarea a aproximativ 20 la suta din constructie, Consiliul Judetean Constanta a decis suspendarea lucrarilor pe motiv ca exista probleme la fundatie. Stelian Dutu crede ca anumite motive obiective ar fi putut justifica o prelungire a termenului, dar acestea nu exista.

In schimb, deputatul declara ca, incepand de anul trecut de cand presedinte al Consiliului Judetean Constanta a devenit Nicusor Constantinescu, acesta a incercat sa blocheze proiectul si a revocat in septembrie autorizatia de constructie a Pavilionului.

Dutu arata ca respectarea Legii 50 a autorizarii constructiilor, cat si a Legii 215 a administratiei publice locale nu i-ar fi permis lui Constantinescu sa revoce o autorizatie de constructie, lucru permis numai instantei. "E un abuz in serviciu, o infractiune", a declarat Dutu, care crede ca autoritatile statului ar trebui sa se autosesizeze in acest caz.

Dutu a evaluat pagubele provocate de intarzaierea lucrarilor la peste 4 milioane de euro. Aici se includ despagubirile fata de firma Guris, fata de Uzinexport Bucuresti, care a realizat deja constructii metalice pentru Pavilion, plus banii care trebuie returnati UE (1,2 milioane de euro).

In cercul vinovatilor mai trebuie inclusiinclude, potrivit lui Dutu, secretarul Consiliului Judetean care a dat avizul de legalitate revocarii autorizatiei de constructie, fostul prefect Gheorghe Martin si secretarul general al prefecturii din acea perioada, pentru ca acesta avea obligatia sa notifice revocarea autorizatiei de constructie ca fiind ilegala.

Guvernul promite ancheta la sange

Ministrul delegat pentru controlul programelor cu finantare internationala, Cristian David, a dispus ieri efectuarea unor verificari administrative, pentru a se stabili care sunt persoanele responsabile de nefinalizarea proiectului de constructie in discutie.

"Exista indicii ca Primaria Constanta nu a emis autorizatia de constructie in timp util, fapt ce a cauzat intarzierea inceperii lucrarilor, iar Consiliul Judetean Constanta nu a acordat sprijinul necesar pentru realizarea proiectului.

Aceasta situatie a condus la prejudicierea grava a interesului public si atrage dupa sine responsabilitatea rambursarii sumei primite de la Uniunea Europeana", se arata intr-un comunicat emis de cabinetul ministrului, care adauga ca se vor lua masuri dure impotriva vinovatilor.