Liderii PD, nemultumiti de banii alocati Educatiei, ameninta ca nu vor avansa numele unui alt ministru in locul demisionarului Miclea si ca vor amenda in Parlament bugetul propus de guvernul din care fac parte.

„Nu nominalizam un ministru pina cind nu se face un buget onorabil Educatiei, asa cum am promis in campania electorala. Ce ministru poate accepta sa conduca un minister cu acesti bani?", a exclamat ieri liderul PD, Emil Boc. El ne-a spus ca nu crede ca-l va putea convinge pe Miclea sa ramina in Executiv, dar ca acesta va conduce ministerul pina la identificarea unui alt demnitar.

Conform proiectului de lege privind bugetul pe anul 2006, Educatia a primit aceleasi fonduri ca anul trecut, respectiv 3,7 % din PIB. Boc crede ca blocajul politic creat de demisia lui Miclea poate fi rezolvat doar „prin gasirea unei solutii politice la nivelul coalitiei: mai multi bani pentru Educatie". Guvernul a finalizat insa bugetul pe 2006, proiectul urmind sa intre in Parlament de luni.

PNL si PC ii ataca pe democrati

Democratii au avansat ieri o solutie pentru Educatie: depunerea de amendamente la proiectul de lege al propriului guvern, situatie in care PD pare ca face opozitie Executivului din care face parte.

„Daca tot am sacrificat un ministru, atunci sa corectam, prin amen-damente, bugetul ministerului, care ar trebui sa ajunga la 4,5% din PIB. Mizam pe sprijinul tuturor partidelor, dar este exclusa ideea ca iesim de la guvernare", a precizat ieri Ioan Oltean.

Liberalii nu sint de acord cu intentia PD: „Ori sustin guvernul neconditionat, ori nu. Cei de la PD nu sint de capul lor, sintem intr-o alianta", a declarat ieri senatorul PNL Radu Stroe. Mai conciliant, liberalul Ionut Popescu a spus ca s-ar mai putea gasi bani pentru Educatie, dupa intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal.

Democratul Radu Berceanu a spus ca „solutia depunerii de amendamente la bugetul propriului guvern nu este o noutate" si ca solutia politica va fi gasita luni, la reuniunea liderilor coalitiei.

Voiculescu musca si el

Profitind de situatie, ieri, liderul PC Dan Voiculescu a pus paie pe foc: „Un minister nu poate functiona fara ministru. Boc a transferat o criza ministeriala pe o criza de buget. Este un amestec nepermis al politicului in administratie".