Pina cind BNR va analiza normele interne ale bancilor, majorarea plafonului de indatorare si reducerile de avans ramin promisiuni. Cresterea plafonului de indatorare, adica a procentului minim din venitul net pe care bancile il impun pentru a acoperi costul ratei, si cea a dobinzilor aferente sau reducerea avansului vor fi avantajele exploatate de banci in folosul clientilor.

Primele banci care au reactionat la „relaxarea“ gradului de indatorare au fost Bancpost si Piraeus Bank, care au anuntat deja un nou grad maxim de indatorare de 40%, indiferent de natura creditului (de consum, ipotecar), iar Alpha Bank a anuntat reducerea avansului la creditele imobiliare, pina la 15%.

Deocamdata, bancile folosesc aceleasi vechi metode de a promova noi produse, perioade de gratie extinse, scaderi de comisioane pe termen limitat si altele asemenea.

Bancpost largeste nisa francilor elvetieni

Bancpost a anuntat ieri ca ofera tuturor acelora care isi doresc o casa solutia GigaCredit pentru locuinta.

Cu un GigaCredit de la Bancpost, un client cu un venit net de 2.000 de lei pe luna, fara alte datorii, poate obtine un credit in franci elvetieni de pina la 84.500 (echivalentul a 51.600 de euro), pentru 30 de ani, fata de aproximativ 63.600 de franci elvetieni (echivalentul a 38.700 de euro), pentru aceeasi perioada, cit putea obtine pina acum cu acelasi venit. Desi asa ar parea, nu este vorba despre o crestere a plafonului de indatorare.

integral in Cotidianul