O analiza publicata de agentia de presa Reuters despre situatia mondiala a serviciului de televiziune prin internet (IPTV) arata ca numarul abonatilor acestui tip de servicii este estimat sa ajunga la 63 de milioane la nivel global pana in 2010, fata de 2,4 milioane in 2005.

Piata romaneasca de profil va cunoaste o dezvoltare accentuata in urmatorii ani. Analistii estimeaza o crestere a acestui sector de pana la 300% pana in 2009.

Serviciul IPTV este vazut de operatorii de telefonie fixa drept o sursa de venituri si o oportunitate de a atrage din timp utilizatorii de telefonie fixa, care migreaza catre serviciile mobile. Cele 63 milioane de utilizatori de IPTV vor genera, pe plan mondial, venituri de peste 27 miliarde de dolari, pana in 2010.

Dar, in acelasi timp, profitul s-a putea sa nu fie usor de previzionat, din cauza regulamentelor neclare, a tehnologiei imperfecte sau, pur si simplu, din cauza inertiei, arata specilistii Reuters. Unii analisti considera ca operatorii IPTV fara experienta se afla de multe ori in dezavantaj, in cadrul licitatiilor, in raport cu jucatorii traditionali din audiovizual.

In Japonia si Coreea de Sud de pilda, distribuitorii de programe populare tind sa fie precauti fata de piraterie si refractari la schimbarea modelului clasic de difuzare de programe si incasari din publicitate. In Coreea de Sud, operatorii de cablu domina piata televiziunii tip pay-TV si totalizeaza 14 milioane de abonati, ce reprezinta in jur de 80% din gospodarii.

Piata autohtona , pe trend ascendent

Venitul mediu de baza pe abonat poate cobori pana la sase dolari, ceea ce face trecerea in masa la IPTV destul de improbabila. In Europa, operatorii de IPTV se confrunta cu alte provocari, ce tin de retelele de fibra. Swisscom, primul operator telecom european care a adoptat IPTV, a intarziat cu aproape un an lansarea propriului serviciu Bluewin TV, care ofera televiziune prin cablu broadband.

Swisscom a fost nevoit sa investeasca aproape 380 milioane de euro, pentru upgradarea unei retele in banda larga (broadband). Pe o piata romaneasca cu un potential de 10.000 de utilizatori la ora actuala doar in Bucuresti, se estimeaza ca serviciile de televiziune high-end vor cunoaste o crestere substantiala pana in 2009.

iNES IPTV, singurul provider de servicii de televiziune IPTV de pe piata romaneasca, mizeaza pe o dublare a cifrei de afaceri in 2007, ca urmare a dezvoltarii pietei de profil cu un procent aflat intre 200% si 300%.

Aceasta evolutie este una normala, avand in vedere ca pe piata europeana este asteptata o crestere de 1300% pentru acest tip de servicii pana in 2009, de la 658.000 de utilizatori in prezent, la 8,7 milioane in 2009.

integral in Adevarul