Intruniti ieri seara in Parlamentul de la Strasbourg, socialistii europeni au discutat si despre situatia politica din Romania. Deputatul Adrian Severin a avut o prezentare in cadrul Biroului Politic al PSE, informandu-i pe socialisti despre rezultatul referendumului organizat pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Severin a trecut sub tacere scaderea semnificativa a procentului electoral al Partidului Social Democrat, dupa initiativa de demitere a presedintelui si nici nu a vorbit despre cine ar fi responsabil pentru criza in care se afla partidul sau.

In schimb, Adrian Severin le-a spus deputatilor PES ca in Romania nu exista pericolul unor miscari violente de strada, pe modelul celor de la Budapesta, impotriva actualului guvern.

Surse din grupul parlamentar PSD ne-au declarat ca socialistii europeni le-au recomandat liderilor PSD sa ramana in opozitie. Pe de alta parte, Jan Marinus Wiersma, vicepresedintele grupului PSE, nu a confirmat acest fapt, dand de inteles ca la Bruxelles nu se stie prea multe despre situatia din PSD.

Jan Marinus Wiersma a declarat pentru Hotnews ca „PSD este liber sa decida daca intra sau nu la guvernare, alaturi de PNL. PSD joaca un rol important fiindca sprijina Guvernul minoritar. Insa un guvern majoritar, o spun cu sinceritate, este mai bun decat unul minoritar pentru o tara ca Romania, dar nu avem de gand sa le spunem celor de la PSD ce sa faca.”

Wiersma a atras atentia liderilor PSD: ”indiferent ce se intampla, sper ca modernizarea PSD-ului sa continue”. Pericolul ca la alegerile europene din octombrie PSD-ul sa obtina rezultate negative si, in consecinta, mai putin deputati socialisti in Parlamentul European, nemultumeste deja Partidul Socialist European.

Aceleasi surse ne-au declarat ca „vocea grupul de la Cluj nu se prea aude la Bruxelles”, referindu-se cu precadere la Vasile Puscas, omul considerat de o parte a socialistilor europeni „cel mai apt sa conduca PSD-ul”. Conform sursei citate, Adrian Severin reprezinta in Parlamentul European numai „vocea de la Bucuresti a PSD-ului”.

Referindu-se la ultima demonstratie a PSD-ului din campania anti-Basescu, Jan Marinus Wiersma a declarat: „avem o intelegere cu PSD-ul sa nu se alieze sau sa coopereze cu partidul domnului Corneliu Vadim Tudor. O eventuala coalitie cu acest partid ar fi inacceptabila pentru noi.

Daca va amintiti, Partidul Socialist din Slovacia a fost exclus din randurile noastre, dupa ce s-a raliat cu nationalistii.”