Validarea membrilor CA ai SRTv si SRR, precum si a presedintelui-director general al TVR a fost amanata din lipsa de cvorum. Pentru validarea lor era nevoie de 233 de voturi, voturile exprimate fiind doar in numar de 230. Parlamentarii PD au parasit sala inaintea votului deoarece membrii propusi pentru CA ale SRR si SRTv au fost votati prin buletine de vot, nu prin bile, cum prevede procedura.

Votul urmeaza sa fie reluat maine intr-o sedinta extraordianara a celor doua Camere, in caz contrar, validarea urmand sa fie amanata pana la toamna.

Sedinta comuna a Parlamentului, care avea pe ordinea de zi validarea membrilor CA ai SRTv si SRR, precum si a presedintelui-director general al TVR si a presedintelui CNA, si care era programata sa inceapa miercuri dimineata, la 9.00, a intarziat ore in sir.

Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca intarzierea a fost cauzata de impasul in care au intrat negocierile dintre PSD si PNL pe tema conducerilor SRTv si CNA.

Valentin Nicolau a anuntat ca-si depune demisia din CNA, afirmand ca presiunile pentru alegerea unui presedinte al institutiei sunt politice. PSD l-a propus in locul sau pe regizorul Ioan Carmazan, desi Nicolau nu si-a depus inca demisia in scris. Carmazan a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de cultura si mass-media.

Problema lipsei demisiei in scris a lui Valentin Nicolau a fost ridicata in comisiile de specialitate, care s-au adresat in acest sens birourilor permanente ale celor doua camere.

Audierea lui Carmazan s-a facut pe baza unei adrese a Birourilor permanente, prin care se constata demisia lui Nicolau.

Complicatii inainte de sedinta

Potrivit intelegerilor din culise, PNL-ului i se cuvenea presedintia CNA, prin Rasvan Popescu, iar PSD primea sefia TVR, prin Alexandru Sassu.

Schimbarea a intervenit atunci cand social-democratii n-au mai vrut sa-l sustina pe Popescu, ci au optat pentru Valentin Nicolau, propus de PSD. Parlamentarii au refuzat sa inceapa dezbaterile pana la alegerea unui presedinte la CNA.

Sedinta CNA de azi s-a incheiat la amiaza fara niciun rezultat, amanandu-se alegerea presedintelui acestui for. Totusi, liberalii si social-democratii se afla inca in negocieri, intarziind sedinta Parlamentului.

Si votul pentru propunerile pentru cele doua mandate inca neocupate in CA al SRTv provoaca discutii pe holurile legislativului. PSD ar vrea sa-l valideze pe Alexandru Lazescu, propus de PD, dar nu si pe Catalin Avramescu, propus de Palatul Cotroceni.

Din aceasta cauza, social-democratii vor sa voteze separat cele doua propuneri, desi pana acum s-a votat o singura data pentru toata lista de candidati.

Vom reveni cu amanunte