Pentru prima oara in ultimii cinci ani, numarul romanilor exploatati prin munca l-a depasit pe cel al persoanelor obligate sa se prostitueze, releva un studiu al Agentiei impotriva Traficului de Persoane.

Femeile obligate sa se prostitueze au fost depasite in aceast an de barbatii exploatati prin munca fortata. De la 1 ianuarie 2007 au fost traficati 1400 de romani, din care 640 sunt exploatati prin munca fortata, 579 de persoane obligate sa se prostitueze, iar 124 sa cerseasca.

Directorul ANIP, Dan Licsandru, a declarat ca majoritata persoanelor exploatate prin munca, respectiv 415, au muncit in agricultura, 197 in constructii si 28 in servicii hoteliere.

Traficantii racoleaza predilect persoane din toate judetele tarii, insa cele mai multe provin din Brasov, Mures, Dolj si Teleorman. In timp ce victime ale exploatarii sexuale sunt tinere intre 15 si 25 de ani, persoanele exploatate prin munca au intre 13 si 60 de ani, majoritatea avand in jur de 30 de ani.

Directorul Licsandru a precizat ca numeroase cazuri s-au inregistrat in Cehia, unde din 181 de victime ale traficantilor 179 au fost exploatate prin munca fortata.

integral in Romania Libera