Grupul Eurofighter se pregateste sa ofere 24 de avioane de lupta Typhoon fortelor aeriene romane in perioada 2010-2014, a anuntat directorul pentru Romania al companiei, Giuseppe Paoletti, citat de agentia Xinhua.

Conform declaratiilor facute de Paoletti in timpul expozitiei militare EXPOMIL 2007 de la Bucuresti, Eurofighter este pregatit sa furnizeze primele aparate Typhoon in 2010.

Oficialul grupului european a anuntat faptul ca firma italiana Finnmecanica este interesata in preluarea Fabricii de avioane de la Craiova, care va oferi suport tehnic si intretinere aparatelor Typhoon. Paoletti a insistat si asupra faptului ca, daca programul se dovedeste viabil, aparatele vor fi asamblate chiar in Romania.

Paoletti a precizat ca pretul de achizitionare al aparatelor Typhoon este similar celui oferit pentru aparatele cu doua motoare, dar costurile de intretinere sunt mai reduse decat pentru celelalte modele. “Aparatele nu sunt ieftine, dar un avion Typhoon poate indeplini misiuni care, in cazul altor modele, necesita mai multe aparate”, a explicat reprezentantul Eurofighter.

Grupul european si-a prezentat la EXPOMIL oferta de inlocuire a aparatelor MiG-21 Lancer cu modelele Typhoon. Conform declaratiilor lui Paoletti, Typhoon este cel mai important program tehnologic din domeniu in Europa si principalul program defensiv realizat in parteneriat pe continent, in care sunt implicate peste 120.000 de persoane.

Fortele aeriene din Marea Britanie, Germania, Spania, Italia si Austria sunt dotate, in acest moment, cu aparate Typhoon, iar concernul Eurofighter se pregateste sa livreze avioane de acest tip si Arabiei Saudite. Avionul este considerat unul dintre cele mai avansate aparate multi-operationale din lume.