Ora 14,00 UPDATE Urme slabe de radioactivitate provenite de la centrala nucleara din Fukishima, Japonia, au fost detectate in mai multe tari din Asia, dar autoritatile din aceste tari au precizat ca nu exista niciun pericol pentru populatie, relateaza AFP.

Autoritatile din China, Coreea de Sud si Filipine au anuntat ca au fost detectate substante radioactive.

"Am detectat izotopi, dar am cerut populatiei sa nu intre in panica", a declarat Tina Cerbolis, purtator de cuvant al Institutului pentru cercetari nucleare din Filipine. "Este vorba de cantitati minuscule in aer", a adaugat ea.

Guvernul chinez a anuntat si el ca a gasit cantitati foarte mici de iod 131 radioactiv in atmosfera, in provinciile de pe coasta de sud-est, din Shanghai (est) pana in Guangxi (sud), precum si in Anhui, situata in interiorul tarii.

Urme de iod radioactiv au fost detectate in sapte locuri din Coreea de Sud, printre care si capitala Séul. Si aici, autoritatile au incercat sa linisteasca populatia.

"Pot sa va asigur ca aceste cantitati nu au niciun impact asupra vietii cetatenilor comuni din Coreea de Sud", a declarat pentru presa Yun Chul-Ho, directorul institutului corean pentru securitate nucleara.

Anterior, premierul japonez, Naoto Kan, declarase ca guvernul sau este in stare de "alerta maxima" pentru a gestiona problemele cauzate de accidentul nuclear de la Fukushima, informeaza AFP, care citeaza agentia nipona Jiji.

Naoto Kana declaratcasituatiaramane"imprevizibila" si ca, dupacutremurulsitsunami-ulde la11 martie s-au inregistrat mai multe scurgeri radioactive. Guvernulva"abordaaceastaproblemaintr-o staredealertamaxima",a mai declarat Kan.

Urme de radioactivitateprovenite de la centralaFukushimaau fost gasiteinapa de ploaiedinnord-estulStatelorUnite,potrivit Agentiei americane a Mediului Inconjurator. Specialistii americani sunt de parere ca acestea sunt deocamdata inofensive.

S-au gasit urme de substante radioactiveinapa de ploaie din statelePennsylvaniasiMassachusetts. Cercetatoriiauraportat, de asemenea, un nivel de radiatiimai maredecatde obicei in statul Ohio.