Conducerea ANP are informatii ca detinutii din 12 penitenciare, instigati de cativa condamnati cu influenta, ar intentiona sa declanseze o revolta, scopul lor fiind acela de a obtine eventuale gratieri sau amnistii colective, incidentele petrecute sambata trecuta la Jilava fiind parte a scenariului, relateaza Mediafax.

Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Bala, a precizat ca manifestari similare celor de la Penitenciarul Jilava, de la sfarsitul saptamanii trecute, la care au luat parte peste 200 de detinuti, au avut loc atat la Spitalul penitenciar Jilava - loc de detinere diferit de penitenciarul cu acelasi nume -, cat si la inchisoarea de la Margineni.

Seful ANP a declarat, joi, pentru Mediafax, ca evenimentele de sambata trecuta "fac parte din scenariul unei revolte mai ample ce ar urma sa aiba loc in 12 penitenciare romanesti".

Ioan Bala a precizat ca informatiile vin atat de la structurile interne ale ANP, cat si de la alte institutii cu care sistemul penitenciar colaboreaza. Bala nu a dat detalii despre cei care au pus la cale revolta, precizand totusi ca nu este vorba numai despre fratii Balint, cunoscuti in lumea interlopa ca Sile si Nutu Camataru. De altfel, Bala a precizat ca nu doar Sile si Nutu Camataru au fost sanctionati pentru incidentele de sambata, ci numarul celor mutati disciplinar la alte penitenciare a fost de cateva zeci.

"Nu vom sta in niciun caz cu mainile in san, asteptand sa se intample ceva. Luam masuri, iar printre acestea se numara si actiunea noastra de astazi (joi - n.r.)", a declarat Ioan Bala.

Conferinta de presa la care oficialul ANP a participat s-a desfasurat la Penitenciarul Jilava din Bucuresti, unde jurnalistilor invitati le-au fost prezentate rezultatele ultimului control ce a avut loc joi dimineata in camerele detinutilor.

Bala a precizat ca numai in Penitenciarul Jilava au fost gasite 28 de telefoane mobile, cateva zeci de arme albe artizanale, precum si diverse alte bunuri carora detinutilor le este interzis sa le detina, printre acestea numarandu-se chiar si o instalatie improvizata de fabricat alcool.

"Cea mai importanta masura pentru a contracara tentativele de a introduce in inchisori telefoane, droguri sau alte obiecte interzise este intrarea in vigoare a ordinului ministrului Justitiei conform caruia detinutii nu mai au voie sa primeasca pachete cu ocazia vizitelor decat de cateva ori pe an, fiindu-le permis, in schimb, sa-si cumpere alimente, sucuri si cam tot ceea ce le trebuie de la magazinele din penitenciare", a spus Bala.

Controlul de joi vine la o luna si jumatate dupa o alta actiune similara, de mare amploare, in timpul careia au fost confiscate sute de obiecte interzise gasite in celulele de la Jilava. Dupa doar cateva saptamani, asupra detinutilor au fost gasite din nou telefoane si alte lucruri interzise, nu insa si droguri.

"Este un semn bun ca nu au mai reusit sa patrunda cu drogurile in inchisoare", a mai spus Bala.

Controale similare celui de joi de la Jilava au avut loc si in alte patru penitenciare, la Rahova, Poarta Alba, Margineni si Braila. In total, in toate penitenciarele controlate au fost descoperite in celule 113 telefoane mobile, 12 acumulatori de rezerva si incarcatoare pentru acestea, 226 de arme albe si 140 de litri de alcool.

Seful ANP a prezentat, cu ocazia conferintei de presa de joi, si o statistica pe ultimii opt ani a incidentelor din penitenciare, numarul acestora fiind in general in crestere, in conditiile in care, din anul 2000 si pana in prezent, numarul detinutilor aproape s-a injumatatit.