Seful vamii Albita a fost retinut, astazi, de procurorii DIICOT. Ghita Berbece a fost ridicat impreuna cu liderul interlop moldovean Vasile Rodideal si cu seful lumii interlope din Iasi Bogdan Ionut Radu, pentru facilitarea transportului de tigari de contrabanda la granita, anunta Mediafax.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au retinut, vineri, cinci dintre membrii unei grupari de crima organizata, pentru initiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infractional organizat, prezentare la autoritatea vamala de documente comerciale si de transport ce se refera la alte marfuri decat cele prezentate in vama, inselaciune si nerespectarea dispozitiilor privind operatiuni de import sau export.

Cei cinci retinuti sunt Vasile Rodideal, Bogdan Ionut Radu, Ghita Berbece, Nicu Cercel si Vladimir Mardar zis "Vova".

Potrivit anchetorilor, in perioada februarie - iulie 2008, membrii grupului au instigat soferi de mijloace de transport pentru ca acestia sa introduca tigari ascunse printre alte marfuri, pentru care la autoritatea vamala se prezentau documente referitoare la alte bunuri in care tigarile erau disimulate, urmarindu-se astfel obtinerea unui folos material in detrimentul bugetului de stat constand in valoarea accizelor ce s-ar fi datorat daca tigarile erau introduse legal.

Astfel, gruparea a introdus in tara, in noaptea de 11 spre 12 aprilie, o cantitate de 338.000 de pachete de tigari ascunse in spatii special amenajate in interiorul a trei cisterne.

Un transport similar a avut loc in 11 aprilie, cand a fost introdusa cantitatea de 118.790 pachete de tigari.

Ulterior, in 15 iulie, in mod fraudulos, Vladimir Mardar a introdus o cantitate de tigari disimulata intr-un transport de sucuri.

A doua zi, in 16 iulie, prin Punctul de Trecere a Frontiere Albita a intrat in tara un autovehicul cu remorca si a fost supravegheat de politistii de frontiera pana in apropiere de localitatea Harsova, la punctul de lucru al societatii Anastasia din Constanta, o ferma parasita, unde s-a prezentat destinatarul transportului, Nicu Cercel.

In urma controlului, in autovehicul s-au gasit 350.000 de pachete de tigari, valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat depasind un milion de euro.