16 cazuri de gripa, tipul AH1N1, au fost confirmate, in ultimele zile, de Centrul National de Referinta pentru Gripa, de la Institutul Cantacuzino.

Potrivit Ministerului Sanatatii, sase cazuri au fost inregistrate in Bucuresti, cate patru in judetele Iasi si Constanta si doua in Galati. Au fost afectati doi copii care au sub cinci ani, unul din grupa 5-9 ani, doi din grupa 10-14 ani, doi din 15-19 ani, doi din 20-24 de ani, trei la 25-29 de ani, trei la 40-44 de ani si unul la 45-49 de ani.

"Aparitia acestor cazuri in Romania era previzibila, avand in vedere ca in Europa, in ultima saptamana, nu mai putin de 14 state (inclusiv Ungaria si Bulgaria) au epidemii extinse de gripa", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Sanatatii.

In acest context, specialistii se asteapta la o crestere a numarului de imbolnaviri si la intensificarea circulasiei virusurilor gripale.

"Medicii recomanda in continuare efectuarea vaccinarii antigripale, mai ales la categoriile considerate cu risc crescut de imbolnavire. Ca urmare, pacientii cu boli cronice si persoanele de peste 65 de ani sunt rugate sa se prezinte la medicii de familie, pentru a se vaccina impotriva gripei, potrivit regulilor stabilite prin programul de vaccinare", se mai arata in document.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii reamintesc populatiei cateva masuri de protectie:

1. evitarea aglomerarilor umane;

2. evitarea, pe cat posibil, a contactului cu persoanele bolnave;

3. spalarea mainilor des;

4. izolarea persoanei bolnave de restul familiei, intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita, adica la temperatura de 24 26 grade Celsius);

5. bolnavul va folosi batiste igienice in caz de tuse sau stranut;

6. aerisirea incaperilor sau a birourilor, cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade Celsius;

7. mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate;

8. evitarea vizitarii bolnavilor sau suspectilor de gripa.