​China lansează joi o rachetă Long March 2F care va trimite un echipaj de trei „taikonauți” către stația spațială Tiangong care este funcțională din 2021. Călătoria va dura șapte ore, iar echipajul are o misiune de șase luni.

Misiunea Shenzhou 18Foto: Andy Wong / AP / Profimedia

Misiunea Shenzhou 18 va fi lansată la 15.59 ora României (20.59 la Beijing) de la baza spațială Jiuquan.

China a anunțat cu numai o zi înainte componența echipajului. Comandantul are 43 de ani și a mai participat la o misiune spațială lansată în 2021. Ceilalți doi membri ai echipajului au 36, respectiv 34 de ani, sunt piloți pe avioane de luptă și sunt la prima misiune în spațiu.

Echipajul va face o serie de experimente științifice, iar revenirea pe Terra este programată pentru luna octombrie.

China a început în aprilie 2021 asamblarea primei sale stații spațiale prin trimiterea modulului Tianhe care conține și zonele unde locuiesc taikonauții. În iulie 2022 a fost trimis cu succes și laboratorul științific Wentian care cântărește 23 de tone. În noiembrie 2022 a fost trimis și al treilea modul, Mengtian, ce cântărește 20 de tone.

Chinezii spuneau în toamna lui 2021 că vor dubla suprafața stației spațiale Tiangong, urmând ca în următorii ani să mai trimită pe orbită trei module care să se conecteze la cele existente. Inițial, chinezii declarau că stația va funcționa cel puțin zece ani, dar durata de viață a fost ridicată la 15 ani.

Stația va ajunge să aibă șase module, cu o masă totală de 180 de tone, iar primul element va fi adăugat peste câțiva ani, la modul de bază denumit Tianhe. După extindere, stația spațială chineză va ajunge să aibă 40% din masa Stației Spațiale Internaționale.

Surse: Xinhua, space.com