Kremlinul probabil că nu și-a abandonat „obiectivele maximaliste” în Ucraina, în ciuda faptului că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut pentru prima dată că obiectivul teritorial actual al Moscovei este de a cuceri în totalitate cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate, pe care susține că le-a anexat în urma unor referendumuri, se arată în cea mai recentă evaluare a conflictului făcută de Institutul pentru Studiul Războiului.

Dmitri Peskov si Vladimir PutinFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns joi la întrebarea unui jurnalist cu privire la obiectivele inițiale ale Kremlinului pentru război, că unul dintre principalele lor obiective în Ucraina a fost „protejarea locuitorilor din sud-estul Ucrainei și Donbas".

Potrivit lui Peskov, nu există discuții despre anexarea de noi teritorii, deoarece „mai sunt încă multe de făcut" pentru a ocupa complet regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Cu toate acestea, Peskov a reiterat că Kremlinul continuă să urmărească obiectivele sale de „demilitarizare" și „denazificare" în Ucraina, ceea ce confirmă că Rusia urmărește în continuare schimbarea regimului și eliminarea capacității Ucrainei de a rezista la viitoarele atacuri sau presiuni rusești, consideră ISW.

Invocarea de către președintele rus Vladimir Putin a istoriei imperiale rusești și remarcile sale recente privind rolul Rusiei ca singura „garanție a suveranității ucrainene" sunt indicii suplimentare că Kremlinul creează condițiile pentru un război prelungit care vizează eradicarea suveranității ucrainene.

Ce urmărește Putin

ISW crede că mesajele deliberat incoerente ale Kremlinului fac parte dintr-o operațiune menită să inducă în eroare Occidentul pentru a împinge Kievul să negocieze și să ofere concesii.

Totuși, mesajele orientate spre Occident ale Kremlinului continuă să înfurie comunitatea bloggerilor militari ruși pro-război, care acuză tot mai des Kremlinul de deviere de la obiectivele sale inițiale de război în Ucraina.

Un milblogger cunoscut a afirmat că „anexarea regiunilor Zaporojie și Herson nu s-au numărat printre obiectivele declarate ale operațiunii militare speciale din 24 februarie".

Milbloggeri mai puțin proeminenți au afirmat că Putin nu are capacitatea de a continua să-și urmărească „obiectivele maximaliste” în urma numeroaselor retrageri și a campaniilor ofensive nereușite, forțând Kremlinul să accepte războiul prelungit ca mijloc de uzură a Ucrainei.

Este posibil ca Putin să-și distanțeze în mod deliberat retorica de cererile nerealiste ale naționaliștilor privind eforturile de război ale Rusiei în Ucraina.

Putin a declarat că, pentru a ajuta Rusia să își ducă la bun sfârșit obiectivele de război, rușii ar trebui să înceteze să se mai angajeze în confruntări pe frontul informațional și să își reprime impulsurile de a crede în informații false și scurgeri de informații.

Putin vrea să țină în frâu bloggerii militari ruși

Este posibil ca Putin să încerce să țină sub control comunitatea milbloggerilor, atacându-le credibilitatea și încurajând autocenzura.

Pe de altă parte, un oficial de rang înalt de la Kremlin a explicat pentru prima dată de ce Kremlinul tolerează criticile din partea comunității rusești de milblogeri pro-război.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a dat de înțeles că Kremlinul permite astfel de relatări despre război pentru a menține o viziune politică uniformă, referindu-se probabil la sprijinul constant al milbloggerilor pentru viziunea lui Putin de a cuceri întreaga Ucraină, notează ISW.

Zaharova a sugerat, de asemenea, că Moscova nu este interesată să impună politici de informare, deoarece vocile divergente permit Kremlinului să monitorizeze diferitele opinii și influența acestora în societate.