In data de 20 septembrie a.c. un mineralier ucrainean sub pavilion de complezenta Liberia acosta in portul Constanta aducand pe corveta un container de marfa. Conform declaratiei vamale, in interior se aflau dozatoare de cafea si accesorii pentru acestea destinate unei firme din Ungaria. Containerul urma a fi preluat de o firma de transport din Bucuresti si dus la destinatar.

In mod normal, vamuirea trebuia facuta tot la Bucuresti, conform documentelor, iar containerul fusese incarcat intr-un port din China.

In intervalul scurs intre acostarea vasului si descarcarea containerului, politistii au primit pe „firul rosu“ al cooperarii cu omologii externi, o informatie conform careia la bord s-ar fi aflat marfa de contrabanda, respectiv un surplus de marfa fata de declaratia initiala.

In ziua de 24 septembrie, in prezenta reprezentantilor Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate, Politiei de Frontiera, Politiei Port si a inspectorilor de la Vama, s-a procedat la desigilare si verificarea marfii. In partea exterioara a containerului se aflau, intr-adevar, dozatoarele de cafea asezate frumos dupa cunoscuta metoda „capac“.

In spate se aflau cateva sute de cutii continand deasupra accesorii pentru aparatura iar dedesubt cartuse intregi de tigari. Sursele oficiale care s-au hotarat ca la doua saptamani dupa producerea evenimentului sa divulge totusi si aceste informatii sumare au spus ca este vorba de peste 25.000 cartuse tigarete de lux, majoritatea marca „SuperKing“ dar si alte marci.

Captura a fost atent verificata si inregistrata, valoarea marfii de contrabanda cifrandu-se la suma de opt miliarde lei. Dupa confiscarea tigarilor a fost demarata o ancheta. In final, autoritatile in materie, respectiv Politia de Frontiera, CZCCOA si Vama au fost informate sumar despre acest eveniment, ancheta fiind preluata de ofiterii Politiei Judetene, Biroul pentru Combaterea Fraudei Vamale.

Contrar obiceiului de a mediatiza fiecare captura de surplus de ligheane din plastic si pantofi chinezesti din cauciuc, politistii nu au suflat nici o vorba despre contrabanda de tigari. Sursele noastre au precizat ca anchetatorii nu mai spera ca cel angajat sa transporte containerul sa se prezinte sa-l ridice deoarece a fost deja informat ca au intrat autoritatile pe fir.

Se spera insa in interceptarea unui nou transport si depistarea intregii retele de contrabandisti.

Exista insa si un alt aspect: mediatizarea precedentelor cazuri de contrabanda cu tigari au adus „atingeri“ nu numai infractorilor dar si reprezentantilor unor servicii secrete si a unor afaceristi, despre care s-a descoperit ulterior ca erau bagati pana in gat in afacerile ilicite cu tigari.

Tot neoficial, din primele cercetari anchetatorii au ajuns la concluzia ca societatea destinatara din Ungaria este o firma fantoma dar mai fac verificarii impreuna cu omologii straini pentru a afla cine face parte din retea.

Daca cei care au pus la punct contrabanda ar fi ales sa comercializeze tigarile in Romania, profitul ar fi fost infim, dat fiind faptul ca tigarile de lux ajung sa coste la noi in tara un euro pachetul. In Ungaria insa, tigarile medii sunt 2-3 euro un pachet, iar cele descoperite in containerul din port pot ajunge pana la cinci euro pachetul, aducand un profit net contrabandistilor,

de peste 100.000 de euro. Acesta este de altfel motivul pentru care, in ultima perioada, in ceea ce priveste produsele precum cafeaua, tigarile si alcoolul, Romania este doar tara de tranzit sau „furnizoare“ pentru marii contrabandisti si nu de destinatie.