Orice ajutor, cit de mic, ar putea-o invata pe Gina Chirac sa zimbeasca. Reporterii nostri au demarat, o campanie-fulger pentru a o ajuta pe Gina Chirac sa intre in legalitate si, totodata, sa-si implineasca un vis: acela de a ramine impreuna cu propriul fiu, nascut la 17 septembrie si externat din Maternitate, cu destinatia Parcul Monument.

Primul sau camin a fost o coliba facuta din cartoane si paie. Reamintim ca Gina Chirac, 21 de ani, impreuna cu nou-nascutul, a fost gasita, la 4 octombrie, in parc. Tinara, care are un usor retard psihic, nu are act de identitate si nici certificat de nastere, motiv pentru care nici nu a putut declara copilul.

Bebelusul nu are nume, iar tatal sau, concubinul Ginei, Ghita Racovita, 45 de ani, n-are nici el buletin, fiind originar din Vrancea si domiciliind fara forme legale in Braila.

Prin urmare, in ciuda faptului ca Gina si-a dorit copilul, ba chiar vrea sa-l aiba alaturi de ea si de acum inainte, bebelusul este ca si sortit institutionalizarii. Deocamdata, mama si copilul sint gazduiti in Centrul Maternal "Alexandra", de pe str. Dobrogeanu Gherea, insa pentru o perioada determinata, cel mult 6 luni de zile.

Noi intentionam sa o sprijinim pe Gina in toate demersurile ei de a-si pastra copilul si de a-i asigura un trai decent.

Deocamdata, o carte provizorie de identitate

Primul pas, acela de a o imbraca in haine curate si de a o conduce la Evidenta Populatiei, spre demararea procedurii de obtinere a actului de identitate, l-au facut reporterii nostri.

Toti cei care doriti sa contribuiti la aceasta bucurie, care vreti sa fiti partasi la zimbetul Ginei, puteti sa ne contactati.

Pentru multi dintre noi, a renunta, astazi, la un suc - 20.000 lei - nu-i un mare sacrificiu, dar pentru Gina, 20.000 de lei inseamna doua scutece pentru copil, o cutie cu supozitoare antitermice, doua tetine sau orice altceva extrem de necesar unui nou-nascut.

Miercuri, impreuna cu asistentul social care se ocupa de cazul Ginei, am condus-o pe tinara mamica in sediul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei.

Gina n-are buletin, a fost deteriorat cu mult timp in urma sau pierdut, nici ea nu stie cu exactitate. Un impediment pentru obtinerea unui act de identitate pentru Gina ar fi si faptul ca fata n-are nici macar certificatul de nastere.

Comisarul Elena Damian, sef Evidenta Populatiei, ne-a sprijinit, insa, pentru aflarea datelor Ginei Chirac. Asa am inteles ca Gina s-a nascut la 12.05.1983, in Braila, a fost intr-o casa de fete pentru o vreme, dupa care s-a intors in casa parinteasca, in satul Gavani, comuna Gemenele.

Aici nu a fost primita bine, ba chiar a fost alungata pe strazi. Disperarea a aruncat-o in bratele primului intilnit. Dupa 4 ani de concubinaj cu acesta, s-a nascut micutul, pe 17 septembrie.

"Acasa nu-i bine. Am un frate care a omorit un om din Comaneasca si care s-a intors de la puscarie si a vrut sa ma omoare si pe mine. Atunci, parintii m-au dat afara. M-am dus in parc, acolo l-am cunoscut pe ?Ghita?, sotul meu (tatal copilului-n.n).

Eu vreau sa pastrez copilul, da' nu stiu cum sa-i zic, eu vreau sa-l cheme Marian, acum... il strig, il alint: ?copilul meu!?, cum sa-i zic?", ne-a relatat Gina.

Am mers, miercuri, cu Gina la fotograf, am platit chitantele aferente obtinerii unui act de identitate - deocamdata o carte provizorie de identitate, fiindca Gina n-are domiciliu - si, speram, saptamina viitoare, sa putem declansa procedura de punere in legalitate si a tatalui pentru ca, ulterior, sa fie emis certificatul de nastere al copilului.

Daca tatal n-are buletin, nu-si poate recunoaste copilul, iar acesta doreste sa isi asume obligatia de a da un nume bebelusului. Fara certificat de nastere, copilul nu-si poate intra in drepturi. Si nici mama.

Noi intentionam sa botezam acest copil si sa o ajutam pe Gina sa-si exercite cu demnitate datoriile de mama, chiar daca ea are un usor retard psihic.

Pe aceasta cale, solicitam Primariei si Serviciului Public de Asistenta Sociala sa ne sprijine pentru ca Gina sa poata obtine un duplicat al certificatului sau de nastere, dar si sa fie expertizata de catre o comisie de specialitate, pentru a se cunoaste gradul sau de handicap, eventual daca are dreptul la un ajutor financiar in acest sens.

De asemenea, oficialii din Primarie sint rugati sa caute o solutie pentru ca Gina sa primeasca o locuinta, cit de mica, pentru a sta impreuna cu bebelusul, fiindca perioada sa de sedere in Centrul Maternal va lua sfirsit, iar daca tinara nu are locuinta, nici nu poate pastra copilul.

Orice sugestie, orice ajutor, sint bine venite.

Sunati-ne si spuneti-ne cum ati proceda dumneavoastra pentru a rezolva acest caz, cautati-o pe Gina la Centrul Maternal daca doriti sa vorbiti cu ea si s-o sprijiniti. Vom reveni.